Снимки и спомени от близко и далечно минало - 4

• 9 766
  • 237
  •   6
Отговори
# 225
Виждала съм как сипват разреден нектар в машините.
И цветът беше според нектара, естествено - от бледооранжев - до почти кафяв. 🙂

# 226
  • Майничка
Аз съм виждала как правят нектара или по-скоро пюрето.

# 227
Ясно, значи сме яли "Сорбе-гнили плодове" като малки. 😆

# 228
Много обичах гнили плодове като малка, добре изгнили, но отдавна не съм яла. Май вече и не виждам да се продават Wink

# 229
  • There I was on a July morning
Луканката не е храна от първа необходимост, а не е и особено полезна. Аз купувам в 95% от случаите от продуктите на Молерите, супер са.
За цитираните по-назад цени на някои хр. стоки от миналото имам различни спомени. Освен това,  сами по себе си не дават реална представа за покупателната способност и стандарта, защото други стоки и услуги, които сега са почти без пари, тогава струваха много и обратното. Ако ще правим сравнения, по-добре да ползваме потребителска кошница.

# 230
ЧС, Мушмули? 🙂

Темата за снимки и спомени ли е, или за потребностите от луканка в живота?! Trollface
Може ли такива спорове, 'начи...
Много ясно, че е жизненоважен продукт. 😆
Преди това обсъдихме от каква хартия се правят кренвиршите - бе, съвсем сме по темата. 😆

# 231
Ох, в детските си години бих казала, че луканката и суджукът са храни от първа необходимост (манджи проядох много късно с някои изключения), наред с кюфте, кебапче, шоколад, пържени и печени филии, домашни банички и бухти - защото с това се изчерпваше менюто ми години наред. Сега не бих казала, станах почти всеядна Simple Smile
А като си помисля, че ме водеха при любимата ми кака съседка, за да ям някаква течна храна, на нея много трудно отказвах. Баба носеше паничката  и проклетото злоядо дребосъче ситнеше с мрънкане след нея...
Хваща ме срам, като си помисля на какъв тормоз от моя страна е била подложена. Милата ми баба Yellow Heart

# 232
Дааа, мушмули. Не помня откога не съм яла.
Помня един лаф от онова време - капитализмът бил като мушмулите, колкото повече загнива, толкова по-сладък става Simple Smile

# 233
1988г - луканка 1кг. - 15 лв. - минимална заплата -135лв.
има няма 10кила луканка
шунката -6.50кг

Те липсваха от магазините! По ресторантите луканката се намираше за 27лв. кг, а дали по всички не зная.

Когато през 1979г. вдигнаха цената на луканката от 5,40лв. на 12лв., тя се появи по магазините, но през следващите години отново изчезна.

Отново за пореден път виждаме лъжливи цени за 1988г.! Как не ви омръзна??? Още през 1979г. малката баничка от 10ст. стана 13ст., а голямата от 20ст. 26ст.
Пак през 1979г. хляб Добруджа от 26ст. стана 36ст., а белия вече го забравям, както и кифлите......Имаше такива цени и на млякото, но вече и тях ги забравям докога бяха......
Вафлените кофички за сладолед бяха отвратителни! Във ФРГ и Франция бяха много приятни, както и самия сладолед. Там навсякъде имаше поне 5-6вида, докато при нас 1-2вида.

Не е вярно, че най-неприятните години бяха 1991 и 1992, а през 1996  и 1997г. беше по-добре! Цяла тема посветих на въпросните години!

Последна редакция: пт, 16 яну 2026, 00:44 от vl

# 234
Не съм с носталгия по храните от миналого, но специално луканката от едно време няма сегашен аналог. Много обичам луканка и си купувам отвреме навреме (тайно, че иначе слушам безкрайни лекции за холестерола), но досега читава луканка на съм срещала. От едно магазинче с бутикови претенции бях купила луканка, която ми хареса. След месец отидох да купя от същата - нямаше нищо общо, мокра и жилава. Та често въздишам по соц луканките. Сегашните са като преформулираните парфюми - уж същите, ама нещо им липсва.

# 235
Не съм с носталгия по храните от миналого, но специално луканката от едно време няма сегашен аналог. Много обичам луканка и си купувам отвреме навреме (тайно, че иначе слушам безкрайни лекции за холестерола), но досега читава луканка на съм срещала. От едно магазинче с бутикови претенции бях купила луканка, която ми хареса. След месец отидох да купя от същата - нямаше нищо общо, мокра и жилава. Та често въздишам по соц луканките. Сегашните са като преформулираните парфюми - уж същите, ама нещо им липсва.

Добружанската луканка май е аналог на някогашната, но я намираме само в един магазин до Плиска и то невинаги.

Нашия семеен холестерол от години го държим нормален с хапчета, иначе не става.

# 236
  • София
Аз пък от както почнахме в къщи да правим кренирши, наденици и краткортайни колбаси нямам проблеме. Те и двете внучки училищните им закуски са осигурени. Grinning

# 237
  • София
Абе майка ми направи 50 години през 86 и за купона, всички колбаси и мезета трябваше с връзки да вземем. Мисля, че от Ловеч. Т толкова, че е имало и, че са били достъпни.

Общи условия

Активация на акаунт