Снимки и спомени от близко и далечно минало - 4

• 9 706
  • 232
  •   8
Отговори
# 180
Още от майка ми знам, че кренвиршите не се варят, защото "вкусът им изтича във водата". Слагат се в кипяща вода за една минута и това е. Пак за запазване на вкуса се варят цели, а не срязани.

Иначе аз спрях да пека кренвирши с кашкавал, защото е много мазен. Смених кашкавала със синьо сирене и ни харесва повече. Но много рядко го правим.

# 181
Попарваха се по-скоро. При варене се нацепваха целите и ставаха огромни. Изпуснах ги веднъж и ми се случи.

# 182
Майка ми ги срязваше на две кренвиршите, но не до края и извиваше под форма на сърце като с клечка за зъби събираше крайчетата, чукваше вътре яйце и запичаше.

# 183
Освен попарени, хубави бяха и сурови, и печени на скара или парти грил.
На детските рождени дни обикновено черпеха със сандвичи – най-често нещо намазано на филийка (лютеница, майонеза) и отгоре наредени кръгчета кренвирши или кисели краставички. Понякога и шпеков салам, ако не е било в период, когато е бил дефицитен.
Студентски деликатес – бъркани яйца с нарязани кренвирши. Студентско гурме – печени кренвирши с гарнитура от лютеница, горчица и туршия. Laughing

# 184
Помня веднъж бяхме на вилата и майка ми купила много кренвирши за бързо похапване, понеже бяхме да работим нещо. Вечерта ги свари и бяха пълен отврат, едва се преглъщаха. на другия ден обаче напали огън от клечки, направи жар и ги опече. Щяхме да си оближем пръстите. Същите гадни кренвирши....

# 185
  • Бургас
Божеее,кренвирши не съм купувала от години!
Иначе запечени с кашкавал бяха супер.
Последно от Лидл бях взимала. Но беше мноооого отдавна.
Дори и лионска наденица вече не купувам.

# 186
# 187
1954 г.
Сега там са площадът и фонтанът пред президентството.

Прави впечатление, че сградата на ДетМаг вече е построена.

Днес, на това място са Шератон и президенството.

70-te

Булевард "Княгиня Мария Луиза" .
Отдясно на фона са хотел Македония и сградите, които очертават западната част на някогашния пасаж Св. Никола.
Сградите отляво съществуват и днес.
Датирането е уточнено от афиша, на който се разпознава Даниел Дарийо от филма "Първа среща", 1941 г.

Поглед към комплекса на Американския колеж край село Симеоново, 30-те години

1995г.

минималната заплата е била 2500 лева. 65 лв бяха около долар !

Последна редакция: ср, 14 яну 2026, 10:49 от pinko

# 188
  • Наблизо
Аз съм била в детската градина тогава,но в такъв случай цените са били повече от нормални?

# 189
# 190
  • Бургас
Стара Загора Heart Eyes Доскоро беше много идентично...дори градинките, само дето улицата пред магазина вече е само пешеходна.

# 191
И това е от Универсалния магазин в Ст. Загора

А това беше старият Универмаг, преди да построят новия. После стана Електродом.

# 192
Пак малко прически от миналото.

# 193
Имаше по едно време една кандидат кметица с подобна на втората, бухнала като козунак прическа

# 194
  • София
Аз съм била в детската градина тогава,но в такъв случай цените са били повече от нормални?
Наистина ли ти се струва нормално долнопробен фаст фуд да струва 10% от заплатата?
Цената на $1 се е движела между 66 и 70 лв.
През 96г нещата стават малко по-грубички.

Общи условия

Активация на акаунт