Бихте ли живели с мъж, който ви има за даденост?

• 12 807
  • 558
  •   1
Отговори
# 480
  • София
Отделно ако няма зестра също в общия случай не може да се омъжи.

Може, ама за някой прошляк на нейното ниво. Горе-долу както сега (не броя разни пепеляшки от холивудските филми, които, дори да ги има в реалния живот, си плащат за кастовата разлика във финансовото ниво по други начини, вкл. чрез свобода).
Иначе си права, промените при наследяването са съществени за положението на жените, а и не само те, но доколкото една жена вече спокойно може да си стои стара мома, без да е длъжна да прислугва на старите. Дойде ли реч за поколение, до днес не е лесно да си самотен родител без добър фамилен гръб, физическа помощ и/или активи, и това при цялото равенство, икономическа свобода, социална система, дори НПО-та ако щеш. Не казвам, че е невъзможно, а че не е лесно.
Т.е. не отричам твърденията на deaf за икономическата принуда в брака, тя съществува до ден-днешен, но за разлика от него не се прехласвам по нея, защото реално е белег за бедност. А бедността икономическа води до бедност душевна и интелектуална, до степен животът верно да започне да ти прилича на каруца.

# 481
  • София
Изключително много се радвам, че Вселената чу молитвите ми и нещата се завъртяха така, че да се измъкна от икономическата и психическа принуда на брака ми.
Страшен кеф, щастие и удовлетворение е като жена да мога да реша дали желая да съм във връзка или желая да си живея сама.

# 482
  • София
Дойде ли реч за поколение, до днес не е лесно да си самотен родител без добър фамилен гръб, физическа помощ и/или активи, и това при цялото равенство, икономическа свобода, социална система, дори НПО-та ако щеш. Не казвам, че е невъзможно, а че не е лесно.

Не е лесно, факт. Затова  е добър съвет жените да раждат толкова деца, колкото биха могли да отгледат сами. Много неща могат да се случат и без да броим масата бивши бащи, но хора, включително млади, могат и да починат, та добре е човек да може да разчита на себе си преди да се възпроизведе. Баба ми е останала вдовица на 27 с две малки деца и това някак винаги ми е било пример, че е важно да си наясно можеш ли да се справиш сам. Тя се е справила, но хич не и е било лесно.

# 483
У нас трудолюбието на жената се е ценяло не по-малко от зестрата. Затова бедните моми без зестра също са можели да се омъжат за по-имотни мъже – било заради хубостта си, било заради трудолюбието, а най-често и заради двете.
По-скоро болнавите са били нежелани за брак или от нечитав род. Бедни, но здрави, без наследствени болести, и работни моми много добре даже са се пласирали на брачния пазар.
Същото го е имало и при мъжете – главното е било да е здрав и работен, пък пари и имоти се печелят.

# 484
  • Обран бостан ;)

Al_Bundy, какво ти е смешно? Пендарите са били точно това - на ти, мама, тия пари да си ги имаш, щом отиваш в чужда къща. На една пет наниза, на друга - една паричка на конец, според възможностите.
Скрит текст:
Противно на текущата мода българите да се изкарваме първобитни неандерталци, исторически у нас винаги е било въпрос на чест да се осигурят и дъщерите, да се омъжат по възможност достойно и да не се третират като "втора ръка" деца само защото няма да наследят нивата и лозето. Не си продаваме дъщерите като стока, за разлика от някои други култури.

Ц. Не е така.

Пендарите са стара българска валута, която след присъединаването ни към турската империя , е била заменена с жълтици (алтъни) по курс 1.955. Simple Smile

Последна редакция: пн, 12 яну 2026, 15:25 от Al_Bundy

# 485
  • София
Проблемът е, че домът и семейството не са константи. И ако мъжът си тръгне, си тръгва с парите, а жената остава с парцала.
Не винаги мъжът е този с парите, хайде стига сексизъм. Не всички жени са от Сусурлево и боси и бременни пред печката.

Коментарът ми беше в следствие на твърдението, че жените били по-склонни да пускат мъжа да расте в кариерата, докато те поемат домакинството. Съответно визираше този вариант, иначе естествено, че това не е единствената конфигурация и много се радвам за това.

# 486
  • София
Проблемът е, че домът и семейството не са константи. И ако мъжът си тръгне, си тръгва с парите, а жената остава с парцала.
Не винаги мъжът е този с парите, хайде стига сексизъм. Не всички жени са от Сусурлево и боси и бременни пред печката.

Коментарът ми беше в следствие на твърдението, че жените били по-склонни да пускат мъжа да расте в кариерата, докато те поемат домакинството. Съответно визираше този вариант, иначе естествено, че това не е единствената конфигурация и много се радвам за това.
Разбира се, извинявай ако съм прозвучала грубо, не е към теб, а към идеята в цялата тема, все едно жените сме някакви безпризорни животинки. Хубаво, че не е така. И си права, че жената е ограничена за известен период, докато ражда и бебето е малко и логично разчита на парите на мъжа, ако няма свои отпреди това.

# 487
Отделно ако няма зестра също в общия случай не може да се омъжи.

Може, ама за някой прошляк на нейното ниво. Горе-долу както сега (не броя разни пепеляшки от холивудските филми, които, дори да ги има в реалния живот, си плащат за кастовата разлика във финансовото ниво по други начини, вкл. чрез свобода).
Иначе си права, промените при наследяването са съществени за положението на жените, а и не само те, но доколкото една жена вече спокойно може да си стои стара мома, без да е длъжна да прислугва на старите. Дойде ли реч за поколение, до днес не е лесно да си самотен родител без добър фамилен гръб, физическа помощ и/или активи, и това при цялото равенство, икономическа свобода, социална система, дори НПО-та ако щеш. Не казвам, че е невъзможно, а че не е лесно.
Т.е. не отричам твърденията на deaf за икономическата принуда в брака, тя съществува до ден-днешен, но за разлика от него не се прехласвам по нея, защото реално е белег за бедност. А бедността икономическа води до бедност душевна и интелектуална, до степен животът верно да започне да ти прилича на каруца.
Бърка се причина и следствие. Често се случва. Принцеса Даяна беше със 100% синя кръв,свободолюбива и богата,но именно те разбиха брака и. 
Принц Уилям притежава всичко,Катрин – нищо,но бракът им е непоклатим като скала.
Да давам ли пример със свободолюбивите Хари и Мегън и така наречения им "брак"...?

Ако Даяна и Чарлз живееха преди сто години,Кралицата щеше да ги принуди да запазят брака си като ги заточи в някой замък зареян нейде на север из пустите хълмове на Шотландия... Но Даяна избра "свободата". Струваше ли си? Пиша свобода в кавички,защото всеки лекар би я диагностицирал като невротична свобода,подобно на хипарството през 60-те години – бунт срещу всички правила,срещу всичко и всички.

# 488
  • София
Оф бе deaf, каква Даяна, какви пет лева те гонят, по нашите ширини само Даяни се прескачат, че и Харита и Мегъни. Опитваме се да ти обясним, че откакто жената може да бъде самостоятелна икономическа единица, тя има свободата и привилегията да се омъжи по любов и свой избор, да не остава в брак, който вече не я устройва, да не сключва брак изобщо. Разни графини, вярвам, и преди 3 века са можели да стоят неомъжени и да командорят по 30 роднини и 300 слуги в замъците си, но Ганка от село е трябвало или да се омъжи за който там ѝ приляга и я иска, уредено от техните, или да стои горкана у дома да слугува на родители и на братовите си семейства. Не е имала свободата да си зареже титлите, диамантите и златните вилици и да избяга във вилата си зад граница, ако ме разбираш правилно.
ПП. На второ четене, човек си зарязва само титлите, а диамантите и вилиците отиват и те на вилата.

# 489
У нас трудолюбието на жената се е ценяло не по-малко от зестрата. Затова бедните моми без зестра също са можели да се омъжат за по-имотни мъже – било заради хубостта си, било заради трудолюбието, а най-често и заради двете.
По-скоро болнавите са били нежелани за брак или от нечитав род. Бедни, но здрави, без наследствени болести, и работни моми много добре даже са се пласирали на брачния пазар.
Същото го е имало и при мъжете – главното е било да е здрав и работен, пък пари и имоти се печелят.
Абсолютно вярно.
Ако не стане с убеждаване на мъжките родители, ставало е по втория начин - с "крадене" на момата, особено ако момата е хубава. Достатъчно е момъкът да заведе избраната в дома си и бракът се смята за консумиран.

# 490
Днешното семейство е стабилно докато хората са добри,обичат се и постъпват умно. Колко такива семейства познавате? Питам риторично.
Патриархалното семейство е стабилно дори когато хората не са добри,не се обичат и постъпват глупаво.

# 491
  • Обран бостан ;)
Ако Даяна и Чарлз живееха преди сто години,Кралицата щеше да ги принуди да запазят брака си като ги заточи в някой замък зареян нейде на север из пустите хълмове на Шотландия... Но Даяна избра "свободата". Струваше ли си? Пиша свобода в кавички,защото всеки лекар би я диагностицирал като невротична свобода,подобно на хипарството през 60-те години – бунт срещу всички правила,срещу всичко и всички.

Ако живееха преди 100 години никой нямаше да допусне някакъв си там Доди, да се развява с нея.
Ако и да прояви разни мераци, щяха да го скъсят с една глава и толкова.

# 492
Когато бях на 20 имах 14 часов работен ден, 5 дни в седмицата - беше голяма криза, на мен ми трябваха пари.
Отделно учех докато работех - когато напуснах бях като смазана, някакъв модерен вирус ме събори и го лежах в болница. Това за само 3 години и нещо.

После известно време развивах собствена дейност, там много нерви и неспане имаше пак, твърде много отговорности. За съжаление аз трудно изключвам и когато имам проблем главата ми мели върху него непрекъснато, а това много изтощава.

Тогава бях млада и нямах деца, пък и бях гладна.
Сега с 1 дете 9 часов работен ден с отговорности над средното, но не твърде високи, ми се вижда много и едвам смогвам с домакинство, дете, че и да ми остане емоционален и интелектуален капацитет за нещо друго.
Честно, как съм го правела на 20 не знам просто.

# 493
АААА ми то и до днес е така, по засуканите моми и по беднички да са завъртат бизнесмените...отделен въпрос е, че сега като мине хубостта и си ги изпращат обратно при майкини им. Joy

# 494
Saule, ако не бъркам ника, си написа книга, базирана на постове на бг мама, но и свои лични преживявания. Биваше горе-долу. Но тя, доколкото зная, е писателка, не е станала такава оттук.
Ако имате предвид Станислава Чуренскиене, тя написа няколко книги, но никоя от тях не е на база постинги от форум. Първата ѝ е на базата на чатове и мейли с мъже от сайтове за запознанства. Но не и с бг-мами.

Последна редакция: пн, 12 яну 2026, 15:43 от Novariel

Общи условия

Активация на акаунт