Бихте ли живели с мъж, който ви има за даденост?

• 12 834
  • 558
  •   1
Отговори
# 495
  • София
Патриархалното семейство е стабилно дори когато хората не са добри,не се обичат и постъпват глупаво.

Стабилно в смисъл на "не могат да се разделят по финансови причини"? Е, с такива си е пълно до ден-днешен, няма основание за тревога Wink Всяка втора тема в СО касае точно хора не добри, необичащи се и постъпващи глупаво, които не се разделят, защото... имуществото им е малко и неподеляемо и/или не могат да отгледат деца с един доход. На това аз не казвам точно "патриархалност", но както и да го наречеш, няма съществени плюсове спрямо "съвременното семейство", разбирай това, в което всеки може да си позволи да си тръгне по всяко време. Освен от гледна точка на така наречения патриарх, знам ли.

# 496
  • ES
Преди семейството е било нужно, за да оцелееш.
Днес семейството е нужно, за да живееш по-добре.

# 497
Saule, ако не бъркам ника, си написа книга, базирана на постове на бг мама, но и свои лични преживявания. Биваше горе-долу. Но тя, доколкото зная, е писателка, не е станала такава оттук.
Ако имате предвид Станислава Чуренскиене, тя написа няколко книги, но никоя от тях не е на база постинги от форум. Първата ѝ е на базата на чатове и мейли с мъже от сайтове за запознанства. Но не и с бг-мами.
В една от тях, мисля че "Хванаха ме да крада" (цитирам по памет заглавие, възможно е и да е неточно) някои идеи бяха като  постовете в бг мама. Може да не са били буквално същите, но наподобяваха, като имаше такава сюжетна линия как се допитва до форум и и отговарят, много типични отговори за тогавашния форум. Не буквално, но подобно.

# 498
  • Пловдив
В природата разменените роли са изключение - даваме ги като примери единични! 😀 И не, не са много мъжете, които изземат ролята на майката, в което няма нищо лошо, просто биологично и генетично това не им е заложено! Мъжката природа генерира у мъжа други потребности - не на майка квачка, къткаща пиленцата! 😉 В съвременния свят, с размиващи се полове обаче, все по често ще се натъкваме и на такива случаи.
Нищо не разбираш от биология. Да дам ли примери с безкрайно много на брой видове, където мъжкия участво наравно. Например повечето от птиците - врабчетата, гълъби, албатроси, императорски пингвин, всъщност повечето видове пингвини, при вълците, разните видове диви кучета, например африканско диво куче, чакали, лисиците; при бабуините гелада, при гибоните, при мармозетките и тамарините. Има и още.

В северна България най-сериозно говорят за брака като за "дърпане на каруцата", което винаги ми е било много противно.
Но то точно това е брака, от там идва думата съпруг/съпруга. От старославянска дума, която буквално означава „впрегнат заедно“, „онзи, който е в един впряг“.

Последна редакция: пн, 12 яну 2026, 20:03 от Янтра

# 499
Наравно, да! Основно, не! Тук визираме основно...майки отсъстващи по 12 часа и татковци с шише с биберон...🤣🤣🤣 При 8 милиона биологични видове, това са изключения! 😀

# 500
  • Пловдив
Наравно, да! Основно, не! 🤣🤣🤣
Ама НАПРОТИВ - примерно с лисиците. Лисицата ражда и си седи в бърлогата, цели седмици и нищо не прави, почива си. Лисугера ловува и изхранва майката, после майката и малките. Основно бащата отнася цялата работа.
Как птиците-носорог  (за да търсиш на английски -  си отглеждат малките hornbill) - когато стане време за размножаване женската влиза в някаква хралупа, зазижда се и мъжкия я храни.

И даже няма да споменавам за морските кончета.... ама съвсем няма. И щраусите ги отглеждат мъжките.

Честно, недей да спориш с мен за биология - специалност и страст ми е била.

# 501
Да, изключения...пет вида не правят 8 милиона!
Нямам намерение да споря с никой! 😀

# 502
  • Пловдив
Да, изключения...пет вида не правят 8 милиона!
И още толкова вида НЕ си отглеждат изобщо малките, примерно влечугите по принцип не си отглеждат малките. За тях да давам ли примери? В заключение - видовете при които основно женските отглеждат малките НЕ са мнозинство.

# 503
# 504
  • Пловдив
Добре, примерно костенурките карета - шуши-муши с мъжкия в морето, после снася на някой плаж и си отива, това грижа от мъжкия или от женската е - според мен не се грижат изобщо.

Много ... СЕМПЛО... и никакви доводи и диказателства не даваш. Никакви примери в подкрепа на думите ти.  Виж, бозайници като сърни, коне, лъвове, мечки - НЕ са всички животни.

# 505
Но то точно това е брака, от там идва думата съпруг/съпруга. От старославянска дума, която буквално означава „впрегнат заедно“, „онзи, който е в един впряг“.
От там идва и "брачен хомот". Един вид при брака мъжът и жената си надяват общ хомот - стават по-силни, но и не можеш да си ходиш сам, където решиш. Естествено, за да е добре и двамата, трябва да полагат усилия, може да е горе-долу равно или да си помагат. Но ако единият не прави нищо, нещата са зле.

Поне на теория. На практика винаги е зависело от хората. Е да, преди години разводите са били по-малко, но пък не рядко се е случвало мъжът "да си бие камшика" сам, да се запилее далече-далече. Пример - бащата на Дилма Русев, който зарязал бременната си съпруга в Габрово. Пообиколил Европа и се запилял чак в Бразилия, където се жени отново. Историята мълчи дали по някое време се е развел с българката или си е бил двуженец.

# 506
  • Далечният изток
Що не питате AI и да се приключва?!

# 507
Също и Венета избягва от богатия си съпруг и отива в Букурещ,където се омъжва за Христо Ботев... Не са били много законни нещата с тях...

# 508
  • Пловдив
Иначе аз харесвам едни дълбоководни риби, anglerfish. Та значи живеят си те в дълбокото и плуват насам-натам. И мъжкия като срещне женска се закача за нея. Захапва кожата и, после започва да се закача като паразит, двете кръвоносни системи се сливат, мъжкият постепенно губи очите, храносмилателната система, мускулите и органите за дишане. Остават само тестисите и малко кръвоносни съдове. Женската може да има няколко прикачени мъже, за да осигури разнообразие на сперматозоидите. Нито ти мечат, нито ти кречат, нито ти пречат. Яко, а?

# 509
  • София
Богомолките забравихте.

Общи условия

Активация на акаунт