Притеснения от радиацията след направен скенер

• 1 677
  • 46
  •   1
Отговори
  • София
Здравейте! На 38г съм без заболявания. Преди година започнах да имам нередовен стомах и други неразположения. Ходих на гастлоентеролог но на прегледа доктора не каза нищо конкретно. За това започнах да чета в интернет и се самонавих, че имам нужда от колоноскопия. Прочетох, че се слага упойка, вкарват се маркучи и случайно ми попадна статия за виртуална колоноскопия. Пишеше, че не е инвазивна, не боли, става бързо. Отидох да ми я направят в Аджибадем Сити Клиник Младост. Прочетох, че е скенер, но това което преживях ме уплаши. В машината ме снимаха много подробно от всички страни, отне доста време окола 15 минути и накрая при резултата се виждат всички органи, не само дебело черво! Сега съм много уплашена от огромного облъчване, на което съм била подложена. В последствие се информирах, че тази процедура - виртуална колоноскопия е компютърен томограф на корема и това е най-тежко облъчваната зона! Казаха ми буквално, че такова облъчване води до р*к! Накараха ми се, съм се подложила на тази радиация без толкова сериозни причини! Мира нямам от няколко дни. Страх ме е, не мога да спя от притеснения какво си причиних! Има ли хора минали такива изследвания с компютърен томограф на корем и как се чувстват? Тази радиация колко време седи в организма и как мога да я изчистя? След колко време може да се появят последствията? Мога ли с нещо да си помогна? Аз си взех витамини, отделно витамин Ц, антиоксиданти. Ще ми бъде от огромна полза ако с мнение се включи и рентгенолог. Благодаря Ви мили хора, аз съм с малко дете

# 1
Лекувайте си хипохондрията заради детето. Бива глупости, ама това е прекалено. Хората, при които се налага да се правят по няколко скенера, какво да кажат?
И следващия път си направете нормална колоноскопия.
Топене във вана или на краката в магнезиеви соли съм чувала, че детоксва.

# 2
  • София
Лекувайте си хипохондрията заради детето. Бива глупости, ама това е прекалено. Хората, при които се налага да се правят по няколко скенера, какво да кажат?

Знам, че се притеснявам в повече и често си внушавам. Но навсякъде пише, че радиацията при този скенер на меки органи и корем е най-вредната и силна. Дали остава в организма за по-дълго време?

# 3
Нищо ви няма. Така ако ставаше, всеки втори да е с рак.

# 4
Кой ти се накара, че си направила изследването? Лекар ли?

Увеличава се вероятността от развитие на рак, ако се направят 2 или повече скенера в рамките на 6 месеца. Така че не прави още един в следващите 6 месеца и ще си ок.

# 5
Минало е вече. Не го мисли.
Защото ако се тръшкаш и тровиш, сама ще си докараш рак и без скенер. А ако мислиш, че колоноскопия от хипохондрия е голям кеф, то да знаеш, че скенерът е по-добър вариант във всяко отношение. Иначе щеше да има драма, че ще ти направят нещо с упойката и при всяка болка в корема щеше да се чудиш дали не са ти скъсали някое черво с маркуча. Или пък кой знае какво, което на мен не ми хрумва, но на теб щеше. Дишай спокойно, всички ще умрем все от нещо. Simple Smile

# 6

Знам, че се притеснявам в повече и често си внушавам. Но навсякъде пише, че радиацията при този скенер на меки органи и корем е най-вредната и силна. Дали остава в организма за по-дълго време?
Не остава за дълго време. Купете си  epson bath salts и си топете краката в топла вода или си правете вани, ако имате, и всичко ще е наред.

# 7
  • София
Кой ти се накара, че си направила изследването? Лекар ли?

Увеличава се вероятността от развитие на рак, ако се направят 2 или повече скенера в рамките на 6 месеца. Така че не прави още един в следващите 6 месеца и ще си ок.

Мои близки ми казаха, че скенера е много вреден. На самият лист не пише каква доза ми е  поставена, а диска не мога да го отворя на лаптопа вкъщи. Друго също ме притеснява. На анкетата написах, че съм 62кг, а реално покрай гладуването и изчистването преди изследването съм била около 58кг. Вкъщи го установих.

# 8

Радиацията е лъчение, минава през теб и заминава. Колкото те е облъчило, толкова. Не остава в теб. Може евентуално да направи някои неща радиоактивни, но преди изследването са ти махнали всички метали. Опасност от заразяване на организма има ако се погълнат или вдишат радиоактивни частици,  но при въпросното изследване няма такива, а само чисто лъчение.

# 9
Вашите близки нямат ли си друга работа, освен да ви плашат излишно.

# 10
Миналата година след супер неуспешна стомашна операция една нощ започнах да повръщам (то аз повръщах всеки ден), но бях с такива силни болки, че извикахме линейка и ме закараха в спешното. Първо ми направиха рентген и там се усъмниха за рецидив на херния на диафрагмата и ме пратиха на скенер. На целия корем и на целия гръден кош. Определено не помня да са ме питали искам ли, не искам ли, колко кг тежа, защото се скъсвах да повръщам, а през останалото време виех от болка. Когато ми излязоха резултатите - ме вкараха за спешна операция на момента.
Не знам дали се усещаш колко нелепо е всичкото това, което си написала за въпросната радиация. То, ако беше толкова опасно - дали изобщо щеше да се предлага като опция? Да, радиацията е канцерогенна - в определени количества. Или както се казва - дозата прави отровата.
Не съм правила абсолютно нищо, за да си “чистя” радиацията, най-малкото, защото в продължение на дни бях закована за болничното легло с катетър и още 10 маркуча по мен, а след това и ходенето до WC ми беше мъка.
Тъй че - препоръчвам да си намериш някакво хоби, йога, да ходиш на някакъв вид терапия, а не да се занимаваш с глупости и безпочвени страхове, защото дърпаш дявола за опашката така.

Аааа, и забравих… Между двете ми операции бях в Турция на сцинтиграфия на стомаха. Това изследване не се предлага тук, но представлява образно изследване за функцията на стомаха и за да се направи се яде омлет с изотоп. Радиоктивен, естествено.
Да говорим ли за ПЕТ скенера? Който също е радиоактивен? Но въпреки това всички болни от рак ходят на точно такива скенери, за да се види дали е успешно лечението, дали има нови ракови клетки и т.н. За съжаление, имам близки с тази диагноза и никой от тях не се вайка, че го пращат на ПЕТ скенер, всички се молят просто резултатите да са им добри.

Последна редакция: вт, 06 яну 2026, 02:40 от Mila1331

# 11
  • София
Блатодаря за мненията до сега. Има ли хора правили компютърна томография с инжектиране на контрастно вещество? При направената виртуална колоноскопия при мен ме снимаха и отпред и отзад с контрастно вещество, което засилва ефекта на йонизиращите лъчи. Все още се тормозя, че ддоцентката в Аджибадем сити клиник с лесна ръка се съгласи да ми направи изследването. Нямах насоки от доктор, тя видя че сама искам да си го направя. Знам, че в момента нищо не мога да направя освен да се тормозя.

# 12
  • София
Обърнете си внимание на психическото здраве. Това е по-сериозният проблем, отколкото евентуална радиация при рутинно образно изследване.

# 13
Да се беше допитала до невежите си роднини преди да хукнеш да се снимаш, а не след. Доцентката изобщо не ти е виновна, но ако те беше спряла, щеше да я обвиняваш и за това. "Убива ме като не ме допуска за изследване. Ще умра, защото вижда, че не съм изпратена от лекар, а сама съм си го решила." и т. н.
А че след всичко, което се изписа тук, ти не схващаш и продължаваш да се тормозиш... не знам как да го напиша без да прозвучи грубо, но потърси помощ от по-подходащ специалист, не от рентгенолог.

# 14
  • София
При полет със самолет лъчението е доста по-голямо от концентрирано облъчване при изследване, пък пилотите и стюардесите не съм чула да измират масово, хем това им е работата.

Общи условия

Активация на акаунт