Отговори
# 45
  • Deutschland/HE
Явно има забавяне на пратките. Майка ми ни прати мартеници и дойдоха след 13дни, а обичайно малките пратки идват за 7дни, дори преди Коледа. Предполагам, че е заради лошото време. Това е пратка без проследяване, до 500г.

Мьос написа за ADAC застраховката, ние също сме я правили онлайн.

# 46
  • София
Да споделя за моята пратка... Изпратх на 19-ти, до 25-ти си стоя в разпределителен център София. Неочаквано в неделя се раздвижи и вчера младежа я получи. Точно навреме.
Сега да споделя за какво става въпрос. Не касае точно темата, но ще има още много младежи, които след завършване в Германия ще тръгнат към Швейцария.
Скрит текст:
Както знаете, малкият ми син се придвижва с мотор. Този мотор, баща му си го беше купил и съответно е на името на фирмата му. Когато се реши, че младежа ще го вземе да си го кара, изготви двуезично пълномощно да може да си го продаде, каквото иска да прави. До момента все още се води на фирмата ни. В Германия нямаше проблем, но при преместването в Швейцария се оказа, че не може да внесе мотора, щом не е на негово име. Трябваше да докаже, че го кара повече от година. Тук в помощ му дойде акт за превишена скорост, наложен му в Германия. Това доказа, че кара мотора повече от година. Разрешението за влизане и пребиваване на мотора, също беше за година. Сега, тази година изтича и днес има термин да занесе документите на мотора, за да му сменят регистрацията с щвейцарска. Много ми е странно, как се случва, като собственика не е там, а изобщо не е споменавано пълномощното, което има. Искат само да видят мотора в оригинален вид и оригинал на документите за собственост. Няколко пъти е обяснявал, че е собственост на българска фирма на друго лице, и всеки път са му отговаряли, че не ги интересува. Ще го пререгистрират.

# 47
  • София
Странно, наистина.  Дъщеря ми няма  проблем по този  параграф,  понеже кара  служебен  автомобил с  швейцарска  регистрация. Но пък й  "взеха"  бг  книжката,  от един момент нататък  можеш  да  управляваш  автомобил  там  само  с швейцарска  книжка.  Един  ден , ако/когато  си тръгне  от  страната,  ще й  върнат  българската. Така  ли е  и за  моторите? Предполагам, че  да.  Или  пък  зaвиси  от  kантона?  Тя  живее  в кантон  Базел град, но колата е  с  регистрация на  кантон  Люцерн.  Тук нашите  катаджии  при  проверка  се правеха на  интересни,  как  така й я  били  задържали  швейцарците книжката , да не би да била  случайно отнета...Rage

Последна редакция: чт, 29 яну 2026, 13:21 от Просто русалка

# 48
  • София
А книжката направо си я сменят с швейцарска. Вчера си получи и новата книжка. Не смееше тези дни да ходи до Германия, че му бяха дали един лист за книжка. Не мисля, че ще връщат нещо. Тук ще може да си издаде българска и да върне швейцарската. Но пък швейцарската е безсрочна. Не знам тук какво гласят законите ни, длъжен ли си при постоянно пребиваване да я смениш. За МПС - тата го има в законите ни, че трябва да се пререгистрира. Но за срокове не съм сигурна. Като дойде това на дневен ред, ще четем. Довечера ще разбера дали пък някаква временна регистрация не правят...

# 49
  • София
Безсрочна  е за  млади  като на  нашите.  Като одъртеят,  след някаква  възраст, се  явяват на  проверочен  изпит  дали  още  са годни за шофьори. И май  тогава  я сменят. По  този  прагараф колеги майтапеха  дъщеря ми,  когато  си  я   издаваше  в началото на  2025-та   -  да   изглеждала  добре на  снимката, че  с  тази  книжка  щяла  да  е,  докато  остарее..Laughing  Иначе  другата  девойка  като й ходи на  гости,  си  влиза с  чужд  номер  (понеже е за кратко и е разрешено) и с  активна  винетка, разбира  се.  Интересното   е, че  годишната  винетка  в   безумно скъпа  държава като  Швейцария, излиза  по-евтина ( 40 франка) от   българския й  еквивалент (50  евро)..Цената  е  почти еднаква,  разликата  е   7-8 евро в  полза на   по-евтината  швейцарска,  но  тя в  добавка  е   и за  14 месеца, не  за  12.

Общи условия

Активация на акаунт