Подготовка за малкия човек - тема 31

• 1 341
  • 52
  •   3
Отговори
# 45
Ами на моето с нищо не съм ги мазала, както каза лекарят, и си минаха. Бебешкото акне също. Изобщо не е крайност да не се ползват излишни химии за неща, които изчезват от само себе си
Затова казвам има случаи и случаи
При моето пък не се махаха с месеци и по съвет на педиатър и дерматолог се изчисти с помощта на козметика
Абсурд да си минат сами тези неща :]

# 46
По-рядкото къпане на новородени също е съвет на дерматолози, наложени в областта си, но в такива теми рядко се признават подобни компетенции.
Преценяват си хората.

# 47
От коя козметика сте доволни?
Ами на моето с нищо не съм ги мазала, както каза лекарят, и си минаха. Бебешкото акне също. Изобщо не е крайност да не се ползват излишни химии за неща, които изчезват от само себе си
Затова казвам има случаи и случаи
При моето пък не се махаха с месеци и по съвет на педиатър и дерматолог се изчисти с помощта на козметика
Абсурд да си минат сами тези неща :]

# 48
Аз ползвам Мустела за почти всичко за бебето. За сега съм доволна.

Моят син беше с кожа толкова суха, че се белеше на люспи.

# 49
Момичета, по никой въпрос, свързан с отглеждане на новородено, няма универсална истина. Хващам се само за последния въпрос: козметиката на Мустела е наистина страхотна и въпреки, че може да се ползва от първия ден, на моят син не му понасяше в първите 4 месеца от живота му - кожата му се изсушаваше и образуваше обрив от ситни червени пъпчици по лицето. Те изчезваха буквално след първото къпане с друга козметика - тогава имах под ръка комбиниран шампоан и душ гел на Бочко. По-късно съм вземала на Johnson's, La Roche Posay, Bubchen и какво ли не, просто за да открия кое е "нашето". В крайна сметка, моята истина е, че драмата с козметиката е първите 4 до 6 месеца и след това е все едно с какво ще се къпе и маже детето, стига да няма някакви дерматологични проблеми. Е, говорим все пак за козметика от нормален производител, а не някой гаражен, нечуван и невиждан, и продуктът да е съобразен с възрастта. В момента, въпреки неприятния опит в началото, пак използвам за къпане продукт на Мустела и сега опитът е съвсем различен - кожата е здрава и гладка, косата е чудесно измита и мека, ароматът е чудесен, детето обожава да се къпе. Така че дори в началото някой продукт да се окаже неудачен, приберете го в някой шкаф и му дайте шанс след няколко месеца. И това съвсем не означава, че съм се ограничила само до един продукт - буквално на всяка мивка вкъщи имам измивен продукт на различна марка, за да мога да пия дупето там, където ни свари нуждата и удобството.

За мен удачен начин за почистване на дупето след голяма нужда е първо да избърша навсякъде с мокри кърпи и след това да измия на мивката. Причината е, че може би не съм много сръчна, а често се замърсява зоната в гънките между интимната област и крачетата - като почистя с кърпички поне съм сигурна, че е почистено. А измивам на мивката, понеже вярвам, че течащата вода и измивният продукт са си все пак по-добри от хигиенна гледна точка. Пък и предпочитам всички продукти да са отмити.

С времето всяка ще открие кое е удобно и удачно за нея предвид навиците и възможностите на дома. Независимо какви са актуалните препоръки за отглеждане на бебе, все пак става въпрос за жив човек с желания и предпочитания - аз моето бебе го къпех през ден. Той се успокояваше от водата и после спеше наистина сладко, пък аз изпълнена със съмнения, защото вече се бях набълбукала с акъли как трябвало да се къпе веднъж седмично. Истината е, че и двамата щяхме да сме по-доволни и спокойни, ако му осигурявах баня всяка вечер. Знам обаче, че с евентуално следващо дете нещата може да са коренно различни - съдя по детето на приятелка, което до втората си година беше с наистина много суха кожа и къпането си е било проблемно и последвано от ритуално мазане на дебело с хидратиращи кремове.

# 50
А възглавничка за количката и легълцето ще вземате ли и каква? На едни места пише, че новородено трябва да спи само на матрак, от друга страна има "бебешки" възглавници и съм объркана кое е правилно.

По същия начин - чувалче или по-хлабаво завити пелени ще ползвате в началото да заспива по-лесно? Или ще вземете гнездо?

# 51
Възглавница не е нужна. Това са препоръките на лекарите.

Ние взехме по препоръка на Фурлакис, защото не искаше да спи на едната страна, изкриви се главата и той ни препоръча възглавница. Тя отказваше да спи на нея и си намираше начин да се изплъзне. Напълно безмислена покупка, а и скъпа.  Първите 1-2 месеца може да спи на нея, защото не са толкова подвижни, но после се измъкваше постоянно.

Ние избрахме чувалче и от ден 1 вкъщи спи с него вечер. Това са и препоръките, защото завивките може да са опасни в първите месеци и има риск от задушаване. Като пораснат започват и да ритат повече и да се въртят и ако се ползва завивка лесно ще се отвиват. С чувала не се чудя отвита ли е или не. Ако искаш да повиваш мисля, че си има специални пелени, ние не сме ползвали. Има и чувалчета, в които се прибират ръчичките, за да не се стряскат от Морро. При нас не е имало проблем и не се е стряскала. Гнездо ползвахме до около 5 месеца и половина. В него спеше през деня и го слагах на дивана. Но като започна  да се обръща и да спи по корем стана опасно и спряхме да го ползваме.

Това беше нашият опит.

# 52
Аз не се спогодих с чувалчетата. Бяха ми страшно неудобни, особено при хилядите ставания през нощта, хранене, смяна на пелени... Опитах за известно време и разкарах всички. За второто дете изобщо не съм взимала. Завивам с пелена до кръста. Не представлява проблем за мен да се развие през нощта, хем винаги сме спали на 17-18°. Така или иначе през по-голямата част от времето бебето е закачено за мен по един или друг начин.
Гнездо ползвахме, но го продадох. Сега не смятам да купувам. Толкова за кратко влиза в употреба, че не виждам никакъв смисъл да трупам и после да се занимавам да ги задомявам. Ако реша, че има смисъл да имитирам тясно пространство, спокойно мога да го постигна с едно навито одеялце във формата на подкова.

Общи условия

Активация на акаунт