Отговори
Въпроса е в заглавието на темата.
Много често сме говорили за хипергамията при жените, но това тук е друг вид феномен, за който май въобще не се говори.
Мъже, които се женят от "удобство" (директна връзка към темата на happy doc) и после започват усърдно да променят жените си по начин който си пожелаят - само ще дам пример (не се хващайте буквално за всяка дума) - тя е брюнетка, ама той искал блондинка, тя е пълна, но той искал слаба, тя работи, ама той искал домакиня.
И така до безкрай - понеже на голяма част от мъжете не им стигат силите да хванат жена която желаят, хващат която падне и почват да си я "моделират".
Докато мислех над този социален феномен за момент си казах:.
"А уж жените сме били кофти защото сме искали пари? А мъжът само може да те накара да сложиш силикон, да развиеш анорексия, да те напълни с комплекси защото жените, които иска не са му по джоба?"
Като се замисля май второто е по-лошо.

Последна редакция: пн, 12 яну 2026, 02:05 от Arielle

# 1
Предполагам има и такива, на мен не ми се е случвало. Никой мъж не е обсъждал негативно външния ми вид. Случвало се е още на първите няколко срещи мъжът да показва неразбиране или неодобрение на начина ми на живот, хобита, разбирания за двойка и роли в нея и двамата сме стигали до решението, че не сме един за друг. Странно е, че хората започват да си казват колко не се харесват органически и изначално на външен вид и ценности след няколко години връзка ...? Дали? Или това е било ясно отначало, но са продължили да се виждат?

Иначе моделирането си е запазена марка на жените. Даже си помислих, че не съм прочела заглавието правилно. Поне според мен много по-често жените се опитват да превъзпитават и вкарват в правия път дец… такова де, мъжете си.
От къде ще работят през колко ще пият и пушат до с кого ще излизат и общуват.

# 2
  • Down south
Беше ми интересно да прочета за този вид мъжко "моделиране"
Нямам подобни модели около себе си.
По-скоро, тук жените "диктуваме"  кой, какво, как, кога.
Вероятно имат и значение географските ширини.
В братско Мексико и на юг например, определено преобладават мачовците със съответните им изисквания.
Тъжно, но факт.

Как стоят нещата с "тъмните балкански субекти" образно казано.

# 3
  • Paris, France
Сигурно има мъже, които първо се женят, а после се опитват да променят в жените си това, което не им харесва, но не мисля, че са мнозинство. Според мене е по-често срещано при жените да седят с мъж,, чиито действия, външност, начин на живот или възможности за развитие не ни харесват.

Мъж или жена, които много държим на дадено качество и посмъртно няма да се оженим за човек, който го няма.

С мъжа ми имаме коренно различни интереси, но никога не е настоял да правим заедно това, което вижда, че не ме интересува. За почти 3 десетилетия заедно е показал само веднъж нехаресване на косата ми, когато я подстригах на черта с дължина до брадичката. Харесва дълга коса и не ме харесва с коса, по-къса от средата на гърба. Срещнал ме е с коса до под задника, та не е като да е търсел да ме променя.

Мъжете, които не са доволни от наднорменото тегло на жената, обикновено са я срещнали слаба, но е надебеляла в последствие. Има и такива жени и вероятно бих била сред тях ако партньорът ми се освинка и пусне коремче или му поникнат цици.

Силикон никой мъж не ме е карал да слагам и даже не е предлагал или говорил за това, дори в разгара на Памела Андерсън през 90-те, когато в англо държавите започна да се показва масово силикон в гърдите. Даже и в тогавашен Лондон нямах никакъв проблем да се харесвам на прекрасни мъже с моя празен 32-34 АА сутиен.

Напълно съм съгласна с Mandy Bo, че жените повече дуднем и караме мъжете да се променят, както и че мъжете показват неодобрението си още на първите срещи, но някои жени не успяват да го чуят.

Вероятно имат и значение географските ширини.
В братско Мексико и на юг например, определено преобладават мачовците със съответните им изисквания.
Няма лошо да имат изисквания. Мексиканките сами са си виновни когато ги приемат, особено когато при северните съседи има по-високи и стройни мъже с мнооооого по-мъжествена външност и по-пълен портфейл. Ако аз бях мексиканка нямаше да погледна сънародник, дори и да бях 1.40м висока и също толкова широка.

# 4
Иначе моделирането си е запазена марка на жените. Даже си помислих, че не съм прочела заглавието правилно.
Също си помислих, че има нещо сбъркано докато четях оригиналния пост. Че има ли жена, която да не се опитва да моделира нещо у мъжа си. Нали си е нейн. Майчински инстинкт може би, да се погрижи за него, да го "възпита" по-добре, да му отвори очите.

При мъжете не го виждам така. Изброените примери - да се боядиса, да отслабне и т.н. са супер повърхностни, плод на егоизъм в интелект от типа селски бек. Телефонът му е с тапет на силиконка с патешка човка и звъни с мелодията от Столичани вповече. Идеалът му за жена също кух като въпросната мелодия. Но пък си го гони упорито на принципа на сила хубост ще стане.

Докато жените не моделират на ниво физика, като някакви аматьори. Те директно си казват кое е по-добре за мъжа и как е свободен да си избере смисъл в живота, стига изборът да е между предоставените от тях опции. Мъжете моделират от егоизъм, жените от загриженост, защото знаят кое е добро за мъжа много по-добре от него.

# 5
Жените повече обичат да променят, или поне да се опитват.
Но и мъже има. Чувала съм случаи.
Аз явно не привличам такъв тип мъже. Grinning
Имах съученичка, която имаше такъв приятел. Постоянно я записваше на разни конкурси за красота, избираше и дрехи.
Не знам, аз съм прекалено голям индивидуалист,  за да ми повлияе нечие мнение. Мен винаги са ме харесвали,.защото съм независима. Не мога да си представя какъв  е този човек, който моделира. Силно комплексиран, но и още нещо.

# 6
Има си такива мъже, да. Водила съм се така по акъл на мъж, голяма глупост. Да си купи кукла Барби и да си я облича и гримира както иска.

# 7
Има си такива мъже, да. Водила съм се така по акъл на мъж, голяма глупост. Да си купи кукла Барби и да си я облича и гримира както иска.

И не само - продължавам например той е ядрен физик, взел си е копие на моделка защото може да си я "купи', но почва да настоява тя да запише някакво висше (вместо да си прави снимки за Инстаграм) защото го било срам да излиза с такава простакеса.
Ама колежката от университета, която е малко по-невзрачна не му направи впечатление???

# 8
  • София
Имам приятелка, която точно отговаря на примера. Той постоянно ѝ влияе, настоява, сам ходи да ѝ купува конкретен цвят боя, записва я на фитнес, готов е да ѝ угоди за всичко, но тя да играе по неговите правила.
На мен и на други приятелки ни е тъжно отстрани.
Особено покрай ражданията на децата беше много зле, защото от нея се очакваше от деня след изписването да е в перфектна форма.
Иначе наистина е мил, нежен, внимателен, буквално ѝ осигурява всичко, но тя е точно неговата кукла.
Вече 25+ години.
За мен това е някаква патология.

Иначе моят съпруг винаги е харесвал различен физически тип жени от мен, но никога не го е демонстрирал или не е правил опити да ме вкара в калъп. Даже понякога го майтапя, че е време на стари години да потърси идеала и отговорът е, че аз съм неговият идеал.  При различен отговор надали щеше да има втори шанс. Wink

# 9
Спрях да комуникирам с моя приятелка, заради мъжа й, който я командори и моделира както той си иска. Просто не мога да гледам спокойно как някой се гаври така с друго човешко същество, за да си угоди на егото. Въпросният мъж е от малък град, с патриархални разбирания, той коли, той беси, той знае, жените са нисши същества. И понеже никоя друга няма да му върже, той си я кътка моята приятелка вече почти 20тина години. Моделира си я по негов вкус, избира й дрехите, налага й да ходи на фитнес, какъв цвят да е косата й. Той не харесва кафявото и тя не носи кафяви дрехи, обувки... навремето си беше изхвърлила чисто нова чанта, защоти на него не му харесва. Той решава дали тя ще работи и какво, ако въобще работи. Абе смачкване на психиската и изтъкване на физиката, за да не го излага. Понеже той й е първия мъж в живота, тя е като обсебена, останала без приятелки. Беше я бил, беше я оставил за малко, но понеже никоя не му се е вързала на тъпотиите, рязко се разкая и се върна. И тогава аз напуснах живота им, защото като не искаш да те спасят, няма какво да се направи.

# 10
Моделират където им минава номера. Жените, които са моделирани са си виновни сами. Мен защо някой не се опита да ме моделира? Защото пишман ще остане, че се в захванал. Имах едно краткотрайно гадже с доста бизнеси и пари. На втората седмица ми каза, че съм била нешлифован диамант и щял да ме научи и ме попита дали съм мислила да се изруся (само казвам, че съм доста матова и с тъмна коса). Дали стоях с него секунда повече? Ми не! Живея си с с човек, който ме харесва каквато съм и не мърмори за нищо, а само не подкрепя

Последна редакция: пн, 12 яну 2026, 08:47 от ЗЛОДЕИДА

# 11
  • София
Сетих се за един ухажор, който беше много настоятелен, но редовно коментираше облеклото ми - неща от рода на, защо носиш токчета, а не спортни обувки. Точно като опит за моделиране го почувствах, или още по-лошо, опит да ме подбива по някакъв начин (вероятно с цел да се опитвам да му се доказвам и така да му вържа). Казах му, че не разбирам защо ми се натиска, след като не ме харесва. Такива неща моментално ме отблъскват. Та мога да си представя, че има такива мъже. Според мен причините са различни. Някои не успяват да си хванат, каквото харесват, други имат точно определен тип и са вманиачени жената да го покрива до най-малкия детайл, за други е форма на контрол и налагане. Във всичките му форми за мен е неприемливо. Но като цяло смятам, че повечето мъже не се опитват да го правят. А тези, на които не им се получава с желания типаж, често или си стоят сами и мрънкотят, или си хващат някоя, която не харесват, само за да има кой да им обслужва нуждите, и цял живот точят лиги по други жени.

# 12
Точно! И мене що не се е опитал някой да ме моделира, защото ще отнесе майните на мига. И аз не се опитвам да променям хората. Ако някой не ми харесва, просто не се занимавам.

# 13
Това няма как да стане. Човек ако сам не иска да промени нещо в себе си, никой не може да го накара. Все едно да накараш някой да спре цигарите. Иначе, има такива мъже, чувала съм отстрани, но нямам конкретни примери и наблюдения. При мен не се е случвало.

# 14
  • Далечният изток
Според мен не е до пол. Има такива хора.
Но има и хора, които го играят (или наистина са такива) супер безпомощни, трябва да им кажеш коя тениска да си облекат и кои чорапи да си обуят. Така че ако се намерят двама такива ...

Общи условия

Активация на акаунт