Домашни сладкиши - от старите тефтери до нови вдъхновения, ежедневна тема за сладки раздумки

• 20 472
  • 432
  •   2
Отговори
# 375
  • пак на Рив Гош
Mikkey, Vox, честити рожденици! Да са ви живи, здрави и много щастливи и още много хубави торти да им направите! BirthdayChampagne
Прекрасни торти!

На мен тази тема ми се отразява много зле - все ме напира да правя сладкиши, а не трябва Joy. Но вчера хванах една кутия маскарпоне в хладилника, което бях купувала за една коледна рецепта (до която така и не стигнах Joy) и чийто срок на годност изтичаше, та направих един шоколадов сладкиш с маскарпоне.

Последна редакция: нд, 25 яну 2026, 18:55 от Роца

# 376
  • софия
Е, не! Просто така минаваш и слагаш този сладкиш!?
Че торти не мога да направя като показваните, не мога, но със сладкишите мога да се пробвам. Моля за рецепта.
И на мен темата ми действа лошо. Не обичам да правя сладкиши, но уютът и красотата от коледните теми се пренесе тук и не мога да са въздържам. А и поводи си намирам.

# 377
  • пак на Рив Гош
zvanche, Hug
Това е рецептата:
https://marmottesetchocolat.blogspot.com/2018/03/gateau-au-choco … ascarpone-de.html

Не го бях правила от години, ама вчера се сетих за него.

# 378
  • София
zvanche, Hug
Това е рецептата:
https://marmottesetchocolat.blogspot.com/2018/03/gateau-au-choco … ascarpone-de.html

Не го бях правила от години, ама вчера се сетих за него.

Много благодаря за рецептата! Flowers Hibiscus
Обожавам подобни сладкиши с много силно изразен шоколадов вкус и макар само да се възхищавам на уменията на повечето пишещи в темата, защото правенето на споделените рецепти е противопоказно за моето здраве (благодаря им от сърце все пак), то тази рецепта ще се пробвам да направя.
Роца, искам да ви попитам, дали сте пробвали с по-висок процент черен шоколад, например от 80% нагоре?

# 379
  • пак на Рив Гош
veka, не съм пробвала с по-висок процент какао. Би трябвало да стане, макар че може би структурата на блата би се променила леко.

# 380
  • Бургас
И аз имам една сметана от Лидл ( от кофичките за кисело мляко). Чудя се какво да я правя, но искам да е здравословно. Ето тази е.

Не съм работила много със сметана и да питам, тази сметана може ли да се разбие с подсладител и ще се получи ли крем за чийзкейк например?
Не ми се иска да използвам захар.

Роца, разкошен е сладкиша!

# 381
Карз, тази сметана не се разбива, втечнява се. Може да я добавиш към яйчен крем, да смесиш с маскарпоне...
Аз вчера намачках печена тиква и банан, добавих фъстъчено масло, сушени боровинки и смлени орехи. Обърках със заквасена сметана и направих кремчета. Половината оцветих с какао. Снимките са на стари кремчета, че вчерашните не снимах.

# 382
Някой има ли рецепта за тортата парфе от соц време?
Пробвала съм няколко рецепти, но не го докарвам на вкус.
Беше с пандишпанов блат (може би) и отгоре ягодово парфе.

# 383
Роца, с този шоколадов сладкиш направо ме уби Weary Уникално изглежда! Много благодаря, че сподели рецептата! Hug

Детето след седмица и половина прави 6 месеца и мислех да направя само карпатка обаче няма как да подмина този така апетитно изглеждащ наситен шоколадов сладкиш Smile Направо лиги ми текнаха Laughing

# 384
Благодаря на всички за топлите думи! Heart

За почерпка на колегите на ММ, приготвих френски макарони и каноли.

За колежките може и със захар Stuck Out Tongue Winking Eye

# 385
  • София
Някой има ли рецепта за тортата парфе от соц време?
Пробвала съм няколко рецепти, но не го докарвам на вкус.
Беше с пандишпанов блат (може би) и отгоре ягодово парфе.

По тази рецепта  https://ilrai.blogspot.com/2011/06/blog-post.html  съм правила много пъти, когато излязат ягоди и череши на село, и винаги се получава. На мен ми напомня на някогашното парфе.

# 386
  • под тепетата
Пу, тавата с канолите за мен! Искам да съм колега , vox!

Последна редакция: пн, 26 яну 2026, 14:04 от bilqna_69

# 387
Благодаря за рецептите с лимоните, ще ги направя всички 😀 Започнах с лимоновия пай.

# 388
Благодаря на всички за топлите думи! Heart

За почерпка на колегите на ММ, приготвих френски макарони и каноли.

За колежките може и със захар Stuck Out Tongue Winking Eye

Може ли рецепта за канолите

# 389
MamaMiy, правя ги по тази рецепта, единствената разлика е че в тестото слагам Марсала, вместо ликьор, и слепвам с белтък, а не с вода.От тази доза се получават около 30+ бр.
Много е важно неколкократно прегъване и разточване на тестото. От това зависят мехурчетата по черупките.
Пържат се на маслена баня, аз изполвам 10 метални форми за каноли.

За крема купувам килограм рикота, защото не слагам захаросани резенчета, нито шоколадови капки. Правя го само с рикота и захар.

Всичко е описано много добре, но ако имаш някакви въпроси ще помагам, колкото мога.

https://youtu.be/IXI3CUS8afE?si=_UhmFUYYqw04rWDY

Скрит текст:

Общи условия

Активация на акаунт