Домашни сладкиши - от старите тефтери до нови вдъхновения, ежедневна тема за сладки раздумки

• 20 472
  • 432
  •   2
Отговори
# 420
Мики, аплодирам на крака! Разкошна е рецептата и толкова нагледно обяснена, много благодаря! Ще се направи!🩷🙏🤗

# 421
  • Mediterraneo
Фалшивият Гараш като истинския, струва ми се пипкава история, каквато искам да избегна. Как не се навива да му направя едно кадифе, тъкмо правих преди десетина дни за щерката

Янче, не искам шоколад. Едно, че хич не умея да работя с него, и второ, че вкъщи не се тачат много шоколадови торти.

# 422
# 423
Да, торта капрезе е супер вариант - лесна и много вкусна. Екстра си ходи с домашен сладолед.
Червеното кадифе за мен е една много скучна торта, въобще не я харесвам.

# 424
Да, торта капрезе е супер вариант - лесна и много вкусна. Екстра си ходи с домашен сладолед.
Червеното кадифе за мен е една много скучна торта, въобще не я харесвам.
Ще си позволя да опонирам за червеното кадифе спрямо собствения си опит - сякаш зависи много от рецептата и конкретно вложените продукти, за тортите в заведения не говоря даже - не знам там какви са. Аз я бях опитвала някъде преди години и като теб никак не бях впечатлена и не бях правила. После реших все пак да пробвам и домашната ми хареса много повече (не само на мен), та повтарях и потретвах. След това правих и къпкейкове от същото тесто (всъщност идеята ми хрумна първия път, когато отделях тесто от блатовете за трохи и се чудех в какво да го изпека, та напълних две-три формички за кексчета и видях, че изпечени си държат форма много прилично), пълних ги с домашно дулсе де лече и ги декорирах с маскарпоне и сметана - станаха си доста тежички, но ги правих зимата и не беше неподходящо чак, а бяха вкусни в тази комбинация.

# 425
Аз много харесвам спаначената торта. И се прави лесно.

# 426
Кубратова, розата е точно от шоколад и глюкоза. Рецептата трябва да я има в Тортената библиотека, тука в готварския подфорум.

MayGodBless, рецептата я имам от някакъв вестник от началото на 90-те, но съм я попроменила, че там беше само от един блат, а кремът беше да си отделиш една чаша от сместа за блата преди да добавиш орехите и белтъците. И в случая какаото си е и за вкус, не само за спойка.
На мен обаче, с толкова малко крем ми идваше постно и за това не отделям от тази смес за крем, а увеличих малко количеството орехи и си правя 2 или 3 блата. Крема си правя отделно. Той е от тефтера на мама и го докарва на вкус на този от рецептата.

Тарталета, хич не е пипкава. Ако имаш изчистени орехи ти отнема не повече от 10 мин. да я забъркаш и още около половин час да я изпечеш. Можеш да изпечеш и един цял блат, който да разрежеш после и да сглобиш с крема. Глазурата не е задължителна.
В крайна сметка ти си преценяваш, не те агитирам Hands V Simple Smile.

# 427
Кубратова, разбирам позицията ти и я уважавам - въпрос на вкус е. Разбира се, говоря за домашна торта, то е ясно. Но....аз съм много капризна на торти, за мен и гарашът е скучен. Та не съм критерий въобще.
Спаначената торта е добра, аз я правя обичайно с малини. Но не е за този сезон - сега е времето за круши, дюли, ябълки, тикви....зимните аромати и подправки са толкова богати и уютни, вървят и с бая алкохоли.

# 428
  • софия
Френската селска също се прави много лесно и има и орехи.

# 429
Хич не ми пречат сезоните, торта не отказвам. Joy

# 430
Като казахте кадифе, изкушавам се да пробвам Розовото кадифе на Мина Ангелова🩷 гледам, че рецептата от червеното се различава, че тук в блата има само белтъци. Може би защото с по-жълт блат трудно ще стане розов цвят. Иначе имам розова гел боя тъкмо да я пробвам устойчива ли е на печене 🙉 това с призраците ще го пропусна, но розова декорация ще има😅

# 431
  • под тепетата
Добрутро!
Milley, и аз благодаря за търпението да опишеш  така подробно красотата на това произведение на изкуството! Това си е цяла докторантура! Да си призная, не съм правила крем с шамфъстък. От зетьова страна   са все шокохолици и гледам да се съобразявам с тях.
Иначе и аз харесвам спаначената торта, макар отдавна да не съм я правила. Има-няма 10 години .

Едно време в тортената тема си правиха тиймбилдинги и много им завиждах.

Последна редакция: ср, 28 яну 2026, 07:01 от bilqna_69

# 432
zenata, видимо съм спала, когато съм писала - пропуснала съм усмихнатото емотиконче при "опонирането". Разбира се, че е въпрос на вкус, а при ястията не може да става и дума за истинско опониране. По-скоро беше насърчение да опиташ и друга рецепта - аз, ако не бях я направила, нямаше и да знам, че ми харесва (както съм наясно и че някоя друга може никак да не ми допадне и отново да се разочаровам). Yellow Heart
Аз пък така може да проям сладолед - именно с Капрезе, кой знае...опитване му е майката Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт