Домашни сладкиши - от старите тефтери до нови вдъхновения, ежедневна тема за сладки раздумки

• 20 472
  • 432
  •   6
Отговори
# 390
  • София
vox, горките ти колеги! Joy
slastna, надявам се да сте останали доволни от пая! Hug

# 391
  • Euskal Herria
Заредила съм се с лимони, искам да направя лимонов кекс. Даже от тук харесах рецепта.
От мен една торта - шоколад, шоколад и пак шоколад.

И да попитам - някой попадал ли е на рецепта и начина на приготвяне на ганаш с вода? Излезе ми предложено в инстаграм, една бразилка обясняваше колко лесно се работело с него и че било много икономично. Но само това. Не ми харесват тези призиви "Напишете ми рецепта и ще ви я пратя". И след това ти дават линк да се включиш в някой канал.

# 392
Предполагам, че нещо ще се получи, но няма да е ганаш, естествено.
Допускам, че ако се смесят вода (захарен сироп), шоколад и масло, ще стане нещо подобно на шоколадов крем, но без фината и копринена текстура на ганаша и мекия му вкус, идващ от сметаната.
Ако добавиш и жълтъци, си става много хубав шоколадов крем, даже по спомен това е кремът на торта Гараш без сметана (чела съм и варианти със сметана, всички претендират за оригиналност на рецептата и надали някоя е именно такава, но извън това, аз точно този крем го предпочитам без сметана).  
Разкошна шоколадова торта! Няма да е излишна рецептата, знаеш Simple Smile
И нали темата не е само за снимки, не чакайте подкана, майстори, Yellow Heart, че и други гладници се облизват около тях Yellow Heart

# 393
Кубратова, бърз въпрос,
Ядките за соленките със синьо сирене смлени ли са?
Благодаря!

# 394
Кубратова, бърз въпрос,
Ядките за соленките със синьо сирене смлени ли са?
Благодаря!
Смлени са, да. Да съм пропуснала това в рецептата ли? Извинявам се, ако е така.

# 395
vox, голям си дразнител Hug. Чудни макарони и канелони Hands V.

𝒀𝒂𝒏𝒂𝑫𝑮, превъзходна торта Hands Thumbsup.

slastna, изкушаващо парченце Hands Ok Hand.

# 396
  • Стара Загора
Заредила съм се с лимони, искам да направя лимонов кекс. Даже от тук харесах рецепта.
От мен една торта - шоколад, шоколад и пак шоколад.

И да попитам - някой попадал ли е на рецепта и начина на приготвяне на ганаш с вода? Излезе ми предложено в инстаграм, една бразилка обясняваше колко лесно се работело с него и че било много икономично. Но само това. Не ми харесват тези призиви "Напишете ми рецепта и ще ви я пратя". И след това ти дават линк да се включиш в някой канал.
Уау, професионална работа, YanaDG 💐
И на мен ми излизаха в Инстаграм няколко пъти клипове за такъв ганаш с вода и шоколад само, но не съм пробвала. Виж тук има описание за такъв ганаш:
https://www.kulinarno-joana.com/2012/02/naistina-li-shocoladat-ne-obicha-voda/

# 397
2в1, още малко ще ви подразня, да мине и моя РД и изчезвам от темата, че до май месец трябва да вляза във форма и по възможност да не е кръгла Satisfied

Давам рецепта за парфе от на майка тефтера. Назад в темата някой питаше.
За блата:
4 жълтъка
4 с.л. захар
4 с.л. кисело мляко
4 с.л. брашно
1/2 пакетче бакпулвер

За сместа:
4 малки заквасени сметани се разбиват с 2 ч.ч. захар.
Прибавят се разбитите на сняг белтъци.
4 равни супени лъжици желатин се разтварят в 1 ч.ч. вода. Оставят се да набъбне и след това на водна баня се бърка, докато се получи гъст сироп.

Върху изпечения блат се нарежда пресен плод или сладко и върху него се изсипва готовата смес.
Майка не слагаше плодове, но сиропираше блата.

Аз го правих парфето за миналия първи юни, но изобщо не помня точни мерки.

Последна редакция: пн, 26 яну 2026, 19:13 от vox

# 398
  • пак на Рив Гош
YanaDG, тортата е страхотна 😍! Тъкмо като за моята душа на шокохолик.
Ганаш само от шоколад и вода ми прилича малко на шоколадовия мус на Ерве Тис (френски фимик, специализирал се в молекулярната гастрономия). Веднъж пробвах да направя преди години, ей така, за спорта. Получи се, но не е моето, стоеше ми един такъв... постен. Но, ако човек има някакви диетични рестрикции, примерно непоносимост към яйца или млечни, би било алтернатива.

# 399
Янче, тортата е къртач🍫😍 почерпи ни с рецептата като не може с парченца 🥹🙏 и акъл как стана перфектно равната линия с и без шоколадови пръчици? С ацетатна лента ме съмнява, нямаше крема под нея после да е така равен😍

Vox, с тоя захарен облак върху парфето вече изби не само рибата ами и раците.💘🫶

За водния ганаш руснаците казват на 120гр тъмен шоколад над 54% какао да се добавя 100гр вода и пудра захар на вкус. Ама и на мен постно ми звучи..🤔

# 400
Постно е, но някои постят, други не ядат млечни, пък и те душа носят и мераци имат. Моя приятелка пости (съвсем стриктно) и когато ми е на гости, гледам всичко да е по правилата - в такива случаи е добре човек да има резервен вариант за сладкиш, който да се доближава до основната рецепта и резултат, макар и не напълно.

# 401
  • Euskal Herria
Благодаря, момичета!
Ето тук гледах как го прави бразилката:
https://www.instagram.com/p/DT7ybehgF0O/

За тортата просто комбинирах различни рецепти - от едната за блатовете, от другата за муса и сглобих.
Блатовете са за торта Прага на Таня Донева, а мусът - от рецептата на Ирина Купенска - Най-вкусната шоколадова торта.  Измазването е със стандартен ганаш, като предпочитам равни количества черен и млечен шоколад.

MayGodBless, ползвах най-обикновена хартиена лента - закрепих я по средата, декорирах с пръчици и след това внимателно отстраних лентата. Преди това измазах тортата и преди да стегне, декорирах. После оставих да стяга в хладилника.

# 402
Чудя се дали е възможно в първия пост да се добавят някакви линкове към рецептите. Тук се спомена за някакъв сладкиш с лакта. От няколко дни все ми се върти в главата, а пък се чудя колко назад беше в темата.

# 403
  • под тепетата
Ммм, след тази красота на YanaDG, ще взема да се банна сама! Ми то само от гледане пълнея! Правилно писа vox, че ще се/ме търкалят по плажа!
YanaDG, а сиропиран ли е блатът? На Ирина блатът няма нужда от сиропиране.

# 404
  • Бургас
Този ли е?
В новата тема ще се добавят линкове с рецепти от тази тема!
И от мен за запис в тази сладка тема един любим сладкиш от старите тефтери:                                                                                              Сладкиш с бонбони " Лакта"                                                                                                                                            1 ч.ч. кисело мляко
1 ч.л. сода бикарбонат
1 ч.ч. захар
1,5 ч.ч. брашно
Чаената чаша е с вместимост 250мл.
Объркваме продуктите (не е нужен миксер) до разтопяването на захарта. Печем на 180-200ºС до суха клечка. Като изстине заливаме с:
125гр. краве масло + 1 пакет бонбони " Лакта" разтопени на водна баня. Поръсваме с орехи.

Общи условия

Активация на акаунт