Домашни сладкиши - от старите тефтери до нови вдъхновения, ежедневна тема за сладки раздумки

• 20 428
  • 432
  •   1
Отговори
# 405
  • Euskal Herria
Биляна, да, сиропирах го. Те са сухи блатове, без набухвател. Не са влажни като на Ирина.

# 406
  • In transit
Момичета, искам да ви благодаря от сърце за пожеланията. Не мога да смогна да пиша, то много празници, много нещо. Ще изпишете темата, докато се включа. Hug

Вокс, да е честит и твоя рожденик. Тортата ти е разкошна, както и тази с облачето. Нея мисля, че си я показвала в тортената форма.

Роца, Яна, Slastna, нямате милост! И на Фортуна монахинята много ми хареса, ще взема да я приготвя.

Яна, гледах сега клипчето, мацката ползва бял шоколад, той е основно какаово масло, захар и мляко на прах, т.е ако му добавиш вода, вместо сметана ще се получи добър ганаш, според мен. С натурален шоколад вече е различно.

S^unny, ето обещаната рецепта на Екзотичната Павлова.

Продукти:
(за 2 броя торти х 18-20см)

60г белтъци
120г фина кристална захар
1 ч.л. лимонов сок (или бял винен оцет)
щипка сол

За фростинг с манго: *
100г пюре от манго (пасирано добре узряло прясно манго, добре отцедено манго от компот или готово 100% пюре от манго)
150г сметана за разбиване 35%
100г крема сирене
100г пудра захар
250г маскарпоне

*ако ще правите една Павлова, направете 1/2 доза от крема

За украса:
4-5 бр. кумкуат
1 златно киви
1/2 манго, ако сте ползвали прясно, отделете 2 резена

Начин на приготвяне:
Изсипете белтъците в купата на планетарен миксер или в стъклена купа, ако ползвате ръчен миксер.
Започнете да ги разбивате на по-висока скорост, добавете лимоновия сок, щипката сол. Като започнат да побеляват, добавете на тънка струя захарта, като не спирате да разбивате.
Разбийте ги за около 10-15 минути, в зависимост от това дали ги разбивате с ръчен или планетарен миксер, докато се получи лъскав и твърд крем.

На лист хартия за печене нарисувайте два кръга с молив с нужния ви диаметър. Обърнете листа с нарисуваното надолу и го сложете в голяма и плоска тава.
Загрейте фурната на 100 С.
Прехвърлете сместа в голям еднократен или многократен пош с кръгъл накрайник 10-12мм и шприцовайте спираловидно два кръга с диаметър 18/20 см, в зависимост от нуждите ви. 
Ако имате опит с работата с пош, може да шприцовате капки в кръг, като започнете от външния диаметър и продължите навътре.
Ако ви остане смес, може да направите малки целувки, които после да си хапнете.
Сложете тавата във фурната и оставете белтъчните блатове да съхнат за около 3 часа.

За крема: Ако ползвате пюре от смляно манго или манго от компот, пасирайте го и го сложете на котлона да заври. Намалете огъня и редуцирайте пюрето леко, за да не е прекалено течно.

В купа смесете маскарпонето и крема сиренето, добавете сметаната и пудрата захар. Разбийте за кратко, докато се смесят добре съставките. Прибавете пюрето и съвсем за кратко го разбъркайте с останалите продукти, за да се смеси с тях.
Сипете крема в пош с кръгъл накрайник 10-12мм и го шприцовайте върху добре охладения белтъчен блат.
Отгоре украсете с резени екзотични плодове и сервирайте. 

Биляна, скоро ще дойде и рецептата за цифрите.

# 407
  • под тепетата
Ще чакам търпеливо, Mikkey! С тез твоите рулца беля си хванах! Мъжът ми ме подпитва трудно ли се правят Joy

# 408
Благодаря, Mikkey!  ☺️
Дано успея поне малко да се доближат до Вашият шедьовър.

# 409
karzz, благодаря! Мисля, че повечето рецепти, които четох снощи бяха без яйце, като тази. Аз видях и подобна с 2 яйца. Около нас по магазините няма лакта, но това не пречи да се размечтая. Simple Smile

# 410
𝒀𝒂𝒏𝒂𝑫𝑮, шоколадовият мус на Ирина ще го правя за пръв път, макар блатовете да съм ползвала десетки пъти, той ми се струва по-сложен(този първия, оригиналния в рецептата й). Въпросът ми е разбитите сготвени на водна баня белтъци как ги добавяш в ганаша? Тя пише той да е охладен, но няма ли да стегне твърде много и да не може да поеме такава пухкава белтъчна пяна, още повече, че тя не го разбива преди това а чак след добавянето на белтъците?

# 411
  • Euskal Herria
Не, разбива се. Аз този път не изчаках да се охлади и стегне много. В началото малко по-трудно се бърка с шпатулата, ама като се добавят малко по малко белтъците, става по-лесно и накрая се получава пухкав крем.

# 412
Конкретния мус не съм правила, но по друга рецепта - все едно, технологията е същата. Не съм гледала сега съотношението на шоколад:сметана в ганаша, но ако не преобладава шоколадът и не е над с 70 % какао, дори и охладен (не като в хладилник, а на стайна температура, т.е. колкото да не е топъл), не стяга толкова - трябват му часове, за да стане твърд и да не може да поеме белтъците.  Ако се притесняваш, може да направиш малко количество ганаш в същото съотношение като в рецептата и да видиш каква ще е консистенцията му, когато се охлади до необходимата за добавяне на белтъците температура. После ще си го ползваш в муса или ще го изядеш Simple Smile

# 413
Много благодаря, момичета 🤗🤗
Кубратова, това е рецептата, сметана към шоколад 1 към 1, като 50 на 50 е млечен и черен. Ама не пише да се разбива предварително ганаша. И понеже с белтъци и ганаш не съм работела, не знаех дали ако е леко стегнал от охлаждане неразбит ще ги поеме хомогенно. Предполагам че за по въздушен крем ще е добре първо и ганаша да разбия. Но пък като се разбие и охлади стяга сякаш още повече.🙉 Ама да не стане накрая аеро шоколад ако и ганаша разбия предварително и добавя белтъците 😂
А и не пише след добавянето им да се разбива, само с шпатула..
С две думи сърбят ме ръцете да пробвам. Както съм рожденичка уикенда. Макар че не съм фен на изцяло шоколадови торти, все търся и нещо беличко да има😅
Двуомя се между тази и същия стар любим блат но с бял избит ганаш и да му сложа глюкоза за повече пластичност.
Тук в темата научих че тя го прави такъв. Бях гледала руски рецепти за бял ганаш с глюкоза но там твърдят че от нея става бетонен за покритие на торта и устойчив на пукнатини..🤔🤔

Вечерни школадови размисли🤣
Скрит текст:
200 г черен шоколад
200 г млечен шоколад
400 мл течна сметана
3 жълтъка
3 белтъка

Двата вида шоколад се нарязват на малки парчета.

Сметаната се загрява до точка на кипене и се излива върху шоколада. Оставя се за минута-две и се разбърква със силиконова шпатула, докато се получи хомогенна смес. Охлажда се на стайна температура, при периодично разбъркване, за да не хване кора.

Жълтъците се разбиват на водна баня и се добавят към все още топъл шоколадов ганаш, разбърква се. Трябва да се внимава с водната баня, водата не трябва да допира дъното на съда за разбиване, защото температурата става прекалено висока и жълтъците могат да се превърнат в омлет.

Охладеният на стайна температура ганаш се прибира в хладилник за 1 час, или докато стане много гъст. Белтъците се разбиват с щипката сол на водна баня или до 40 градуса, да се търпи горещината на малкият пръст, това се прави с цел да не са сурови, след това се свалят от водната баня и разбиването им продължава до плътен сняг.

Прибавят се към шоколадовият ганаш на малки порции, като се разбърква с шпатула внимателно, за да не спаднат, да се задържи колкото може повече въздух в тях. В началото ганашът малко трудно да се разбърка с белтъците, защото е стегнат, но след втората порция той ще се отпусне. Отново се прибира в хладилник за 30-40 минути, докато стегне и стане удобен за нанасяне.

# 414
  • Mediterraneo
Чета редовно темата, но сега дойде ред да поискам съвет.
ММ е рожденик в петък, иска Гараш, но аз нямам никакво желание и нерви за нея. Правила съм 4-5 пъти, получава ми се страхотна, но наистина ми е занимавка, с която не искам да се захващам.
Дайте някоя рецепта за нещо подобно, което да отнема по- малко време. Мислех да импровизирам с някакъв блат с орехи( не изцяло орехи и белтъци) и някакъв крем с маскарпоне. Ама не си падам по подобни експерименти.

# 415
  • Euskal Herria
MayGodBless, просто следвай стъпките, получава се. То това е мус, трябва да е въздушен, не се разбива с миксера. Като се охлади, просто го сложих в пош и така направих пълнежа между блатовете - за да е по-равномерно.

Тарти, искаш нещо шоколадово, нещо с повече ядки или шоколад+ядки?

# 416
Тарталета, направи торта "Фалшив Гараш". У дома е предпочитана пред оригинала, а и се прави по-лесно Blush.

Давам рецептата по която я правя.
Скрит текст:
Блат:
6 яйца
300 гр смлени орехи
125 гр масло
1 ½ ч.ч. захар
3 с.л. какао
25-30 мл коняк или ром
ванилия
Приготвяне: Разделят се белтъци и жълтъци. Белтъците се разбиват с ½ ч.ч. захар на гъст сняг. Жълтъците се разбиват с останалата захар. Маслото също се разбива и към него се прибавят жълтъците, орехите, какаото и ароматизаторите. Накрая постепено са добавят и белтъците. Фурната се загрява предварително на 180 С. От тази смес се пекат 2 или три блата в тавичка покрита с хартия за печене. Един блат се пече се около 20 мин. като се проверява дали е готов с клечка за зъби.
Крем:
250 гр краве масло
1 ч.ч. пудра захар
3 жълтъка
1 к.ч. захар
½ к.ч. вода
2 с.л. какао

Приготвяне: Маслото се разбива с пудрата захар. Водата, захарта и какаото се възваряват. Още горещо се излива на тънка струйка при жълтъците като се бърка непрекъснато. Тази смес се добавя постепено към маслото. Ако се пресече се загрява леко в микровълнова фурна или на водна баня, а после се разбива с миксер.
Глазура:
150 г шоколад
2 с.л. сметана
2 с.л. вода
1 с.л. глюкоза
Приготвяне: Сметаната, водата и глюкозата се загряват до кипене и с тази смес се залива начупения шоколад.Разбърква се до гладкост и леко се охлажда. Ако се втвърди може да се затопли леко.
Сглобяване на тортата: Блатовете се мажат с крем. Накрая тортата се заглажда хубаво и се прибира в хладилника за няколко часа. Вади се и още студена се залива с глазурата.
1 ч.ч. е 200 мл

# 417
MayGodBless, при тези видове и количества шоколади и сметана мисля, че ще се получи и няма да стегне прекалено ганашът.
2в1, на фалшивата Гараш много харесвам крема - едно време с такъв правех шоколадово руло - общо взето се получава същият резултат като при твоята торта, но под формата на руло.
Предполагам, че розата е от шоколад и глюкоза, но няма да е лошо да кажеш как точно я направи, много е красива Yellow Heart

# 418
Янче, благодаря ти ❤️🙏
Кубратова, значи смело ще пробвам 🤗
2в1, този фалшив Гараш е доста изкушаващ с освобождението от 5те платки, печенето и отлепянето им ако съм случила на калпава хартия за печене 😅🙉
Въпрос: какаото в блата задължително ли е? Предполагам играе роля и на скрепяващ елемент?

# 419
  • In transit
MayGodBless, не всеки ганаш търпи разбиване. Пропорциите са различни.

Тарталета, направи му торта Капрезе и я украси с крем от маскарпоне + леко затоплен шоколадов крем, тип Нутела. Мисля, че Галдучо наскоро прави подобна и се получи ефектна, а е лесна за приготвяне. В блата може да замениш бадемовото брашно с фино смлени орехи, ще се получи добре. Друг вариант за блат само от орехово/лешниково брашно и яйца е торта Пиемонтезе.

Биляна, дойде редът на тортата с цифри. Благодаря за търпението. Hug

Общи условия

Активация на акаунт