Домашни сладкиши - от старите тефтери до нови вдъхновения, ежедневна тема за сладки раздумки

• 6 042
  • 146
  •   3
Отговори
# 90
От тук я свалих, заиграх се да изнамеря 5 файла, които да кача в замяна. Няма как май да кача тук пдф нали?
Карзче, дай мейл да ти я пратя ако искаш?☺️
https://share.google/403Wgfk7j0s0YNAcn

# 91
  • София
У нас имаме няколко книги с рецепти от преди 50-тина години. Едната е от 1978г. и в нея харесах
 Пай с орехова плънка:

# 92
  • Euskal Herria
От тук я свалих, заиграх се да изнамеря 5 файла, които да кача в замяна. Няма как май да кача тук пдф нали?
Карзче, дай мейл да ти я пратя ако искаш?☺️
https://share.google/403Wgfk7j0s0YNAcn
Можеш да качиш файла в dox или mega  и да дадеш линк тук.

# 93
Нещо не можах да се оправя с докс и мега. Качих го тук, пише че ще изтече до седмица:
https://limewire.com/d/bIfv2#gz6bC9ka85

Ако някой може да го прехвърли на по-траен източник 🤗 или да ми даде мейл да му го пратя ако от този линк не става.

# 94
  • под тепетата
Ей за тази казах, че ме измъчи с белия шоколад

Червено кадифе и сега като я гледам си се чудя на акъла! Ама преди 13 години - толкова Laughing

Последна редакция: чт, 15 яну 2026, 10:10 от bilqna_69

# 95
MayGodBless, майка ми пък, като хареса някоя торта и реши, че иска такава за нейния РД, винаги си прави снимка. Joy  Това не пречи на дъщеря ѝ да направи нов модел или модификация на тази, която е поискала. Sweat Smile

Със заглавията на Сисли видях най-голям зор, докато пусках темата. Joy
Благодаря за темата.
Чудесна работа сте свършили, момичета, и то за толкова кратко време! Flowers Four Leaf Clover

Мики, съжалявам, че те затрудних. BlushА питаш ли ме на мен лесно ли ми е с мен си. Joy
И друг пат съм го казвала, дай ми рецепта, та да видиш как няма я изпълня. Grinning За да приготвя нещо по рецепта, първо трябва да ми хареса как изглежда, и после, продуктите да отговарят на предпочитанията ми за вкус.
Ако на вид ми храсва, автоматично замествам с продукти и подправки по мой вкус, като само спазвам пропорциите на течни към твърди съставки. Естествено това не е вече сладкиша от рецептата, а е поСилен и му давам ново име за да се подсетя, а истинското му име и автор минават в скоби. Grinning

В тефтера си имам - "Докторска питка" и "Инженерски език". На тях автор им е половинът за да се сетя кога и за кого са приготвяни, че знам ли тогава на какъв акъл съм била и с какви с продукти съм разполагала. У дома гости се канят от сега за след малко и действам експедитивно с наличното.

А ябълковият сладкиш с бисквитите, у дома е известен под името ябълков сладкиш - "Мъгла". Joy
Моята рецепта също е без набухвател, но веднъж сладкиша се оказа и без брашно. Grinning: Забравих го. Blush
Получи се интересен вариант, защото преди да наредя бисквитите на дъното на тавичката направих карамел (отново моментна хрумка). Та сладкиша накрая беше - бисквити и ябълки с карамелен сос и хрупкава меренгова коричка, която от жълтъците имаше апетитен златист загар. Поръсих с пудра захар и го сервирах с апломб като - "Ябълкова Мъгла". На въпроса - "Защо Мъгла?", отговорих - "Не питай". Joy

Последна редакция: чт, 15 яну 2026, 10:25 от Sysly

# 96

Прелиствам си с кеф книгата и попадам на този кекс с нишесте. Де факто пандишпан само че вместо брашно изцяло нишесте. Учудих се, че няма нито набухвател, нито мазнина, сигурно ще стане сухичък? Изкушава ме да пробвам за експеримента😁

# 97
  • софия
Бухването идва от добре разбитите яйца. Правила съм подобен кекс и става разкошен.

Не мога да сваля книгата от нито един линк. Вторият изобщо не работи, а за първия иска регистрация и фри трайълът изисква въвеждане на карта за плащане. Нямам желание да се занимавам да въвеждам и трия данни.

# 98
Ето този е май:
https://share.google/kaQjissGMtEYfm60p
И в моето детство го правехме.❤️
Точно контрастът между сух дунапренен кекс и мокрите какаови петна му е чарът.

Благодаря за рецептата! Снощи направих сладкиша и се посрещна с възторг от домочадието. Забравих да поръся с кокосови стърготини, хем ги извадих от шкафа. Simple Smile Май ще ни стане любим.

# 99
Пиши ми мейл на лично да ти я пратя🤗
Бухването идва от добре разбитите яйца. Правила съм подобен кекс и става разкошен.

Не мога да сваля книгата от нито един линк. Вторият изобщо не работи, а за първия иска регистрация и фри трайълът изисква въвеждане на карта за плащане. Нямам желание да се занимавам да въвеждам и трия данни.

# 100

Прелиствам си с кеф книгата и попадам на този кекс с нишесте. Де факто пандишпан само че вместо брашно изцяло нишесте. Учудих се, че няма нито набухвател, нито мазнина, сигурно ще стане сухичък? Изкушава ме да пробвам за експеримента😁
Това е старият "Дунапренен кекс", който никога не съм харесвала. Сух и безвкусен ми е бил винаги. Майка ми го издълбаеше и го пълнеше с крем и плодове, та някак ставаше за ядене. А мазнината си идва от жълтъците, друга не е необходима за да не утежнява структурата му, която на вид, а за мен и на вкус е като дунапрен. Satisfied

# 101
Аз свалих книгата, качих я в dox, ето линк.
https://dox.abv.bg/download?id=b61df5e91a

# 102
MayGodBless, Дунапренения кекс беше много модерен по едно време, преди 100 години Joy. Мама и баба го правеха, но на торта с някакъв крем. Ползваха различни нишестета за отделните блатове (ягода/малина, шоколад, кайсия/лимон) и тя ставаше шарена. Текстурата му е по-специфична от тази на блат с брашно. Няма набухвател и се разчита на добре разбитите яйца. Аз и простия пандишпан така правя, без бакпулвер, но пък разбивам много хубаво яйцата със захарта.

# 103
  • софия
Пиши ми мейл на лично да ти я пратя🤗
🤗
vox я е качила на друго място и я свалих.

# 104
Като бях дете правех само с яйца, захар и брашно, на всяко яйце по 3 с.л. захар и 3 брашно. Това беше дежурния блат за торта и понеже нашите не даваха грешни пари за много джунджурии в кухнята, за разлика от мен сега, печах всичко в единствената ни форма за кекс и режех на 3 блата  та всичките ни торти бяха с дупка по средата.😆 Кремът беше нишесте или с прясно мляко или с компот. И сиропирах най често с компот. Като ми купиха тортена форма с падащ борд бях на 7то небе. 😁
По онова време и хартия за печене нямахме, но вестници бол. И ако предобрях с намазняването на хартията, по някоя статия се отпечатваше на дъното на блата 😆❤️

Общи условия

Активация на акаунт