Домашни сладкиши - от старите тефтери до нови вдъхновения, ежедневна тема за сладки раздумки

• 14 855
  • 319
  •   8
Отговори
# 285

Готова съм с първата си Карпатка 🎉 Доволна съм колко бързо се приготвя, дори не се наложи пак да включвам миксер на терасата, докато бебето спи🙉, сега се вълнувам само дали ще стегне достатъчно, за да мога спокойно да й махна лентата и да я нарежа🙈🍀 Решила съм отгоре върховете на Карпатите да ги направя кафеви с малко течен шоколад, че ми се ще да налепя фонданови букви "Честит Бабин ден", защото е посветена на нашето скъпо ново изпечено бабче по случай утрешния й празник, та само с пудра захар май няма да минем 🙈
Стискайте палци да стегне, кремът ми е с 800мл мляко за 26 см диаметър. Рецептите, които гледах все я правят само 20 см или 18 и мисля че така по лесно държи форма, ама за нас са недостатъчни 😁

# 286
  • Стара Загора

Готова съм с първата си Карпатка 🎉 Доволна съм колко бързо се приготвя, дори не се наложи пак да включвам миксер на терасата, докато бебето спи🙉, сега се вълнувам само дали ще стегне достатъчно, за да мога спокойно да й махна лентата и да я нарежа🙈🍀 Решила съм отгоре върховете на Карпатите да ги направя кафеви с малко течен шоколад, че ми се ще да налепя фонданови букви "Честит Бабин ден", защото е посветена на нашето скъпо ново изпечено бабче по случай утрешния й празник, та само с пудра захар май няма да минем 🙈
Стискайте палци да стегне, кремът ми е с 800мл мляко за 26 см диаметър. Рецептите, които гледах все я правят само 20 см или 18 и мисля че така по лесно държи форма, ама за нас са недостатъчни 😁
Кремът стяга идеално, ако е този с 250 гр. масло и се режат чудесни парчета

# 287
Тани, той е🙏❤️🤗 чудесен разрез 😍🤤 и ти си играла с шоколад отгоре😍
250гр масло и 100гр нишесте. Само малко съм на тръни, че ММ ми донесе някакво немско масло ама в хладилника не стоеше съвсем твърдо.😬Дано не ме издъни. Утре ще докладвам😅
Между другото следвах рецептата за печене 20 мин на 200 градуса. И миналия път с единия ми неуспешен блат, и сега ми стават по румени от еклери. Твоите също гледам са по-светли. Другия път може би ще пробвам на 180 градуса..
Всъщност еклерите на колко ги печете?🤔

# 288
  • Euskal Herria
С Карпатката нямам проблеми. Обаче с еклери и профитероли... още ми бягат тънкостите при печенето. Тестото иначе е перфектно, шприцоването е идеално. И... накрая не съм доволна.

# 289
Аз пека на 190-200 градуса еклери, средно ниво, без вентилатор.  Ще видя за Карпатка какво съм писала - хм, ами нищо за температурата, само съм записала в бележките си, че се приготвя по-бързо от еклери и е сполучлива, явно бързината ми е била по-важна в момента, когато съм я записвала Simple Smile
Вероятно съм я пекла на същите градуси.

# 290
  • Бургас
Ацетатни листи от къде си купувате?

# 291
  • Стара Загора
Торта Карпатка правя по тази рецепта:
https://www.cookwithasmile.com/%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D1%81%D0%BA%D0 … 1%82%D0%BA%D0%B0/
А еклери правя от 12-годишна и до сега не съм имала неуспешен опит с печенето по различни рецепти и на 180 и на 200 градуса и на вентилатор откакто ми изгоря долния реотан 😂. Пека докато ми хареса цвета им 😀
Karzz, ацетатни ленти си купих от един сладкарски магазин в Стара Загора, но има и в Шейн и предполагам във всички подобни сайтове.

# 292
  • In transit
May, много добре е станала. Чакам крайния резултат.
Профитеролите ги пека на 180С, без вентилатор за около 25-30 минути, после отварям леко вратата на фурната и ги оставям още 5 минути вътре. След това ги вадя. Това ми е работещата техника за моята фурна. Пробвала съм всякакви варианти, включително и една интересна техника на Лука Монтерсино, където фурната се загрява на 250-270С, слагат се профитеролите и се изключва фурната. Включва се отново след 10-тина минути на 180С и се допичат.

# 293
Ацетатна лента си взех (сравнително голямо за моите нужди руло) от Змееборец. 

# 294
Точно на Cookwithasmile рецептата ползвах и аз, но увеличих захарта на 340гр, че вкъщи обичат сладичко, ММ пробва крема и едва го опазих, решил че бил предостатъчно за тортата и може да си хапне🤭 а и блатовете са без захар та...
Ацетатна в 2 височини 10 см и 15 см бях взела от Тему. Тогава беше примерно 15тина лв ролката. Ползвам я вече 3 години. Ама понякога ако не е много изцапана, я избърсвам, измивам, подсушавам и ползвам пак😇 🙉

# 295
  • Стара Загора
Аз ацетатната лента не я хвърлям, мия, подсушавам и използвам пак една и съща 😁

# 296

Кремът стегна идеално, само дето се тревожих🤭 Отгоре я залях с разтопена на водна баня Нутела с малко олио вътре, за да не стяга пак и да има гланц. Искам при разрязването да стои леко течен шоколада, а не втвърден, хем да не пречи и за самия разрез. Мислех ганаш, ама като втвърди, щеше да се противопостави на меката нежна основа. А и ганашът като стегне, вече не е лъскав. После ще ъпдейтна с разрез.
Честит празник на всички посветени в това свято дело - родилната помощ! И Честит празник на нашите мили баби, които правят живота на децата толкова сладък!🤗🩷🩷🩷

# 297
  • Бургас
Едно звучно МЛЯС ! от мен!!!!
Изглежда страхотно!

# 298
eat
Готова съм да си получа парченцето. Все пак съм баба Stuck Out Tongue Winking Eye Hug.

Честито на празнуващите Flowers Tulip.

Чудесна се е получила Карпатката, MayGodBless newsm10.

Ако искаш шоколадовата глазура да остане мека, освен олио, към ганаша добавяш една лъжица глюкоза или мед.
Скрит текст:
Това е резултатът с такава глазура

# 299
И от мен поздравления за тортата и бабите!
Ако не прекаля с количеството на шоколада (особено тъмния) спрямо сметаната (обикновено смесвам тъмен и млечен), глазурата си остава по-мека и лъскава, не стяга толкова. Т.е. за глазура съотношението ми сметана:шоколад е по-различно от това за крем или бонбони, малко повече е сметаната и тя не позволява на шоколада да стегне прекалено. Другият вариант, който е предложила 2в1,  също е подходящ - аз добавям мед - не мога да дам количество, че често е озахарен и гребвам с лъжицата, но да речем, че 1 с.л. без връх. Той прави глазурата по-пластична, но ако съм прекалила с шоколада, пак си е гъста.   

Общи условия

Активация на акаунт