Домашни сладкиши - от старите тефтери до нови вдъхновения, ежедневна тема за сладки раздумки

• 22 634
  • 488
  •   1
Отговори
# 480
Маскарпоне правя най често с равно количество течен шоколад.За бисквитена торта много любим на дъщерята.Или равни количества маскарпоне, заквасена сметана и крем сирене с пудра захар.

# 481
vox аз крема го приготвям като теб, но понякога добавям смлени ситно орехи, а бишкотите топя в топло мляко с какао( много по-вкусно става).

# 482
  • Euskal Herria
Въобще не го харесвам маскарпонето, има някакъв дъх за мен. Пробвах всякакви - и италиански, и на тукашните вериги марките - ами не.
Снощи направих тройния лимонов кекс. Със смесени чувства съм, май ще трябва да префасонирам рецептата по мой вкус. И като четох коментарите, се чудя дали грешката не е при мен. И ме е яд за вложените продукти.

# 483
Маскарпоне правя най често с равно количество течен шоколад.За бисквитена торта много любим на дъщерята.Или равни количества маскарпоне, заквасена сметана и крем сирене с пудра захар.

Имаше една такава бисквитена торта Щастливеца, но за мен това съотношението е убийствено сладко. Правила съм с много по-малко шоколад, бял, даже и заквасена сметана съм добавяла и става супер.

# 484
Момичета, някоя работила ли е с кремотартър? За пръв път прочетох, че съществува в тази книга преди 25 години, беше ми истинска съкровищница, с вдъхновяващи фотографии и струваше около 30лв, с които тогава 4 членно семейство се хранехме цяла седмица ☺️ та ми беше много ценна и пряко и преносно.
В рецептата за целувки за пръв път видях да се съдържа освен белтъците и захарта, щипка кремотартър. Сега се разрових и видях, че това е де факно калиев битартарат (с което се правят кристалите на Великденските яйца).
Интересно ми е дали допринася по някакъв начин за консистенцията на целувките?
Търся ефекта отвън хрупкави отвътре като дъвка. Не обичам изцяло изпръхнали. Или тайната е във времето и температура на готвене?

# 485
Освен времето и градусите, друг трик за дъвчаща вътрешност е малко нишесте, може разтворено в малко л. сок или оцет

# 486
  • Бургас
Оххх,тези последните сладкиши, особено ей този със сладкото от сини сливи се каня да го правя от 1 година... Много апетитен изглежда!
Имаше и още един, който много се доближава до този, нещо от рода ,,Дамски каприз,, ли беше....не си спомням добре...Трябва да видя снимката и рецептата и ще се сетя.

# 487
  • In transit
May, кремотартар (или винен камък) се слага за да стабилизира белтъците. Няма отношение към меката среда. Там играе роля времето на печене.
Вместо кремотартар се ползва лимонов сок или оцет, също.

# 488
Оххх,тези последните сладкиши, особено ей този със сладкото от сини сливи се каня да го правя от 1 година... Много апетитен изглежда!
Имаше и още един, който много се доближава до този, нещо от рода ,,Дамски каприз,, ли беше....не си спомням добре...Трябва да видя снимката и рецептата и ще се сетя.
Точно Дамски каприз е - много ми е любим. Ама изяждам по половин тава наведнъж, та отдавна не съм го правила.

Общи условия

Активация на акаунт