Писна ми! Пак събират пари за колега!

• 10 903
  • 357
  •   6
Отговори
# 150
  • SF
Да, до характер е.
Самовнушаването е резултат от по-страхлив характер. Служи като защита.

# 151
До характер е. И до самонаучаване.
За мен по-скоро е осъзнат отказ от принудително налагане на нещо против волята ти. Обратното е форма на робско подчинение. Не искаш, но правиш нещо, защото не смееш да се възпротивиш и да заявиш позиция.

# 152
  • София
Затова писах самонаучаване. Ако сам не се подтикнеш към промяна, няма как някой да ти защити вижданията. Сам трябва. Да се научиш да се отстояваш.

# 153
  • SF
Еее, сега пък робско подчинение...
В колектив правиш доста неща, които колективът изисква и налага - виж и смисъла на самата дума.

# 154
Аз винаги съм се питала какво мотивира инициаторите на подобен тип инициативи в даден колектив.Защото по мои наблюдения инициативата за събиране на пари за подаръци, организира не на групови почерпки,излизания и прочие винаги е по инициатива на един човек в 99 процента от случаите жена.И въпросната винаги акцентира върху екипа,като ядем,пием и събираме пари сме екип нищо ,че служебно си подливат вода.Поне аз това съм виждала многократно в различни по дейност и размер на колективите фирми.

# 155
  • В заешката дупка
При нас всеки месец от сумата преди данъци се отделя малка сума за общ фонд (нещо като фонд за събития). Участието не е задължително – включва се само който желае. Събраните средства се използват за организиране на различни събирания и за подаръци по поводи като юбилей, сватба или раждане на бебе. Подаръците са под формата на предплатена гифт карта.

Който не участва във фонда, но присъства на събиране, организирано с тези средства, си заплаща сам. Съответно, при предвидените поводи не получава подарък.

# 156
  • София
Есме, но това е работен колектив, който е там да работи. Достатъчно е да имат колегиални, а не лични и финансови отношения.

Junejun, от лични наблюдения в повечето случаи са несемейни жени на и над средна възраст.
Когато последно бях в такава среда, дамата беше на около 55, без семейство, без особени контакти извън офиса. Тя организираше не само подобни инициативи. Предлагаше си услугите да ходи в извънработно време да върши служебни неща, както и услуги на други колеги. Да купи нещо, да вземе поръчка от другия край на София и т.н. Организираше масови участия в благотворителни инициативи. И т.н.

За юбилеи, сключване на брак и раждане на бебе следва да има социални средства, отпуснати от работодателя.

# 157
  • В заешката дупка
Моят работодател е общината. Тя отпуска средства само за коледни подаръци. Simple Smile
(Не живея и в България, де.)

# 158
  • SF
Сигурно навсякъде е различно. От инициативни личности, без много въображение, които действат на принципа "така се прави!" до служители, които шефът е помолил да следят за тези неща и да няма ощетени. Съвестно, без значение дали им е приятно или не, тръгват по списък. С тях и трудно се лавира. Имат си отговор: наредено ми е, за всички го правим еднакво! Не може да не дадеш!

Тайният Дядо Коледа за мене също е голяма глупост и размяна на прахосъбирачки. Като сложат таван 30 лева, за 30 лева големи боклуци се разятат.
Нямат въображение.

# 159
  • София
Малко са местата, където работодателят (държавен или частен) не предвижда средства за сключване на брак, раждане на дете, 50-годишен юбилей и пенсиониране).
Но моят опит и наблюдение е едва от няколко държави и само от конкретни сектори.
Обичайно това са част от социалните придобивки или да включени в КТД, където има такова.

ЧеКа, ако не е тайна, къде си?

# 160
  • В заешката дупка
Исландия.

# 161
  • SF
Есме, но това е работен колектив, който е там да работи. Достатъчно е да имат колегиални, а не лични и финансови отношения.

Да, окей! С тебе пак започваме да си разменяме постове, говорейки за едно и също нещо.
Някои трайни приятелства и бракове се зараждат именно в такава среда, където се предполага да имат само финасови, а не лични отношения. Simple Smile
Ти къде се запозна с твоя съпруг, ако не е тайна?

# 162
Нали целта е да не я изгонят от работа?
А тя като каже, че не й стигат парите пак могат да я изгонят.
Един вид цепи се от колектива - каквато и причина да даде ще я гледат накриво.
Или се противопоставя.и рискува да я изгонят или чинно си плаща и мълчи - друг вариант няма.

Както казах и аз съм плащала за рождените дни на всичките колеги, за моят рожден ден и едно копче нямаше.

# 163
  • София
Запознали сме се преди да разбирам даже. Израснали сме заедно и сме деца на приятелски семейства.
Работили сме заедно. Почти винаги. Пак не сме бъркали личните със служебните отношения.
Каквото се заражда или е налично, не е  добре да е на работното място.

Още не познавам никой, изгонен от работа,защото не е подарил подарък на колежката Пенка.
Гонят от работа тези, които не допринасят за работата.
Мен също никой не ме е гонил от работа, а не съм давала. Нито пък бих си изгонила кадърен човек,защото си има негови разбирания.
Уважението в работна среда няма общо с плащането на нечии подаръци.

# 164
  • SF
Рожденикът, 2 седмици преди мен, получи подарък за 450 лева. На мене ми дадоха 200 лева в картичка със стихотворение.
Някои хора не са дали, защото аз съм последната от месец с трима рожденици. Подозирам, че и за първия рожденик в месеца не са дали, защото имаше хора в отпуск, а и защото знаеха, че вторият в календара е фаворит на шефовете и на по-отговорна позиция и за него ще трябва да се бръкнат.

Общи условия

Активация на акаунт