За хора от моя отдел купувам и лично подарък, освен участието в общия, но без да се изхвърлям - жени сме, цвете в саксия и картичка ми се струва Ок, 20 до 30 лв.
Ще споделя няколко случая.
Моят рожден ден е по новогодишните празници и съответно нито черпя, нито за мен се събират пари. Именият ми ден е официален празник и също не черпя. Понякога ми е леко тъпо, защото всъщност никой не знае кога празнувам и виждам, че не ги вълнува особено, но пък ме устройва повече да не се налага да мисля с какво да черпя.
ММ е в голям холдинг, но работи практически сам. С избрани колеги от други градове и отдели си разменя ваучери като индивидуален подарък около 30-40 лв.
Наскоро една дама по-високо в йерархията на холдинга, където съм аз, имаше рожден ден. Под нея има поне 50 човека. Събрахме толкова малко пари, че ходихме да купуваме подарък, защото иначе трябваше да ù дадем в плика сума за едно Хепи за двама - и то при положение, че поне трима души дадоха 10 лв, а някой май даде 20. А жената донесе почерпка, домашна торта… Неуместно и неуважително.
Трябва да има граници и да не е със задължителен характер. На тоя акъл някои практики ми се виждат откровено като че храня или плащам сметките на някого. Не смятам за редно в колектив от 10 човека например да се събират по 20 лв, също както не смятам за редно да се черпи колективът с цяло меню. По принцип не ми се свиди и давам, но ако ме задължат със стабилна сума, ще спра.
но ТБ и подобни мероприятия - твърдо не.