Писна ми! Пак събират пари за колега!

• 7 902
  • 273
  •   5
Отговори
# 240
То няма лошо slanchezara, но тези всички хора деца и семейства нямат ли, какви са тези курсове след работа  и къде се развива действието?

# 241
Pandora1, драмата не е за нищо, просто не си била в колектив, в който от участието в разни подобни мероприятия ти зависи, в най-добрия случай бонуса, в най-лошия работата. И когато си на такова място, а нямаш опция да напуснеш на момента е много тегаво.

То няма лошо slanchezara, но тези всички хора деца и семейства нямат ли, какви са тези курсове след работа  и къде се развива действието?

Тя каза, че е наистина по желание. Ако ми е кеф с този колектив и мероприятието ме интересува, ще намеря начин да отида. Едва ли всички ходят на всичко.

# 242
  • Melmak
Аз самата не толерирам да съм част от токсични екипи, ако съм попадала в такива, съм изпадала бързо, бързо по свое желание.

# 243
  • София
Простотията трябва да се осветява и осмива, не реакциите да се неглижират като драма. Това е токсично само по себе си.
Темата е за това - рождени дни и събиране на пари, пише си го в първи пост. Не за погребения.
Така че нека продължим по самата тема.

# 244

Катогорично не приемам никакви елементи на задължителност при подаръците. Това е личен, доброволен акт. Същото е и с черпенето, между другото. Има хора, за които е истински ужас да са център на внимание и да се изрежда куцо, кьораво и сакато да им честити, искрено се депресират. Не им е и до пари за почерпката, просто ненавиждат да са в светлината на прожекторите.

Точно такъв тип съм аз.
Черпила съм в единични случаи, но вече не. Адски се напрягам, не мога да се подлагам на това. Дори ФБ си изключвам.

# 245
  • Варна
Темата е за събиране на пари и беше споменато за други случаи като раждане на дете, имен ден (слава богу хубави), но коментираме и лошите такива, които за щастие, не се случват всеки месец. Не знам защо реши, че някой бие тъпан за нещо. Като чета мненията на някои хора тук, много се радвам, че не работим заедно!

Да, съвсем си права.
И аз разбрах темата като събиране на пари / дали за рожден ден или друго/ И не, не е задължително, особено благотвориетелно и за помощ за болен. А и за РД не ми се вижда чак задължително. Писах кога аз винаги бих дала и кога  не бих и Не давам. Да, понякога е малко дразнещо, особено за някакви не особено близки хора за празника им, че и с по-висок доход...ама отказваш и това е. Мн. важно кой кво щял да мисли и каже. Не ми пука, на работа си върша задълженията и не се чувствам задължена да се харесвам на всички .

Моя рожден ден е в разгара на лятото, в отпуск съм в 90% от случаите. Като се върна нося някаква почерпка- за здраве. Не са ми събирали пари. Понякога най-близки колеги  са ми взели нещичко, както и аз на тях винаги. Но ние сме си и приятели вече освен колеги.

# 246
  • София
То няма лошо slanchezara, но тези всички хора деца и семейства нямат ли, какви са тези курсове след работа  и къде се развива действието?

Развива се след работно време, в офиса и само желаещите присъстват.
Както написах - от 4 екипа, само един го прави, другите 3 - не.

# 247
Почерпката на работното място по повод лични празници не е празнуване на съответното събитие и не предполага и подаряване на подарък(пари).Според мен,който желае да почерпи за някакъв повод може да го прави но без да очаква да получи нещо от колегите си.
Ако не се събират пари за поводи и служителите няма се чувстват длъжни да черпят.И почерпките ако са по-скроомни на колегите няма да им е кофти ако не съберат пари.Има фирми където за повод се подарява букет от ръководството и това е.

# 248
В една от фирмите където работех се събираше по-равно и неписаното правило е рожденика да донесе богата почерпка от какво ли не и направо задължително нещо домашно приготвено.
Даже направо това което даваш за почерпка е доста над събраните пари.
Една от новите колежки донесе само закупени неща - 1 кутия бонбони, 1 кутия солети, 1 кутия сладки и 2 кока коли.
Много я одумваха, че се била изложила.

# 249
Оо, това е ужасна практика. Винаги едни и същи персони -подмазвачи събират парсата, после подаряват от свое име на шефове и по-така значими фигури, от които те зависят.Ако е някой колега на обикновена длъжност - кучета го яли.  Въпросните шефове дори не черпят за това събитие, нито някой има покана, че нещо ще се състои. И изведнъж тези една две кокошки се изтърсват в отдела им с пликове с ваучери и букети. Но това и е начина успешно да се изкачат в йерархията, издигат се  - факт.
Иначе на директори, зам.шефове въпросната персона си води списък с рожденните им дни, дори се облича официялно за поводите им LaughingLaughing
Обикновено казвам: нямам възможност, благодаря. Настоява се нагло: еди кой си ще даде вместо теб, ти ще му върнеш утре.., абе нахална работа. След което чувам от други колеги, че съм била странна, невъзпитна и каква ли не, но не ми пука;)

Последна редакция: вт, 20 яну 2026, 14:35 от Meki12

# 250
Аз черпих за моя имен ден тази година по изключение, също и като изповядахме апартамента. С голяма кутия бонбони и нищо повече. В интерес на истината, малко ми е стресираща идеята да получа подарък, когато не съм предвидила почерпка, защото все пак и аз си правя сметка на финансите и времето и такова нещо ще ме задължи сериозно. Никак не обичам някой да си позволява да разполага  с времето и парите ми, без да ме пита. Неприятно съм изненадана, че хората не осъзнават, когато го правят, или пък не им пука.

# 251
Никак не обичам някой да си позволява да разполага  с времето и парите ми, без да ме пита. Неприятно съм изненадана, че хората не осъзнават, когато го правят, или пък не им пука.

Това е най-неприятното, да.

# 252
Аз миналото лято се паднах дежурна с една от активистките. Детето ми има имен ден на 15 август, а на 16ти рожден ден. Ми бях на работа и двата дни с тази, само аз и тя в училището. И двата дни взех по едно кафе и по един  сладолед на мен и на нея.Така ме е оплюла пред други колеги каква съм била скръндза и как не ме било срам да почерпя толкова малко. След време аз повдигнах въпроса и попитах за нас двете какво трябваше да нося и се оказа, че можело по един обяд някъде на обедно меню да почерпя. Аз нямам навика да се храня по заведения и тогава бях на режим и си носех един сандвич с фалшив хляб. Който имал желание намирал начин... Ей такива простащини чух.

# 253
Как им ги раждат главите? Не мога да си представя, че някой ще има претенции, как да бъде почерпен. Голяма наглост.

# 254
  • София
Аз черпих за моя имен ден тази година по изключение, също и като изповядахме апартамента. С голяма кутия бонбони и нищо повече. В интерес на истината, малко ми е стресираща идеята да получа подарък, когато не съм предвидила почерпка, защото все пак и аз си правя сметка на финансите и времето и такова нещо ще ме задължи сериозно. Никак не обичам някой да си позволява да разполага  с времето и парите ми, без да ме пита. Неприятно съм изненадана, че хората не осъзнават, когато го правят, или пък не им пука.

Нарци, чудесно те разбирам. Аз имах едно такова преживяване, като почина баща ми.
40 дни се падаха на рождения ми ден, точно. Няма да казвам къде го прекарах, сещата се. Дори майка ми искаше леко да отместим 40-те дни, защото ѝ беше криво, че е баш на моя ден, но когато се пада - тогава. Ковидни времена.
Логично, щом съм в траур, не празнувах нищо, не ми беше до празнуване... и месец след това, когато за първи път се появих в офиса, се оказа, че колегите ми се купили подарък. Попитах - защо, за Бога, знаете, че съм в траур и хич не ми се празнува... И получих мил отговор - искахме да те зарадваме, не знаехме как и ни хрумна това, не ни се сърди, не ни черпи. Стана ми мило... но и много неудобно.

Общи условия

Активация на акаунт