Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално-тема 95

• 6 550
  • 197
  •   2
Отговори
# 135
Затова ли са сложили тези камъни на банкнотата? Simple Smile

Още един “инфлуенсър”, който капитализира известност.
Вие така правите ли?

# 136
Хвърчи, ще хвърчи. В един момент като тръгнат масово да продават златото, пак срив. Там пък ми е съвсем непредвидимо. Преди няма 3г. роднина на вече бивш колега си продал къщата в щатите. Обърнал всичко в злато. Сега може би доволно потрива ръце.
И къде е живял тези 3 г.
Не си спомням ако е станало дума. Под наем или е имал и друга. Повече обсъждахме какво ли е количеството злато, къде ли го държи и всякакви др. предположения. Повод за темата беше, че по онова време колежка беше в процес на сделка за жилище, отсъстваше по този повод.Като дойде споделяше докъде е стигнала, кога са при нотариус и така стана дума за златото с пари от къща. Въпросният там чул ли, посъветван ли е бил да го направи и това не си спомням. Общо взето на  всички ни се видя много странно и бяхме на мнение, че никой от нас не би рискувал. Лично на мен ми се видя страшна тъпотия, но факт, че има и такива хора. Както е казано, който играЙ, пичели. Понякога. Wink

# 137
  • Бургас
Кой питаше къде падат цените? Ето:
https://www.investor.bg/a/534-novini/425206-shirok-front-na-rast … ite-gradove-u-nas

Ако търсите евтино жилище - Карнобат, Трявна, Тервел и Луковит са вашите райони Simple Smile

# 138
Е то в такива градове наистина могат да станат 'по два за лев', защото жителите в тях са по-малко от броя на жилищата.
Въпросът е за София, Пловдив, Варна и т.н. откъде ще идват нови жители в бъдеще, защото в малките градове хора не останаха много вече, а в големите раждаемостта е трагична.

# 139
Променят се потребностите,някои от новите комплекси се строят по съвсем друг модел - на общи части,на качество на строителство, на модерни технологии (умни сгради, sustainability и т.н.). Примерно моето мислене преди 10 години беше "как ще им давам на тия толкова пари за поддръжка на общи части!!!". Сега не си представям да живея в старо строителство и да се натоварвам с липса на места за паркиране,защото някой е сложил туба на улицата, стари дивани между етажите и прочие.
Разглеждам нови комплекси с повече екстри, на централни места - е,броят се на пръстите на едната ръка. И колкото и блогъри да ме убеждават,че панелките вървели повече, няма връщане назад. Човек се стреми към подобряване качеството на живот.
Така че и цял блок в Люлин да се продава на 500 евро - не ме блазни. А и като гледам новите наематели как стават все по-претенциозни,не ги виждам и тях в силно компромисен жилищен фонд.

Интересна мисъл ми излезе - че имотите,сравнено с алтернативни форми на инвестиции, са поевтинели с до 90% за 10 години. Така че аз може да си чакам обезценяване спрямо официалната валута,но може метриката ми просто да не е правилна и то вече да се е случило.

# 140
Е то в такива градове наистина могат да станат 'по два за лев', защото жителите в тях са по-малко от броя на жилищата.
Въпросът е за София, Пловдив, Варна и т.н. откъде ще идват нови жители в бъдеще, защото в малките градове хора не останаха много вече, а в големите раждаемостта е трагична.

Пишеше (не знам дали е вярно), че от Непал ще дойдат работници да чистят в София. Ето ти 50-100 души.

# 141
Пишеше (не знам дали е вярно), че от Непал ще дойдат работници да чистят в София. Ето ти 50-100 души.
Вярно е, и повече са даже, но предимно по хотелите в курортите. И в София има, ама ха пусни ги ти да живеят под наем в твой апартамент, който си ремонтирала и обзавеждала? Или ако си строител, продай им нещо ново, да видим с тяхната заплата ще ги одобрят ли за кредит? Нищо не е невъзможно, през 2006 в САЩ одобряваха и имигранти без документи и без доходи - само на база обезпечение с имота, защото "те винаги се качват".
Сега не си представям да живея в старо строителство и да се натоварвам с липса на места за паркиране,защото някой е сложил туба на улицата, стари дивани между етажите и прочие.
На теб ти пречи, но на мнозинството българи явно не им пречи да паркират в калта, да кърпят с разноцветни мазилки фасадите, да складират стари вещи по площадките и т.н. - ако им пречеше, нямаше да го правят в собствените си жилища, а както виждаш го правят.
На новото поколение може да му пречи, ама то е 2-3 пъти по-малко от старите (наборите са сега по 50 хил. Преди 15-20 години бяха по 70-80 Хил. а преди 40-50 по 150 хил.)

Освен това на всяка стока като "котва" на цената служи цената на стока-заместител (такава винаги има, макар и не напълно еквивалентна).
Например айфона ако е 1500, а самсунга с подобни характеристики е 1000, както виждаш много хора са със Самсунг, нищо че айфона може да е предпочитан иначе. И не могат да го направят 3000, защото това ще подкара още повече клиенти към самсунга. Та и с жилищата така - ако има достатъчно количество стари (а то има) и са на по-ниски цени, няма как новите да растат безкрайно.

# 142
По-скоро като има предостатъчно старо,което никой не го иска,неговата цена ще падне до такава степен,че някой да го поиска.
 Ето сега аз гледам 2 имота на сходна локация - единият е '94 г, по-голяма квадратура, над 13% по-ниска цена, завършен (макар не луксозно,но прилично). Сравнението е с друг на зелено няколко сгради по-надолу, в луксозен комплекс. Първият стои вече 6 месеца, вторите вече са на изчерпване в ценовия диапазон за простосмъртни. Наясно съм,че търсенето ми е нишово,просто това голямото 30-годишното си е непродаваемо,въпреки апетитната цена на квадрат. Колко бързо ще се развият строителните стандарти в следващите 30 години,не знам. Ако има повече независими източници на вода и топлина в сградата, това определено ще е game changer.

# 143
Има много апартаменти под наем, обзаведени супер базово, с мебели втора употреба и т.н. Защо да не се дадат на непалци? И каква е гаранцията, че ако са българи, ще опазят всичко. Освен това може да започнат да се предлагат все повече без обзавеждане, само кухня и баня.

# 144
  • София
Освен това може да започнат да се предлагат все повече без обзавеждане, само кухня и баня.
Като в лелеяната Германия. Там са на голи бели стени и настилки, фасунги, баня и кухня. Като последните две не са задължителни.

# 145
Няма лошо да има и такъв избор. Освен това, ако има много кът на персонал в някой сектор, самите работодатели ще потърсят алтернатива. Около мен има случаи на фирми, които купуват жилища и ги отдават на персонал, който им е важен, съответно на по-ниска цена. Саморегулират си се нещата.

# 146
"Интересна мисъл ми излезе - че имотите,сравнено с алтернативни форми на инвестиции, са поевтинели с до 90% за 10 години. Така че аз може да си чакам обезценяване спрямо официалната валута,но може метриката ми просто да не е правилна и то вече да се е случило."

какво имаш предвид?

Иначе - да, съгласна съм и аз. Аз също бях писала в по-предни постове, че младите хора търсят ново, което да мирише хубаво и някак, да е по-лъскаво. Ако аз на тяхната възраст бях щастлива да имам просто покрив над главата си и легло и каква-да-е-баня /дори с латекс на стените/ Сега е абсурд това да е ОК за повече от 10% от младите. Искат чисто, просторно, ремонтирано - където да си стоят с лаптопите и да си цъкат и да се кефят на добрия си стандарт на живот.
Пък аз преди неглежирах материалното пвоече.

# 147
  • Бургас
Ето бе, работници от Бангладеш и Непал са напълнили общежитията в Русе. Гледах репортаж и по БНТ, работодателите им плащат престоя.
https://nova.bg/news/view/2025/10/09/513360/%D0%B2-%D1%80%D1%83% … 0%B4%D0%B5%D1%88/

# 148
Като в лелеяната Германия. Там са на голи бели стени и настилки, фасунги, баня и кухня. Като последните две не са задължителни.
Да бе, без бани живеят германците 😀
А че са без мебели е защото наемите са дългосрочни и регулирани. Като знаеш, че ще живееш дълго в жилището (и няма хазяйката да те изгони, защото дъщеря й се скарала с гаджето си), защо да не дадеш няколко хиляди в ИКЕА за мебели по свой вкус, вместо каквото собственика е събрал (често излишното му от основното му жилище).
Има германци си живеят от десетилетия в същите жилища и наемът им е много под текущия пазарен, защото има регулация с колко % може да се вдига. Та за тая цена и нова кухня ли трябва да им слага собственика - карат със старата на доизживяване. Това е негатив (за наемателите) на регулирания наем - собственикът (обикновено фирма/фонд) няма стимул да прави подобрения. Плюсът, естествено, е по-ниските наем.
Напълно различна система от нашата, не се наемам да коментирам коя е по-добра.

# 149
Ти можеш да се преместиш и със старите мебели, не е драма. Аз като се местих дойдоха, натовариха багаж (около 250 кг), с мебели ще е повече. Докараха ми го на 3000 км в избран от мен ден, за около 350 евро. За половин ден се качва и после в свободното време малко по малко го нареждаш. Ако се местиш в самия град, би било по-лесно.

Общи условия

Активация на акаунт