Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално-тема 95

• 6 409
  • 196
  •   3
Отговори
# 120
  • Бургас
В съседна Турция знаеш ли колко желаещи за пари има, в краен случай ще се преселя натам Simple Smile

# 121
Няма да си купят, но ще си построят. Сега си купуват парцела. В момента имат няколко стотин апартамента (купувани са цели сгради, ама им идва скъпо и ще си го строят) Ще ги докарат до 10 пъти повече. Но няма да можеш да си купиш акции или дялове, защото ще пазят всички за себе си. Те пари си имат, не искат нашите. След 4-5 години ще са готови сградите според мен, за една няма да стане. Около 20-25 блока са, цял нов мини квартал.

Кой искаше да се хваща на бас за чуждестранните фондове? Може ли да ми припомни каква беше офертата?
Аз. Прочети назад ако искаш точно какво беше, че и аз не помня точно.
Общо взето - дали голям публичен международен фонд (тоест такъв, в който и аз мога да инвестирам, а не офшорка на казахстански олигарх например) ще купи и почне да дава под наем определен брой апартаменти в България. Аз казвам, че няма да се случи тази година. Ти какво казваш?

# 122
Не говориш за пишман датския фонд,който налива пари в "призрачния град" във Витоша,който седеше изоставен години наред,нали?

# 123
Борсите се сринаха, биткойните и те. Само златото хвърчи в небесата.
Прав беше Крис, трябваше в злато да инвестираме Simple Smile

# 124
Хвърчи, ще хвърчи. В един момент като тръгнат масово да продават златото, пак срив. Там пък ми е съвсем непредвидимо. Преди няма 3г. роднина на вече бивш колега си продал къщата в щатите. Обърнал всичко в злато. Сега може би доволно потрива ръце.

# 125
Хвърчи, ще хвърчи. В един момент като тръгнат масово да продават златото, пак срив. Там пък ми е съвсем непредвидимо. Преди няма 3г. роднина на вече бивш колега си продал къщата в щатите. Обърнал всичко в злато. Сега може би доволно потрива ръце.
И къде е живял тези 3 г.

# 126
В момента имат няколко стотин апартамента (купувани са цели сгради, ама им идва скъпо и ще си го строят) Ще ги докарат до 10 пъти повече. Но няма да можеш да си купиш акции или дялове, защото ще пазят всички за себе си. Те пари си имат, не искат нашите. След 4-5 години ще са готови сградите според мен, за една няма да стане. Около 20-25 блока са, цял нов мини квартал.
Ми то по дефиниция "инвестиционен фонд" е дружество, което събира пари от трети лица, за да им ги инвестира срещу такса за управление. Като имат такива грандиозни планове, защо не съберат още пари от теб, мен, Гого, датчани, германци - всички сме европейци вече - и ще построят не 20 сгради, а 40, и ще спечелят двойно повече.
Това е някаква частна схема, вероятно. На частни лица всичко може да им хрумне. А публичните фондове си имат обявена политика и ясни критерии и не мисля, че имоти в БГ се вписват в тях - затова давам мнението си само за истински фондове.

# 127
И аз за първи път чувам за фонд, който си имал пари и не му били нужни повече. Теса като бездънни ями. Не ми се връзва историята. Повече прилича на частен инвеститор със собствени пари. Трябва да е много богат щом залага такъв огромен проект на едно място за собствена сметка.

Дано, тинтита ако дойде момента в който не ви се занимава вече, хората са го измислили REITs.

# 128
# 129
Този анализ описва ядрен апокалипсис.
Но в обратна на очакваната от много хора посока.
Говори се за нов цикъл от свръхликвидност на най-силните световни валути.
Т.е., Крис питаше "до кога ще се печата?"
Отговорът е "Таман започнахме и само ще засилваме".
И като гарнитура всички други локални параметри, увеличаване на доходите, тормоз откъм администацията с намаляване на разрешенията за строеж, конкуренция от Западна Европа с извличането на строителна работна ръка, а дори и директно с цели строителни фирми, които оперират и у нас, но движат и проекти в Зап Европа.

Чака ни нов катаклизъм. Но не дъно, а нов връх.

Дали ми е гот, не ми е гот, защото планирам да купувам още, планирам да строя. А каквото съм придобил, измерено в парична стойност е просто абстрактно число. Единственото хубаво, ще ми се обезценяват заемите.

# 130
Хайде стига сте разнасяли невежество. Който иска да чете за фед, да си намери финансови и макро икономически анализатори. НЕ брокери на недвижими имоти, които да пречупват през собствената си призма. Не че те не копират от някой друг, но е смешно. Да ви кажа, че мерките на фед сприхнаха имптния пазар от 2022г насам. Там им сериозно спадове в някои локации. Като толкова влияе, защо не се отрази това на България? Отделно, в Китай от 2021г има буквално срив на имотния сектор, той влияе на реалната икономика на суровини, но отново у нас нищо. Чисто и просто защото банките раздават безплатни пари на калпак. Спестете мо времето с брокери, които се правят на макроанализатори. Те тея по бетер от таксиджиите станаха. От всичко разбират. А като ги питам колко имота купиха, се пулят и викат как инвестирали в бизнеса си. Голямо шоу.

Дани, че тя ликвидността у нас спирала ли е? Кучетата лаят, кервана си върви, пари има за всички.
Всъщност какво става когато фед влезе в QE? Фед печата банкови резерви, това са пари които не излизат в реалната икономика, а са междубанкови. Те наистина свалят лихвите и това подканва и съблазнява инвеститори и хора да теглят кредити и да купуват активи, включително и имоти. Но за да стане това, хората трябва да се чувстват сигурни, че ще могат да изплащат кредита, дори и при ниска лихва. Сега малко да поспекулирам и аз в обратна теза. Нека включим в уравнението несигурния пазар на труда в Сащ, нека включим ИИ, автоматизация, нека включим деиндустриализацията (в Европа), нека сметнем че 2020 хората нямаха толкова кредити, а сега всеки е нагърбен поне с по един и тн. Дани, ти би взел още кредити на ниска лихва, но банката не ти дава. Ликвидност има, ниска лихва има, ти имаш желание, но банката не дава щото си на лимит. Това създава ли ликвидност? С други думи трябва да се гледа и реалната икономическа обстановка в момента. Защото днес не е 2020.

Тея от делта3, са изключително едностранчиви, както повечето брокери и това е много дразнещо. Защо не си стоят в сферата, в която са експерти, а станаха и макро икономисти. Те професионалните макро икономисти грешат в 90% от времето, какво остава за тези аматьори. Не е сериозно. Ако бяхме бяла държава, тези може да са подсъдими за финансови съвети и внушения.

Последна редакция: ср, 21 яну 2026, 10:15 от Gogo1979

# 131
Дано, тинтита ако дойде момента в който не ви се занимава вече, хората са го измислили REITs.
И аз туй щях да кажа. 2-3-5-10 апартамента иди-дойди (макар че пак е занимавка и няма да ти остава много свободно време от менажирането им), ама да имаш 20-30-40 и да назначиш управител, майстор поддръжка, агент наеми и т.н. то си става направо мини-реит, а за какво, като си има професионални такива и можеш да си сложиш парите там? Наемите ще си получаваш като дивидент, ако се качи цената на имотите ще ти се качи стойността на дяловете, а ако се обезценят кредитите от инфлацията пак ще кяриш, защото и реит-а има кредити.
Може би се опасяваш, че мениджърите ще те мамят, но нима и тия управители и майстори дето ще ги туриш да ти въртян 40те частни апартамента не могат да те мамят?

# 132
Не. За призрачен град не бях чувала - я дай локация
Не говориш за пишман датския фонд,който налива пари в "призрачния град" във Витоша,който седеше изоставен години наред,нали?
https://

# 133
  • София
...Ако бяхме бяла държава, тези може да са подсъдими за финансови съвети и внушения.
Бяла сме, бяла

https://www.fsc.bg/wp-content/uploads/2025/10/preduprezhdeniya-z … nni-preporaki.pdf

Румката първа ще побелее Stuck Out Tongue Winking Eye

# 134
Говори се за нов цикъл от свръхликвидност на най-силните световни валути.
Т.е., Крис питаше "до кога ще се печата?"
Отговорът е "Таман започнахме и само ще засилваме".
Ако така направят политиците, първо ще се зарадваме, че всички сме милиардери - като в Зимбабве:

След това като се усетим колко пагубно за икономиката е това, ще ги изгоним с камъни.
Постоянно нови дефицити, финансирани с нов дълг води неизбежно до т.нар. "дългова спирала" и единственият начин за пресичането й е вдигане на лихвата до над инфлацията - само така се насърчават хората да спестяват (като знаят, че няма да им се загуби реалната покупателна стойност) и да не теглят кредити, които създават нови пари.
Това е пробвано много пъти в историята и работи (например в САЩ 1970те инфлацията като е 15% Пол Волкър, тогавашния президент на Фед, вдига основния лихвен процент на 18%).
Инфлацията се пресича така, но страничните ефекти също не са малки. Представи си например какво става с цените на имотите, когато лихвата по ипотеки стане много висока.

Общи условия

Активация на акаунт