Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално-тема 95

• 7 314
  • 209
  •   2
Отговори
# 105
Аз всички си ви представям красиви, елегантни и много богати.
Това и Томас Мор не си го е представял в неговата Утопия, нито пък Илон Мъск го обещава за светлото бъдеще, дето нямало да ни трябват пари.
Не са нужни по 30 жилища за всеки човек на света, а точно по 1. Даже не по 1 на човек, а по 1 на семейство (защото иначе няма как да се раждат и гледат деца). Евентуално още някаква бройка за буфер, докато се местят хората от едно място на друго.

А и като се замислиш, ако всички са богати, то кой ще работи? Богатият веднага почва да мисли как да делегира работата на друг, а той само да си получава рентата от богатството (примери по-горе).
Тъй че няма как да съществува свят, в който всички са богати. Вероятно практическият лимит е десетина процента богати, колкото са си и сега.

# 106
  • Бургас
Seiko, имам два такива примера.
Единият е на 81, има наследници, трупа, трупа, на децата нищо не дава, активите му са пълен батак - кое на фирми, фирмите междувременно без дейност с декларации, кое на него, овъртяни, объркани. Живее като скот в имот без баня в едно село, само прескача веднъж в седмицата до градския апартамент да се къпе. И миналата година взе, че се ожени за една 60-годишна танцьорка от бившите съветски републики, с която се запознал по интернет. И почна да си продава нивите една по една, щото не е никак лесно да получиш временно пребиваване в БГ без пари в банковата сметка.
И да си загубя главата до такава степен, предпочитам да разпределя всичко приживе - всеки да си знае кое е неговото, като си запазя право на ползване. А не като умра, децата да се изпокарат и да изхарчат сума ти пари по адвокати как да вадят всичко от батака.

За втория пример ми разказа нотариуса, при която скоро бяхме за една сделка. Пак такъв човек, без преки наследници, завещал всичко на съседката си и нейния мъж, които му помагали вкъщи и за бизнеса. Заводи, имоти, фабрики. Още не бил изстинал, когато далечната рода се струпала при нотариуса и започнала да го заплашва със съд, сякаш той го е писал това завещание...

# 107
Абе завещание най-лесно се атакува от наследници. Само с фиктивна покупко-продажба става сигурно ама ... това друга тема. Иначе да, коментирали сме за наследниците какво става. Въпросът е защо човека дори и без наследници трупа, а живее в мизерия. Моят пример всъщност си е на бохем по принцип и добър разкошен живот. Но все пак ... с крайно число живот. За хипер богатите (особено американските) вече не говоря, там имам свиша теория. Говоря за кокошкарките примери - с 40-50 апартаменти, заводи, къщи, магазини ...

Последна редакция: вт, 20 яну 2026, 10:47 от Seiko7075

# 108
  • София
Е, зависи какво е завещанието.
Ако е добре формулирано и вписано, трудно се оспорва, а дори и да се оспорва, трудно се събаря в съда.

Това са доказани психически отклонения, да ги нарека. Кошмар за себе си и околните.

Много такива всъщност има, от поколенията преди нас, плод на войните, хепи-соца и прочее сътресения.
И аз имам такива примери, за съжаление. Със и без нзследници.

Затова, както съм казвала многократно, най-добрата инвестиция в децата е да бъдат самостоятелни и независими, включително финансово, тоест, те са свързани.

Аз всички си ви представям красиви, елегантни и много богати.
.....
Крис, аз малко се шегувам.
Донякъде.
Всъщност не ме интересува особено останалите как си формират финансовите рамки и живота, колко харчат, харчат ли изобщо, какво харесват и в какво влагат.
Както преценят, така да живеят.
В днешно време поне има избор, относителен естествено, но все пак има.

Последна редакция: вт, 20 яну 2026, 11:03 от Azzy

# 109
Има значение какви са били като млади тези хора. Ако не са живели като Скрудж, значи става дума за когнитивни изменения, особено забележими при самотно живеещи. Ако са били патологично стиснати и като млади, вече може да се говори за характер. И най-вече - нищо от това не се влияе от имането и нямането на имоти, жълтици или каквото е обект на одумването.

# 110
Добре де, тук всички ли сте били осигурени финансово, имотно и парично от прадеди, деди и родители. И го доразвивате. Вие ли сте първо поколение създатели, или допринасяте още към семейното богатство. Не си ли представяте всъщност, че и дечицата ще са способни на това, което вие правите - да създавате от 0-лата (ако сте от нулата). И то коренно различни неща ще създават децата, внуците правнуците. Кой знае как ще ни се смеят ако имат достъп до тези архиви как сме се борили за тези имоти ...  Аз пък съм пример, в който прареодителите ми са трупали, да има за дечицата, но в момента трупаното ми генерира по - скоро разходи, отколкото приходи. Та продължавам да твърдя че не можеш и не знаеш какво ще е 30-40 години напред, та камо ли с 50 апартамента, заводи, имоти - 100 години напред, ако ще осигуряваш дечицата с имоти. За парите е същата работа. Не говорим за моралното размързелуване което вещаят тия наследства. Съгласен съм че трябва да се осигури грамотно възпитание и умения за оцеляване а не всичко постлано. Като казах постлано, аз имам 3 къщи с по 1-2 четирикрилни гардероба с одеяла килими, ами нищо не ползвам от това. Та на този принцип и другото - морално вече е ненужно.

Има значение какви са били като млади тези хора. Ако не са живели като Скрудж, значи става дума за когнитивни изменения, особено забележими при самотно живеещи. Ако са били патологично стиснати и като млади, вече може да се говори за характер. И най-вече - нищо от това не се влияе от имането и нямането на имоти, жълтици или каквото е обект на одумването.

Ами точно затова говоря, че да трупаш едно на ръка, но предполага че щом можеш да трупаш толкова финанси, значи имаш някакъв акъл в главата. Да осъзнаеш че си краен, че ще имаш някакви изменения, дали физически, дали ментални и в един момент да осъзнаеш и план Б, а не да караш по А както си бил на 30 г.

Последна редакция: вт, 20 яну 2026, 11:09 от Seiko7075

# 111
  • София
Ама кой е казал, че за децата се трупа, не разбирам.

Аз мисля, че на първо място за себе си трябва да мисли човек и да си осигурява съответните стандарти, удоволствия, пътувания и прочее.
Аз имам доста разточителен начин на живот, но и искам да имам съответното усещане за сигурност, колкото и относително да е това понятие, във финансов план, за да мога да посрещам всичките си нужди от всякакъв характер, в дългосрочен план и да не разчитам на пенсионната система.
Включително и на семейството и децата, които още учат, аз не вярвам в мизерията и спартанското възпитание на децата и те живеят добре, имат хубав дом, почивки, дрехи, обувки, храна, образование и прочее.

И ако искам да си подаря чанта за 10к или диамантен часовник да не ми се налага да продавам апартамент, за да я получа, а и не бих го направила, ако имам само това и подобна покупка не отговаря на стандартите ми не бих го направила, както е било преди години. Макар, че отлично знаех, че това са стандартите, които ми харесват и така искам да живея.

Вероятността децата да получат след смъртта ни някакво наследство не е никак малка, но това е преди всичко моят финансов фундамент, който осигурява моят начин на живот и сигурност.

# 112
Крис, аз малко се шегувам.
Донякъде.
Всъщност не ме интересува особено останалите как си формират финансовите рамки и живота, колко харчат, харчат ли изобщо, какво харесват и в какво влагат.
Както преценят, така да живеят.
Не малко, а направо много се шегуваш, бих казал.
Сигурен съм, че няма да си доволна ако всички са богати и имат по 30 апартамента, защото тогава на кого ще даваш твоите излишни 29 под наем?

# 113
Кой искаше да се хваща на бас за чуждестранните фондове? Може ли да ми припомни каква беше офертата?

# 114
  • Бургас
Добре де, тук всички ли сте били осигурени финансово, имотно и парично от прадеди, деди и родители. И го доразвивате. Вие ли сте първо поколение създатели, или допринасяте още към семейното богатство. Не си ли представяте всъщност, че и дечицата ще са способни на това, което вие правите - да създавате от 0-лата (ако сте от нулата).

Скрит текст:
Аз не съм била осигурена. Направо си е от нулата.
Но пък съм имала подкрепа от майка ми в много тежки моменти от живота. Не знам дали ако тя не си беше ипотекирала единственото жилище и не беше ме приютила, когато се разведох, дали щях изобщо да се сдобия с първия си апартамент. Може би щях, но не през 2004, ами да кажем пет години по-късно.
Баща ми имаше едни ниви, но с тях направихме толкова куца инвестиция, че изобщо не я броя за "семейно богатство".
Ако вторият ми мъж не ме подкрепяше да се пусна от клона на една не много добре платена, но пък сигурна работа и да развия собствения си бизнес (не с имоти), също не знам дали щях да съм на това дередже в момента. А реално бизнесът ми вече беше започнал, т.е. имах клиенти, но някак си не можех да се фокусирам, не можех да се осмеля...
А този бизнес ми донесе много успешни проекти, с които финансирах (и досега финансирам) покупката на имоти.. Тези имоти пък донесоха добавена стойност от наем и евтин кредитен ресурс, с който финансираме друг бизнес...
Та не само материалната, моралната подкрепа е важна, вярата на човека до теб, даването на свобода...

Едното дете е още малко, но за голямото с ръка на сърцето си казвам, че не вярвам в нейните способности да гради от нулата. Най-малкото психически не е толкова устойчива, а и като характер е моя пълна противоположност. Артистична натура, няма и такива амбиции. Достатъчно ми е, че се издържа сама, че бая примери имам как "дечицата" се дундуркат, докато станат на 50.

# 115
Кой искаше да се хваща на бас за чуждестранните фондове? Може ли да ми припомни каква беше офертата?
Аз. Прочети назад ако искаш точно какво беше, че и аз не помня точно.
Общо взето - дали голям публичен международен фонд (тоест такъв, в който и аз мога да инвестирам, а не офшорка на казахстански олигарх например) ще купи и почне да дава под наем определен брой апартаменти в България. Аз казвам, че няма да се случи тази година. Ти какво казваш?

# 116
Еха, философски и екзистенциално завъртяхте нещата. Бутам ви наляво на дясно. След япония, може да прочетета за Южна Корея, че и там си бало мамата. Уж богати, уж имат имоти, уж напред, накрая 0.7% бърт рейт. Топят се по-бързо и от нас. Алчността и рат рейса ще погубят човечеството. Имах някаква надежда, че ще измислят инкубатори за бебета наематели, но за съжаление проучването ми показа, че това няма да е възможно близките 50-75г. Всички ше омрем.

# 117
Който не ражда, ще му се загуби гена, ама други пък раждат. В Китай сега било на мода богатите мъже да правят десетки деца от сурогатно майки, и понеже в Китай това не е разрешено, ползват донори от други държави вкл.САЩ, нищо че е скъпо. Те пари имат и мислят на кого да ги оставят. Един пич бил направил над 100 и щял да създаде "непобедима династия"
https://www.wsj.com/us-news/chinese-billionaires-surrogacy-pregnancy-7fdfc0c3
От Уол Стрийт Джърнъл е статията, така че не вярвам да е фейк нюз.

# 118
Няма опсаност от затриване на човечеството, по скоро изменения в расите, защото конкретни раси се размножават.

# 119
Естествено че няма, но когато човек има 40 апартамента, ще иска някой да го обслужва. Иначе за какво са му тези пари?
Например в Южна Корея, Китай и Япония тенденцията е lying flat. С други думи, демотивирани са да работят, раждат, живеят и тн защото не виждат смисъл. То и у нас младите са така, но не е от бърнаут, а от ентайтълмънт. Дано има роботи и ии, че тинтита ще се размине с охолния стандарт на старини, не от липса на пари, а от липса на желаещи за парите й.

Общи условия

Активация на акаунт