Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално-тема 95

• 2 698
  • 93
  •   6
Отговори
# 90
  • София
За 10 работни дни от началото на годината трябва да си напреднал имотен оракул, за да знаеш посоката Grinning
Аз съм начинаещ и гадая по стари данни от миналата година Confused

# 91
Процесът на спад е бавен и бъдете сигурни че ще се случи.
В София? Спад? Няма да е тази година.
Кой го знае кога ще е. Ще настъпи, когато предлагането надвиши търсенето. Аз мислех, че вече ще се е случило, но може пък и още известно време да продължат новите кранове и изкопи, а хората да купуват по втори и трети апартамент "да затворят парите" докато се усетят.
А това, че се качили разходите няма особено значение. Те и без това са само някаква част от цените на готови имоти, 50% ли, 60 ли, 80 ли, 30 ли, кой знае - строителите ни не са публични дружества както по света, та да им видим финансовите отчети.
Обичам да давам примера с петрола, който преди 5 години беше $70-80, сега е 60. Нима на производителите не са се качили разходите за труд, за оборудване, за транспорт, за услуги, за какво ли още не? Качили са се. А може би просто търсенето му е спаднало заради електромобили и ефективност? Не, търсенето си расте и е по-високо от всякога (само 2020 покрай ковид беше спаднало):

Производството му обаче се качи още повече от търсенето, а в учебника по икономика пише, че в такава ситуация или трябва цената да падне, или потребителите да трупат запаси за в бъдеще (за да се предпазят от евентуален бъдещ недостиг).
При нас с имотите явно става второто, но ще дойде време да стане и първото. Кога точно ще е, тази година ли, след 2 ли, след 5 ли, ще видим.

При нас само предлагането на нови имоти може да се измери (брой разрешителни за строеж, въведени в експлоатация и т.н.) а за търсенето всеки си гадае. Никой не знае колко хора живеят в София, даже в България. Има официални данни, които показват спад, има и лични впечатления за обратното. Едни виждат всичко обявено да се изкупува, други виждат тъмни прозорци в отдавна завършени сгради. Гадаем си, общо взето 😀

Последна редакция: пн, 19 яну 2026, 06:56 от chris78

# 92
Крис, за да падне търсенето на имоти в София, трябва да настъпи някакъв катаклизъм, като например световна война САЩ срещу НАТО, да кажем.
Мога да дам пример как аз успях да продам непродаваем имот в село, без постоянно живеещи хора, без магазин и без транспорт. Ами беше ковид, хората се бяха побъркали да стоят затворени в апартамента и търсеха някъде да отидат. Сега, когато хотели, ресторанти и самолети са пълни, някой дали ще купува подобни имоти...да бе да.
Вярно от сегашна гледна точка имотът е по-скъп и съм реализирала загуба, но никога нямаше да намеря купувач, ако бях чакала.
При имотите пазарът се диктува от наличието на работа, щом има работа, цените растат и търсенето е стабилно.

# 93
Щом казваш...
Според мен и от много други неща се влияе, например от достъпност (доходи:цени), от демография, от наличие на жилища (брой жилища:брой домакинства), от желание за печалба (спекулация ако искаш му викай), обратната му страна пък е страх от загуба (както когато нещо се качва всички бързат да купуват за да не изпуснат, така и като почне да пада пък бързат да продават за да не изгубят), и нататък да не продължавам.

Общи условия

Активация на акаунт