Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално-тема 95

• 8 961
  • 239
  •   4
Отговори
# 225
Цитат
Може би вървим отново към традиционната система резервите на централните банки да са в злато, а не в дълг на други държави, както е сега. Вижда се, че напоследък сегашната система нещо се пропуква.
Китай, Полша и мн.др. яко купуват злато и браво на тях!
Цитат
Април-Май на 2025г. - НС на ул.Бачо Киро точно до Дондуков питах за цената беше 3000евра +20% ДДС
Аз само го гледах, не ми е минавало през ум да питам за цена. Освен удобната локация, изпълнението отвън е много добро.

# 226
Даже и БНБ купи злато лятоска, над 2 тона:
https://www.mediapool.bg/bnb-kupi-2053-kg-zlato-zaradi-vavezhdan … o-news376065.html
Но го направиха защото от ЕЦБ сигурно са им поискали, и сега го внесоха в ЕЦБ като част от резерва й, нали сме в ЕЗ вече.
Ако нашите мъдри лидери бяха имали акъл тия милиарди дето ги теглиха заеми за раздаване в чували, да ги вложат в злато, сега щяхме да имаме за 1-2 магистрали още, ама на.
Поляците купиха над 100 тона, ама те са доста по-голяма икономика от нас, БВП им мина 1 трилион и сега щели да влизат в Г-20. И не искат еврото, щели да си пазят злотите. Ще ги видим и тях - изкушението за политиците да печатат е огромно. Но добро начало, все пак.

# 227
Най-малкото вече студентските общежития не са особено желани и всеки гледа да живее самостоятелно в студио или с приятел в двустаен, ама не и трима в стая от 15 квадрата. И идващите да учат от Силистра или Кърджали примерно, предпочитат да не се връщат. Вече в Силистра може и да станат жилищата повече от семействата, ако не са и станали, ама в София, при положение че е една от трите основни опции...

# 228
  • Бургас
В Кърджали инвестират много турци от българските изселници, които се изнасят към България.
Градът с най-голям механичен прираст.
https://offnews.bg/zdrave/kardzhali-raste-vidin-obezliudiava-sli … dania-843458.html

Понеже ходих скоро, такива задръствания в центъра имаше, все едно съм в София.
Много народ, много ново строителство.

# 229
Нормално е за задръстванията. В моя роден град преди нямаше никакъв проблем, после малко по малко всеки си купи кола, после по две и сега е бой за място за паркиране. Иначе не са се увеличили хората, просто вече почти нацяло няма градски транспорт, почти няма и междуградския, и то нямаш опции. Иначе да, Кърджали не беше добър пример.

# 230
Най-малкото вече студентските общежития не са особено желани и всеки гледа да живее самостоятелно в студио или с приятел в двустаен, ама не и трима в стая от 15 квадрата.
Има недостиг на места в общежитията, а не че предпочитат да живеят на свободен наем.
Има стаи и за двама човека. Най-малката стая в общежитие е около 25кв.м.
Студенти с невзет изпит отпадат от класиране.

# 231
Днес ви отвеждам в източна Европа в горещата зона. Цени по два за гривна (тяхната валута). Не че нещо, но дори украинските панелки изглеждат по-добре от нашите. Цените на имотите ще видите във видеото. Който не го е страх от бомби и иска да купува, там си набират популация според момата.
https://www.youtube.com/watch?v=_IWPgTzwfOw

# 232
Price drop, сравнено с преди войната 30%. Отстъпката не ми е достатъчно блазнеща като за имот,който реалистично утре може да го няма.

П.С. в нашия имотен сайт има статистика на имоти с падащи цени, и там могат да се намерят подобни намаления.

# 233
Да 30% се споменава, но също така май и никой не ги купува на тези цени, така че явно може и още.

# 234
Най-малкото вече студентските общежития не са особено желани и всеки гледа да живее самостоятелно в студио или с приятел в двустаен, ама не и трима в стая от 15 квадрата.
Има недостиг на места в общежитията, а не че предпочитат да живеят на свободен наем.
Има стаи и за двама човека. Най-малката стая в общежитие е около 25кв.м.
Студенти с невзет изпит отпадат от класиране.

Може би са увеличили приема. Аз бях в една стая 5/3,5 м, понеже я боядисвахме и съм запомнила размера Simple Smile)). Нямаше място за 3 бюра, едната ми съквартирантка учеше на леглото. После около 2008 почнаха да строят като невидели в района и стана мазало за няколко години. После като съм ходела и влизала по разни нови кооперации, всичко си беше заето и от семейства, и от студенти. Но по мое време въобще тази опция, която се прилага в момента родители, да купуват жилище на детето и да го изплащат вместо наем, я нямаше или въобще никой не го правеше.

# 235
Тях ги остави, във война са. Аз ще дам друго място за сравнение, не са във война, но не са и в ЕС. В Белград сигурно сте ходили повечето и сте виждали големия комплекс жилищни и търговски сгради до реката?
https://www.belgradewaterfront.com/en/properties/
В София такова място нямаме. Имаме отделни подобни сгради като Милениума и Златен Век, но там май им искаха по 8к/кв.м. и то преди години, сега не знам. И са отделно стоящи из града, а в Белград са събрани в цял квартал с алеи, парк, река, мол, площад, и всички удобства. За чистотата, паркирането и останалата организация няма да сравнявам със София. Който иска да се разходи и да види, не е далеч.
И колко струват апартаментите там? Средно май са по 4-5к, но има и под 4, ето този например:

Този е "двуспален", по нашему тристаен. И колко кв.м. е - 71:

При нас щяха да ти го хванат за 105 кв.м. сигурно, поне по 5-6к в подобна сграда и квартал в центъра (макар че дори нямаме сравним).
Другата разлика - издават ги с настилки, готови бани, осветителни и отоплителни тела, боя и т.н. Само кухня няма. Ето така го получаваш:

Не че съм тръгнал да си купя, ама като сравня нещо подобно при нас излиза над 2 пъти повече. Това е защото сме в ЕС.
Ама поне да се бяха научили нашите строители да си обявяват площите както правят колегите им дори извън ЕС, и да турят мивка като влезеш да си измиеш ръцете и да светнеш лампата. Не знам друг пазар има ли, където влизаш на бетон и мазилка.

# 236
В нашата кооперация, един апартамент вече три пъти си сменя собственика за последните 15 години. И всеки път е яко къртене и основен ремонт.
Така, че вече ги разбирам строителите - защо ги предават на шпакловка и замазка...

# 237
Направо си е два за лев ако питаш мен. И ей го къде е. Сега някой ще каже, че е до дунав и има комари Simple Smile.
Строителите не довършват, защото довършването е скъпо в днешно време. Ганьо майстор иска бъбреци и не защото много пие Simple Smile

# 238
  • София
Отсядала съм в този квартал в Белград. На река Сава е. Уличките са тесни, абаче има подземни паркинги. Бяхме в един от много високите блокове. Асансьорът стигна за секунди до един от последните етажи. Изгледът беше прекрасен. Така бяха завъртяни съседните блокове и на голямо разстояние, че и да искаш нищо не можеш да видиш в другите апартаменти. Озеленено, с алеи. А през нощта светлини по цялата алея на реката. Както казаха има мол, заведения. Не знам дали живееха там постоянно, но доста се даваха като хотел. Дори долу имаше денонощно човек като охрана.

# 239
Кой първи ще се пресели там и ще направи паралел "Животът преди и след Белград".

Общи условия

Активация на акаунт