Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално-тема 95

• 6 757
  • 201
  •   4
Отговори
# 180
Не мисля,че е ясно. Имотите не са регулирани по същия начин като борсите,няма съобщения за риск,не са предвидени по същия начин да се обръщат краткосрочно.
Целта на един масов посредник на имоти е да се стигне до сделка,т.е. той ако ти "уреди" кредита да мине сделката, взима си комисионът и по живо,по здраво.
Само че при борсите като тръгне активът надолу, можеш да минимизираш загубите,като продадеш веднага. При имотите вторичен пазар за 1 имот се чака купувач с месеци и то ако цената е адекватна. А тръгне ли спиралата надолу,сваляш с 10%,ама купувачите очакват срив и се отдръпват.
 Всеки си има различен апетит за риск,но просто такива брокерски агитации аз ги асоциирам с купуването на 10 палета олио,когато олиото беше 5 лв с цел да ги препродеш като поскъпне, с 80% финансиране. А то сега е 3 лв и ти можеш да го продадеш само за толкова, а дължиш 4 лв от всяка продадена бутилка за главница на банката, че и лихви.
Цените са реален пример,мога да потърся статия за умрелия човек в битка за олио на промоция,мога да ви покажа и брошура в момента.

# 181
Скоро четох един коментар във фб “платил съм два двустайни на зелено. Като дойде време, ще ги мисля”.
Всяка "иновативна схема" може да печели добре в началото, докато не са се накачили много маймуни на клона.
А в най-добра позиция да правят това - да спечелят разликата между цена на зелено и цена на готово - са самите строители. Те имат цялата вътрешна информация, както и технически знания. Бай Х*й с какво е по-добър в тази дейност от самия строител? Може би единствено с това, че има 200к под дюшека, а строителят е нова малка фирма без капитал и му трябват чужди пари да строи. Но това беше отдавна - сега строителите са натрупали "мазнинка", както казва нашият мъдър лидер, който обича да се изразява по народному, и това единствено предимство се е изпарило. Така че който мисли да спечели много просто като капарира на зелено и препродава на Акт еди-кой си, според мен се лъже.

# 182
Има една подробност. Строителите със всеки лев/евро инвестират в следващи строежи и парцели. Не стискат всичко 2 години, че да продават после. Да, те са технически грамонти, имат инфо, имат и машини. Но ги ползват тия работи да развъртят повече оборот. Не да кесят на една дупка.

Докато има "търсене", ще има и "предлагане".
Безброй народ казва "не ща на дупка, не ми е комфортно, не го чувствам, ами ако". Няма проблем. Има хора, поемат това "некомфортно чувство", поемат "ами ако" и след това ти го продават с акт 16, умножено по 1.5, че и повече.
Още не сме видели строителите да са наводнили пазара с готови апартаменти, дето сами са си ги финансирали. Нещо май и строителите пестят, пестят, па си построят сграда само за тях си, па я пуснат под наем. Щот са прости и щот имат "вътрешна информация".

# 183
# 184
  • Canada
@гого - тъй става ами. В Япония например основната лихва на централната банка например е 0.75%
Ама пазарът не го интересува особено това и ийлда в момента по дългосрочните държавни облигации е 3.9%

Може да се намери пак някой многознайко да обясни как това не значело, че ако правителството им сега тегли нов дългосрочен дълг ще трябва да плати по него 3.9%
Ама баш това си значи, за който има финансова грамотност.
Германия 3.5%, Франция 4.4%, САЩ 4.8%
А при нас Бай Иван - 2.5%
Разликата е, че по държавните облигации лихвата е фиксирана и 30 години ще плащаш все толкоз... А колко ще плаща Бай Иван от догодина той не знае. И аз не знам.

На госпожа Уатанабе не и пречи, че основната лихва е 0.75%.

# 185
  • на земята
Здравейте,харесахме имот и се чудим какво да правим ,дали ще паднат малко цените?Какво мислите?
Времето ни притиска,понеже продадохме нашето жилище за по голямо.
Гледам,че някои обяви в имот.бг са с цените надолу?
Бихте ли споделили какво мислите?

# 186
  • София
Мисля, че разбуни всички форумни духове и сега Бог да ти е на помощ! Grinning

А сериозно - щом е за лично ползване, тогава не чакайте дълго!

# 187
Здравейте,харесахме имот и се чудим какво да правим ,дали ще паднат малко цените?Какво мислите?
Вие ако сте направили отстъпка, е логично да очаквате такава...
Ако не сте-защо очаквате на вас да направят?

# 188
  • Бургас
А, с колко очакваш да паднат цените, за да ти е ОК? 5%, 10%, 20%? Това е реалният въпрос.

Моето мнение,  ако имотът ви харесва и времето ви притиска, обадете се директно и оферирайте минус 10%. Нищо не губите, освен един разговор.

Съседи купиха преди около седмица и така са се разбрали, колега,, разправя същото. Ако те ме лъжат, и аз лъжа.

Но едно е сигурно, ако стоите и чакате, при положение че вече сте продали жилището си, със сигурност губите пари, инфлация, изпуснати възможности и т.н.

# 189
  • Бургас
Мислим, че щом купувате за живеене, не чакайте и не мислете, че ще паднат.
Няма да паднат.
Парите от вашата продажба се обезценяват всеки ден.
Обявите не са критерий. Ако сте проверили детайлно всяка една от тях, тогава можете да кажете, че са надолу.
Но и много нагоре има Stuck Out Tongue Winking Eye

# 190

Темата е твърде обща - НИ в България. Пазарите на НИ в различни части на страната имат свои особености и в някои места цените са нагоре, в други не точно.

Едно място, за което смятам че няма тенденция в момента за спад на цените, е София. И може би още 2-3 от големите градове. Навсякъде другаде подлежи на анализ. За кой град питате?

Иначе подкрепям идеята да оферирате с 5 или 10 процента надолу спрямо обявената цена. Ако търсенето не е голямо има шанс такава оферта да бъде приета.

# 191
За лично ползване не бих чакала, не бих умувала, ако имота отговаря на моите нужди. Дори цената не е от значение.

# 192
Не всеки ден, всеки час. Е току що мигнах и ми скочи цената на апартамента Simple Smile.

Я кажете как ги разбирате, че имотите в имот.бг падали “тези дни”. Има хиляди имоти, корекции на горе, на долу всеки ден и всеки част.

# 193
  • на земята
Не всеки ден, всеки час. Е току що мигнах и ми скочи цената на апартамента Simple Smile.

Я кажете как ги разбирате, че имотите в имот.бг падали “тези дни”. Има хиляди имоти, корекции на горе, на долу всеки ден и всеки част.
Ами следя ги и ми излезе,че цената е надолу.Това имам предвид,идея нямам дали е миродавно или не.
Благодаря ,че не ме разкостихте хихихи,попитах ви ,защото брокера с който работим е на менение ,че миналата седмица има доста апартаменти с цени надолу ,естествено не с огромен спад,но спад има.Затова реших да попитам и тук за мнение.
Няма нужда от груби коментари все пак благодаря ви.
Според мен няма да са много хората ,които ще дадат за дустаен апартамент 250 000-300 000 евро.

# 194
Pipilota, брокерът ви има доста по-реална представа за района ви и актуалните обяви там от нас. Дали ще паднат цените точно там си е игра на рулетка. Популярен район ли е, ако изгубите този апартамент колко други подобни има?
Моето мнение е,че там,където има много предлагане (строителство в последните няколко години), във вече съществуващите  и по-стари (10+ години) сгради има вариант да излязат по-евтини имоти - една малка част на притиснати спекуланти и една друга малка част на хора,купили на супер ниски цени и неориентирани в пазара.
Според мен такива ще са малко,ако изобщо стигнат до вас,ще трябва да действате супер бързо. Щом жилището е за лично ползване,предполагам ще сте по-претенциозни,но пък разполагате с голяма сума от предишното жилище и може да го играете като коз,евентуално.

Общи условия

Активация на акаунт