Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално-тема 95

• 6 625
  • 198
  •   4
Отговори
# 150
По-скоро като има предостатъчно старо,което никой не го иска,неговата цена ще падне до такава степен,че някой да го поиска.
 Ето сега аз гледам 2 имота на сходна локация - единият е '94 г, по-голяма квадратура, над 13% по-ниска цена, завършен (макар не луксозно,но прилично). Сравнението е с друг на зелено няколко сгради по-надолу, в луксозен комплекс. Първият стои вече 6 месеца, вторите вече са на изчерпване в ценовия диапазон за простосмъртни. Наясно съм,че търсенето ми е нишово,просто това голямото 30-годишното си е непродаваемо,въпреки апетитната цена на квадрат. Колко бързо ще се развият строителните стандарти в следващите 30 години,не знам. Ако има повече независими източници на вода и топлина в сградата, това определено ще е game changer.

Има немалко райони в София където няма ново строителство.
И цените въобще не са ниски, напротив.

# 151
  • София
Като в лелеяната Германия. Там са на голи бели стени и настилки, фасунги, баня и кухня. Като последните две не са задължителни.
Да бе, без бани живеят германците 😀
А че са без мебели е защото наемите са дългосрочни и регулирани. Като знаеш, че ще живееш дълго в жилището (и няма хазяйката да те изгони, защото дъщеря й се скарала с гаджето си), защо да не дадеш няколко хиляди в ИКЕА за мебели по свой вкус, вместо каквото собственика е събрал (често излишното му от основното му жилище).
Има германци си живеят от десетилетия в същите жилища и наемът им е много под текущия пазарен, защото има регулация с колко % може да се вдига. Та за тая цена и нова кухня ли трябва да им слага собственика - карат със старата на доизживяване. Това е негатив (за наемателите) на регулирания наем - собственикът (обикновено фирма/фонд) няма стимул да прави подобрения. Плюсът, естествено, е по-ниските наем.
Напълно различна система от нашата, не се наемам да коментирам коя е по-добра.
Под баня, се има предвид оборудвана(тоалетна чиния, мивка, душ). Мислех, че се подразбира, но уви.

# 152
"Интересна мисъл ми излезе - че имотите,сравнено с алтернативни форми на инвестиции, са поевтинели с до 90% за 10 години. Така че аз може да си чакам обезценяване спрямо официалната валута,но може метриката ми просто да не е правилна и то вече да се е случило."

какво имаш предвид?
Реална срещу Номинална цена/обезценка. Aз и Крис тръбим за това от години. Явно говорим на вятъра, защото никой не ни разбира.

Иначе - да, съгласна съм и аз. Аз също бях писала в по-предни постове, че младите хора търсят ново, което да мирише хубаво и някак, да е по-лъскаво. Ако аз на тяхната възраст бях щастлива да имам просто покрив над главата си и легло и каква-да-е-баня /дори с латекс на стените/ Сега е абсурд това да е ОК за повече от 10% от младите. Искат чисто, просторно, ремонтирано - където да си стоят с лаптопите и да си цъкат и да се кефят на добрия си стандарт на живот.
Пък аз преди неглежирах материалното пвоече.
На това му казват прогрес. Той вдига линията на базовите нужди. Не може да сравняваш нуждите на баба си с нуждите на внучка си! За това също съм говорил отдавна, но отново никой не разбира.

# 153
Както баба знае 2 и 200, така и внучката може да ги научи.
Като умре баба, внучката ще иде ли да живее в бабешкия апартамент? Ако има чистак нови по 100к, едва ли. Ако са по 200к - някоя ще се напъне да си купи нов, някоя ще ремонтира бабиния. А ако са по 300к новите?

# 154
Има нови нискобюджетни, има нови по-модерни. По същият начин има стари, които си струват и стари, които не си струват толкова. Аз исках малък и нов, ама нямаше изобщо предлагане на нови като търсех, в района, в който търсех. И сега съм в стар и голям, от старите, които не си струват толкова според мен, ама като няма няма. В София за сега има от всичко.

# 155
Цитат
Един интересен анализ, който открих:

https://delta3analizi.com/2025/12/16/likvidnostta-tragva-nagore- … -nyama-da-padnat/

Я тук един друг експерт да ви обясни как QE ще повлияе на лихвите. Ето обясняват ви нагледно, защо дори и фед да сваля лихвите, пазара на ДЦК и диктатор на лихвите не го интересува. Лихвите вървят нагоре, а в сащ ипотечните лихви и те вървят на горе. Уж фед свалял лихвите, но... Тук ако бяхме бяла държава, до сега лихвите да бяха убили имотния пазар, но ние сме народна олигархия с главно Д Simple Smile
https://www.youtube.com/watch?v=JkfkXGr_CGg

# 156
@гого - тъй става ами. В Япония например основната лихва на централната банка например е 0.75%
Ама пазарът не го интересува особено това и ийлда в момента по дългосрочните държавни облигации е 3.9%

Може да се намери пак някой многознайко да обясни как това не значело, че ако правителството им сега тегли нов дългосрочен дълг ще трябва да плати по него 3.9%
Ама баш това си значи, за който има финансова грамотност.
Германия 3.5%, Франция 4.4%, САЩ 4.8%
А при нас Бай Иван - 2.5%
Разликата е, че по държавните облигации лихвата е фиксирана и 30 години ще плащаш все толкоз... А колко ще плаща Бай Иван от догодина той не знае. И аз не знам.

# 157
  • София
Защо си мисля, че ви е миш маш в главата. Нерде държавно, нерде частно.

# 158
Сега видях и двата линка. Обобщението на този от Делта 3 най-долу е и каквото мисля за най-вероятен сценарий.
Но имаше един много опасен цитат:
"Предвид намаляващото предлагане и затягането на администрацията откъм издаване на нови Разрешения за Строеж, то инвестицията в начален етап и препродажба след АКТ 14 с довършителни работи до ключ ще продължи да носи между 50% и 100% на вложените средства (процентите са големи и се отнасят към самоучастието в сделките, защото инвеститорите използват умно лоста на ипотечния кредит)."

Това изречение си го представям така:
1. купи ти на 200 к с 20% самоучастие (40 к евро)
2. Дай на брокера 3-3.6% комисион + съпътстващите нот.такси и МДТ 3%. (Общо около 7%=14к евро)
3. Ремонтирай. 20 к евро без изхвърляне
До тук стигнахме на 74 к лични средства и себестойност 234 к евро.
И сега трябва да продаваме, като определим цена - нови 3-3.6% комисион + ДОД 9% (10% минус нормативно признатите)+ нормата на печалба,която сме определили на минимум 50% от 74к евро= 37к евро.
4. Продажната цена става малко под 250 к, като тук не броим разходите по ипотеката, месечните лихвени плащания и т.н.
Според мен тази схема е много подвеждаща и ако действително брокери я лансират и предлагат на хора,които не са с оптимизирани всички процеси по веригата и нямат достатъчно буфер,а също и не са готови да запазят жилището, то тогава в един момент могат да изпаднат в неплатежоспособност.
Това си е по същество ливъридж, на който се промотират само позитивните страни,но той е доста опасен - лихвите може да се вдигнат,ремонтът да надвиши бюджета и мн други.
Да не говорим,че ако го направиш 3 пъти за година вече влизаш в обхвата на ДДС и трябва да начислиш 20% отгоре. Цитираният експерт дали ги съветва тези неща,освен че дава макроикономически анализи?

Относно линка с Щатите, за съжаление връзката с нашия пазар не е линейна и не може да се прецени потенциалния ефект (ако изобщо) тук. Засега,напук на всякакви икономически логики, тук оптимизмът е цар.

# 159
  • Бургас
Няма нужда да придобиваш, да плащаш разходите по придобиване, да ремонтираш и след това да продаваш.
Прави се тристранен договор преди изповядването, нарича се "заместване в дълг". Сделката изповядва новия купувач.
Можеш и сто пъти да го направиш в годината, няма продажба, няма оборот, няма ДДС.

# 160
Е как да няма продажба? И как банката ще ти даде кредит без да е учредена ипотеката? Той строителят така ще те пусне да ремонтираш след акт 14 при само 20% взети, това колко е реалистично?

# 161
Защо си мисля, че ви е миш маш в главата. Нерде държавно, нерде частно.
На мен си ми е ясно в главата. Виж, ако някой смята, че Бай Иван може 30 години да плаща по-ниска лихва от правителствата на най-големите държави, защото личният му кредитен рейтинг и рисков профил са по-добри от техните, за неговата глава не съм сигурен.

@тинтина - да, ама ако финансираш със собствени средства. А тук говорят за възвръщаемост на капитала с кредитен лост, тоест трябва да ипотекираш, а това става с акт 14 и продажба на твое име, после препродажба. Така че съм на мнението на Гого, че схемата става рискова и транзакционните разходи по сделките ще изядат голяма част от печалбата.

# 162
От един преател знам, че е долидна печалбата на флип от зелено до продажба на обзаведен в среден квартал. Но това работеше докато между зелено и акт 16 имаше голяма разлика в цената. Сега вече няма. С други думи, да платиш пълна цена и да чакаш от ремонт да печелиш си е доста рисково дори и без заемен капитал. А и ремонта си е хамалогия ако не си обигран.

Чурка, на мен ми е ясно какво иска да каже финансовия експерт и къде бърка оня брокер от делта3. Както се видя и на Крис му стана ясно, но след коментара на румка (нищо лошо против теб) ми стана ясно, че масата хора просто не разбират за какво иде реч. Стрелят в тъмното и уцелват, заради попътния вятър. Но това не ги прави можещи, а късметлии.

Последна редакция: пт, 23 яну 2026, 09:54 от Gogo1979

# 163
масата хора просто не разбират за какво иде реч. Стрелят в тъмното и уцелват, заради попътния вятър. Но това не ги прави можещи, а късметлии.
Не непременно късметлии, по-скоро са се ориентирали, че в дадения период хартиените пари се обезценяват, а твърдите активи - имоти, злато, акции, па даже и биткойни - се вдигат номинално.
Само че:
1. Този период не може да трае вечно, иначе става Зимбабве
2. Докато трае, има и други активи на света, по-лесно достъпни и по-ликвидни, с които пак можеш да си запазиш стойността на парите, пък и да ги умножиш ако си късметлия

# 164
  • Бургас
Happy, това е куца схема с излишни разходи.
Не е нужно нито да придобиваш, нито да ремонтираш.
Ако нямам минимален собствен ресурс да избутам до акт 14, защо изобщо да се хващам?
А ипотека се дава не по-рано от акт 14.

Много аматьорско.
Ако ще е за препродажба, най-доброто е тристранният договор.
Ако ще е за собствено ползване, или за под наем известно време - тогава може би.

Общи условия

Активация на акаунт