Гостоприемство и кой плаща за него

• 4 811
  • 177
  •   7
Отговори
# 75
  • София
Може и моментът да не е бил много подходящ за домакините, но да им е било неудобно да откажат напълно.

# 76
  • ВАРНА
Авторке,приятелката ти явно попива от характера на мъжа си и полека лека заприличва на него.Няма,как да ви идват на гости на ол инклузив,а да не се организира тя поне с една кайма за кюфтета и някаква салата.От позицията на годините си,вече си давам сметка за подобна неравнопоставеност на взаимоотношенията и просто ги изключвам от приятелският си кръг.Ако толкова сте им били неприятни,да не са идвали тогава и те у вас.Приятелката ти дори да е имала проблем с мъжа си е можела да набере по телефона фирма за доставка на храна,а не да иска от гостите.Правенето на салата не е,чак такъв тежък процес.Ако нямаш средства не настояваш гостите да ти поръчат суши.Тези хора са използвачи и скрънзи.

# 77
  • София
Защо пък да се гласи с почерпка?
Жената от рано е казала за кафе, разходка и после навън. Явно не е искала да са у тях. Как и защо те си знаят.
Аз също не обичам гости и софри у нас. Само с най-близките - големите ни деца (даже не спят у нас, когато идват, а идват от чужбина), родителите ни и сестра ми или брат му. Други гости рядко каним и то на кафе и/или питие. Не сме темерути, но вкъщи не обичаме да вдигаме и слагаме.
Но и по хорските къщи не ходим. Само по заведения с приятели.
Сега вече защо приятелката не са запазили места за заведение, не знам.
Само се чудя на авторката, когато са видели, че първо висят 2 часа да чакат (надявам се, че поне са пили кафе с дребни сладки/соленки), а след разходката се е скофтило настроението, защо не са си тръгнали. Когато някой не е в настроение, не бих се бутала да ходя у тях, особено с кисело дете, което е най-важно в случая и може това да напряга допълнително родителите.

# 78
Ами ето да, накарая излиза, че ние сме се бутали. За първи и последен път, както стана ясно Satisfied
Няма да преразказвам отново и отново. Настроението беше добро, докато не се появи той, но при един по-свит и некомуникативен и по принцип човек, е малко трудно още в началото да разбереш, че има някакъв проблем. Той просто разгърна увехналия си ентусиазъм като...цвете, лист по лист.  Естествено, че пихме кафе, докато чакахме. Аз наистина не знам тези хора как изобщо се разбират като комуникацията им е нулева, но те си знаят.
Трябваше, още като ги усетих, че се ослушват и не могат да решат какво искат, да хвана мъжо за ръчица, да ядем някъде само двамата и да си се приберем в специално запазения апартамент заради това гостуване. За служебния ангажимент бяхме на хотел, осигурен от фирмата, и ако знаехме, че сме нежелани гости, изобщо нямаше да наемаме airbnb и да оставаме. Изводът, който си правя е, срещи с приятели повече от час-два - не, и то навън.
И другият извод е за друга тема. Със скрандзав и темерутав мъж една жена трябва да се погрижи да печели дотолкова добре, че да не се налага да зависи от благоволението му.

Последна редакция: пт, 16 яну 2026, 11:23 от Novariel

# 79
Предполагам, че от кумова стана е била поканата, но като се приятелки (или поне авторката мисли, че са), не е разчетен елементът с кумовата срама и поканата е приета насериозно.
Аз бих си направила изводите и прегледала контактите след случката със събирането на всички без мен.

# 80
Ако ситуацията наистина е такава - парите да ги държи този, който не ви харесва, - ще трябва да се съобразите и да промените формата на срещите. Този човек няма да се охарчи за вас, колкото и да сте го хранили и поили, даже ако сте го обгрижвали повечко, може да е натрупал и повечко злоба към вас.

# 81
  • Варна
И другият извод е за друга тема. Със скрандзав и темерутав мъж една жена трябва да се погрижи да печели дотолкова добре, че да не се налага да зависи от благоволението му.

За това всяка жена трябва да се погрижи и то без значение какъв е мъжът. Защото никой не знае какво му готви утрешния ден.

# 82
Имам вече изградена тактика как да процедирам с тях. Сега това с рождения ми ден беше своеобразен тест, за да видя на наш терен дали ще е различно поведението и придобих представа. Догодина няма да "празнувам".

# 83
  • София
Ами ето да, накарая излиза, че ние сме се бутали
Скрит текст:
. За първи и последен път, както стана ясно Satisfied
Няма да преразказвам отново и отново. Настроението беше добро, докато не се появи той, но при един по-свит и некомуникативен и по принцип човек, е малко трудно още в началото да разбереш, че има някакъв проблем. Той просто се разгърна увехналия си ентусиазъм като...цвете, лист по лист.  Естествено, че пихме кафе, докато чакахме. Аз наистина не знам тези хора как изобщо се разбират като комуникацията им е нулева, но те си знаят.
Трябваше, още като ги усетих, че се ослушват
Скрит текст:
и не могат да решат какво искат, да хвана мъжо за ръчица, да ядем някъде само двамата и да си се приберем в специално запазения апартамент заради това гостуване. За служебния ангажимент бяхме на хотел, осигурен от фирмата, и ако знаехме, че сме нежелани гости, изобщо нямаше да наемаме airbnb и да оставаме. Изводът, който си правя е, срещи с приятели повече от час-два - не, и то навън.
Ами наистина сте се бутали.
Защо, след като си усетила, че се ослушват, си се натискала да ходиш в тях?
Значи първо вие отивате в тях, когато на вас ви е удобно. Което въобще не означава, че моментът е бил удобен за тях.
След това те се ослушват, въпреки това се натискате.
Мъжът може и да е темерут, но и вашето поведение не е много за пример.

# 84
Момент, момент. Отишли сме у тях, след като са ни поканили в удобно за нея време. За мен изобщо не беше задължително да ходим в дома им, можеше да сме и навън на кафе. През деня времето беше чудесно. Планът беше предложен от домакинята, не от нас. Тя държеше да ни покаже новия апартамент, как са го обзавели и изобщо да се прояви веднъж като домакиня. После отново имаше избор дали да отидем на заведение. Просто нейните хора я саботираха прекрасно. Тя имаше желание да е с нас. Иначе щеше да каже - хора, много ще ми е приятно да се видим на по кафе, след което имам ангажименти. И толкоз, не да ми предлага цели програми от следобеда нататък. Даже не става въпрос за цял ден, да му се не види. За нейния прекрасник пък още по-малко.

И изобщо, milenaka, като смяташ, че не сме за пример, кажи ти как се виждаш с приятели, когато ги посещаваш в друг град така, че да не изглежда, че се буташ? Или по-добре никъде да не ходим и с никого да не се виждаме и никого да не каним, че да не ни разстрои душевния баланс. А после всички реват, защо били толкова самотни, защо хората са станали толкова саможиви и накъде вървял светът. Аз хора, които са правили такива жестове към мен, ако трябва пари на заем ще взема и от ангажимент ще се освободя, но няма да и оставя с чувството, че са ми се натрапили.

Последна редакция: пт, 16 яну 2026, 11:38 от Novariel

# 85
  • София
Отишли сте, видяли сте, че нещо не е както трябва и си тръгвате. За ваше и за тяхно удобство.
Добре е да се "чете между редовете" в отношенията с хората. Малко хора са толкова добри актьори, че да се прикриват при проблем.
Близка приятелка бих я питала директно дали нямат някакви ядове, вместо да гадая.
Може да няма общо с вас, а да си имат други неща - работа, доходи,роднини.
Пък и човекът явно никога не ви е харесвал. А може и да ви харесва, но нещо да го измъчва. Или да няма против вие двете да си общувате, понеже сте близки, но да не е от типа хора, които харесват общуването задължително по двойки.
Оставил ви е да се видите с надеждата да го направите, докато пиете кафето и после да му се размине. Тя просто не е успяла да намери правилен начин да и отпрати.
Може изобщо да не е бил моментът за събиране за тях. Да, поканила ви е, защото сте в града, но не ви е поканила в удобно за тях време, а в удобно за вас, понеже си имала и без това работа там.
Ти попита ли я дали нямат някакви притеснения? Ама насаме, като близки приятелки. Не пред твоя мъж, нейния мъж, пред детето.
Може изобщо да не са свързани с отношенията им, а с външни фактори.
А следващия път, когато имаш работа в града ѝ, може да се видите само двете навън, без да го обръщате на семейно събиране и тогава да си поговорите за тези неща.

# 86
И аз смятам, че липсва доза усетливост. Още като видите, че "детето киселее" се омитате. Какви срещи и приятност, ако трябва да се обгрижва и гледа нон стоп капризно и ревливо дете. Само от това ще избягам с 200, камо ли и у тях да ходя. Отделно домакинята, освен детето, с което трябва всички да се съобразяват, явно и с мъжа си трябва да се оправя. Мен би ми станало мъчно за приятелката ми в тази ситуация и бих си тръгнала, или да я попитам дали всичко е наред и мога ли да помогна с нещо?

# 87
  • София
Момент, момент. Отишли сме у тях, след като са ни поканили в удобно за нея време. За мен изобщо не беше задължително да ходим в дома им, можеше да сме и навън на кафе. През деня времето беше чудесно. Планът беше предложен от домакинята, не от нас. Тя държеше да ни покаже новия апартамент, как са го обзавели и изобщо да се прояви веднъж като домакиня. Това е нова информация. Бях останала с впечатлението, че вие сте им казали, че тогава ще бъдете в града им и вие сте предложили да се видите.  После отново имаше избор дали да отидем на заведение. Просто нейните хора я саботираха прекрасно. Тя имаше желание да е с нас. Иначе щеше да каже - хора, много ще ми е приятно да се видим на по кафе, след което имам ангажименти. И толкоз, не да ми предлага цели програми от следобеда нататък. Даже не става въпрос за цял ден, да му се не види. За нейния прекрасник пък още по-малко.

И изобщо, milenaka, като смяташ, че не сме за пример, кажи ти как се виждаш с приятели, когато ги посещаваш в друг град така, че да не изглежда, че се буташ? Или по-добре никъде да не ходим и с никого да не се виждаме и никого да не каним, че да не ни разстрои душевния баланс. А после всички реват, защо били толкова самотни, защо хората са станали толкова саможиви и накъде вървял светът. Аз хора, които са правили такива жестове към мен, ако трябва пари на заем ще взема и от ангажимент ще се освободя, но няма да и оставя с чувството, че са ми се натрапили.

По принцип не обичам домашни гостувания, винаги се виждаме по заведения.
Сега, ако някой много държи да сме в тях и не приема предложението ми за заведение, ще го преглътна, но това по никакъв начин няма да ме задължи да каня този човек в дома си.

# 88
  • Варна
Стига де, изядохте я. За първи път ходят там на гости, за първи път гостуват в новото жилище като гости, съвсем нормално е щом преживяването е ново да пропуснат някои дребни знаци. Случва се. Но да търсите вина в поканени изрично гости за да видят новото жилище (демек канени са точно в жилището) е малко прекалено.

# 89
  • София
Стига де, изядохте я. За първи път ходят там на гости, за първи път гостуват в новото жилище като гости, съвсем нормално е щом преживяването е ново да пропуснат някои дребни знаци. Случва се. Но да търсите вина в поканени изрично гости за да видят новото жилище (демек канени са точно в жилището) е малко прекалено.
Да, но другите не са виновни за това.
Като ги видиш, че се ослушват, пък дай заден ход.

Просто за мен е унизително да ходя накъде, ако съм видяла, че не съм много желана.

Общи условия

Активация на акаунт