Гостоприемство и кой плаща за него

• 6 806
  • 195
  •   2
Отговори
# 90
Мен ми е интересно след тази случка виждали ли сте пак.

# 91
За нуждите на буквализма:
Първи пост:
Сега обаче имат ново жилище в друг град, в който щяхме да ходим по работа и предварително се уговорихме, че за един следобед и една вечер ще се отбием да ги видим. Бяхме си наели AIRBNB в града, в който живеят и много се радвахме всички, че най-накрая ще се видим, защото …”
Скорошно уточнение:
“Отишли сме у тях, след като са ни поканили в удобно за нея време. За мен изобщо не беше задължително да ходим в дома им, можеше да сме и навън на кафе.”

Смятам, че поведението им е било негостоприемно и съвсем не отговарящо на това, което вие сте им показвали до момента.
Обаче също си мисля, че като е дошъл денят малко са съжалили (или поне мъжа), че са ви поканили и от там или някакво тяхно спречкване е станало така. Не мисля, че сте се “бутали”, мисля, че те са се опитали да се надскочат и хич не им се е получило. Станалото е станало. А мъжът ти какво мисли по въпроса?

# 92
  • София
Щом ще сме буквалисти, поканени са били на кафе и после разходка и заведение.
На кафе са били, видяли са жилището. И на разходка да ходили, но било станало късно да търсят заведения.
Особено това с напредване на времето прави впечатление.
Не са канени за вечерно събиране и почерпка.
Всеки има различна представа за следобед и вечер. За едни е от 15-16 ч. до "икиндия" за 2-3 ч., за други е от обяд до полунощ.
Вероятно това не са уточнили. Времевия диапазон, съобразен и с навиците на семейството и детето.

На мен друго ми е интересно.
На събиранията у авторката дали са присъствали децата на двете семейства или са се събирали само възрастни?

# 93
  • София
Аз разбрах, че са имали предварителна уговорка да си прекарат заедно  цял следобед и после да вечерят заедно. И заради тази уговорка гостите са си резервирали апартамент, удължили са си престоя. Ако нещата са се променили у домакините, това се казва, не се държат хората цял следобед на по едно кафе, с един крак към "ресторанта" и яко ослушване дали пък няма да се сетят да си тръгнат сами. Никой не се е самопоканил, никой не е очаквал повече от спазването на елементарната първоначална уговорка. Съответно никакво нахалство не виждам у гостите.

# 94
И едните, и другите чакали другите да се усетят е положението. Страшно приятелство, няма що. Simple Smile)

# 95
  • София
За мен проблемът е в липсата на комуникация. Тип приятелство за маса, но без да се изговарят нещата директно. От там се е получило това дебнене кой пръв ще се усети.

# 96
Според мен не става въпрос за никакви пари, кой пицата, пък кой сушито и т.н. Аз нещата ги виждам като да сте уцелили чутовен скандал и напрежение, а приятелката не е споделила за това по някакви причини. Хич не ѝ е било до гости и приказки, било е видно, че нещо не е наред. Аз бих отменила виждането още при размотаването с чакането на детето да се събуди. Бих предложила да се видим в по-удобен момент и толкова.

# 97
За мвн пък срава дума главно за пари, стиснати тясноскроени хора, които са искали пак да бъдат на аванта, разбирай "приятелите" им да им покрият масрафа. Такива хора ме отвращават.

# 98
За мвн пък срава дума главно за пари, стиснати тясноскроени хора, които са искали пак да бъдат на аванта, разбирай "приятелите" им да им покрият масрафа. Такива хора ме отвращават.
И за мен. Иначе нямаше да се отпускат, когато те са ходили не веднъж. Нито да наблягат на повече суши и айде от тях пицата.
Но доста говори, това че не са поканили жената на събирането по женски. Мирише ми на удобна използваческа работа.

# 99
Приемаме, че сте поканили на гости стари добри приятели. Не сте се виждали от година. Как процедирате, в случай, че поръчате храна от заведение. Моля, гласувайте в анкетата. После ще споделя конкретен случай, който ме остави в съвсем леко недоумение.

Кой да поръча?
Кога да поръча? Преди или като са дошли гостите...

Темата и въпросът са некоректно поставени и липсва съществена информация....има нюанси които са спестени.

ПС..прочетох.
Тия не са ви приятели, за мен.

Последна редакция: пт, 16 яну 2026, 13:25 от teta75

# 100
Добре да приемем,че авторката и съпругът и са били нежелани гости по една или друга причина, ами сипи им по една чаша вода и по живо по здраво.
Защо трябва да те хранят, за мен домакините в случая са просто едни безскрупулни авантаджии.

# 101
Приемаме, че сте поканили на гости стари добри приятели. Не сте се виждали от година. Как процедирате, в случай, че поръчате храна от заведение. Моля, гласувайте в анкетата. После ще споделя конкретен случай, който ме остави в съвсем леко недоумение.

Кой да поръча?
Кога да поръча? Преди или като са дошли гостите...

Темата и въпросът са некоректно поставени и липсва съществена информация....има нюанси които са спестени.
Жената си разказа, прочетете.

# 102

На мен друго ми е интересно.
На събиранията у авторката дали са присъствали децата на двете семейства или са се събирали само възрастни?
Да, присъстваха децата. И не само този път. Ходих да ги наглеждам през цялото време как са и имат ли нужда от нещо, играхме си. Приятелката ми също се включи по едно време. Бащата обаче цяла вечер не мръдна от мястото си, а и не помня дали каза нещо.

За вечерта не бих казала, че сме се натрапили у тях, защото имаше покана като се видя, че не върви да обикаляме да питаме от заведение на заведение. Все пак съм склонна да се съглася, че трябваше след безцелната разходка да си вземем довиждане и да прекратим мъките на домакина. Ето затова не ни достигна съобразителност.

# 103
Прочела съм и съм си редактирала поста!

Пак да кажа...авторката се опитва да оправдава жената..ама не струва тази жена. Аз приятелството го разбирам другояче!!
Тук приятелство виждам едностранно..от страна на авторката.
От страна на другата - не!
Съжалявам.
Ясно е като бял ден..отстрани.

Виждам че в горният пост се говори само за лошото поведение на мъжа. Отново и отново. Удобно се пропуска това на "приятелката". Wink...а то е същественото в случая.

Последна редакция: пт, 16 яну 2026, 14:12 от teta75

# 104
Така наречената приятелка просто предпочита да запази мир с мъжа си явно. И това е нормално, семейство са. Сега, че онзи е темерутко гадников жената какво да направи - мъж ѝ е. Но, ако са достатъчно близки двете, може все пак да я дръпне настрани и да се извини или вкара някакъв хумор/закачка.

Общи условия

Активация на акаунт