Гостоприемство и кой плаща за него

• 7 111
  • 195
  •   2
Отговори
# 195
  • Варна
По принцип ако съм поканила гости в дома си, това са близки хора. Само познати не каня вкъщи. Готвя аз, а гостите носят вино и/или десерт.
Ако нямам време да готвя и така или иначе ще се яде ресторантска храна, направо излизаме на ресторант. За същите цени ще сме на хубаво място, ще ни обслужат и няма да чистя и подреждам 100 часа.
Сега... зависи и колко са гостите. Ако е само една - две приятелки и по някаква причина сме вкъщи, пък си поръчаме храна от ресторант, няма да е проблем да платя всичко аз. Друг е въпросът, че нямам приятелки, които ще позволят това и всяка би настояла да си плати своето.
Ако обаче се събираме по-голяма компания - примерно още 2 - 3 двойки, със или без деца, то една ресторантска сметка ще е над 200 лева. Ми няма да платя. Освен ако не съм ги поканила на рожден ден. Ако е просто събиране да се видим - абсурд. То и те не биха ми позволили, де, пак да кажа.

п.п. понеже последното мнение е мое - дописвам се. Прочетох цялата тема. Трябваше да изложите подробностите още в първия пост, а не на втора страница, и то в скрит текст, защото същината на темата става съвсем различна.
Съгласна съм с повечето коментари, но искам да прибавя и нещо, което не прочетох някой да е забелязал.

Цитат
Те са ни идвали на гости неведнъж и винаги сме посрещали сърдечно и без да се скъпим на усилия и средства. Идвали са и с преспиване, при което от престъпването на прага ни, сме ги обгрижвали от-до, което включва освен правенето на кафета и сервирането на алкохол, плащането на вечеря в ресторант и приготвянето на обилна закуска, посещение на туристически атракции пак за наша сметка. Такива са нашите разбирания, имали сме го на сърце, направили сме го.
Посрещане, гощаване, нощуване - как да е. Явно обичате гости и имате възможност да поемете всички съпътстващи разходи по тях, но болднатото ми е прекалено. Защо?? За мен вече се размива границата между гостоприемство и показност/натегачество. На мен би ми било ааадски неудобно някой извън семейството ми да ми плаща билетите за музеи и т.н. Айде - може да ме почерпи кафе и торта в бар, но не и да ми плаща сметка за цял обяд или вечеря, камо ли за туристически атракции. За мъжът като глава на семейството пък сигурно е още по-обидно и унизително. Няма значение кой в чий град е. Това са си лични разходи. За автобусни билети или гориво дадохте ли им парички?

За боцването от чужда чиния (не на мъж, дете, родител, а на човек извън семейството) - боцвам си само ако ми предложат. И то само 1 - 2 пъти максимум. Няма шанс сама да попитам може ли. Ако толкова ми се вкусва, ще си поръчам. От своя страна - щом съм предложила на някой да си боцне, никога не бих броила колко калмарчета си е боцнал той и колко остават за мен. Ако съм гладна и порцията е малка, ще си я изям сама, без да предлагам от криворазбрана любезност, и после да мрънкам - ама той/тя много си взе...

Последна редакция: чт, 22 яну 2026, 13:57 от Didi168

Общи условия

Активация на акаунт