Гостоприемство и кой плаща за него

• 5 268
  • 188
  •   13
Отговори
# 105
  • София
Явно мъжът си е темерут.
А жената гледа да си пази мира в къщи.
Пък и не се знае колко ти е приятелка, щом се събира с компанията без теб и не може директно да каже дали имат проблем или нещо друго.
Преосмисли си отношенията с нея на първо място и прецени дали да поддържате такива само двете или постепенно да останете с такова в общи трети компании.

# 106
Аз не бих ги поканили у нас повече, нито двамата, нито само нея.

# 107
Връщат се - детето кисело - не му се прави нищо. Излизаме все пак и тя казва, ами аз нямам вечеря, но ако искате или ще търсим някое друго заведение по пътя, или да поръчаме и хапнем нещо у нас. При което, аз виждайки, че детето е сънено, ѝ казвам - както прецениш, за нас всякак е добре. Ако смяташ, че ще ти е по-трудно в заведение, нека е у вас, ако не - да търсим.
Бих си тръгнала още тук. Особено след като вече сте пили кафе у тях и сте видели апартамента, детето и мъжът са кисели, няма никаква причина да се продължава гостито с връщане отново у тях. Виждам много начини, по които приятелката е можела да отиграе ситуацията без да проявява неуважение към вас и същевременно да си запазят комфорта.
Отделно освен суши, се оказа, че мъжът ѝ и детето ѝ искали пица. Поръчах и една пица от друго място.

Вадя пари, тя ги взима и казва: "Аз ще отида до магазина и ще ги взема да му ги платя. Айде, пицата ще е от нас. И те така.
Всъщност пицата е била за мъжа и детето ѝ,  а вие какво сте яли? Почерпила ли ви е от голямото количество суши, което сте поръчали? Дори да е нямала пари у себе си, би могла да се извини с някакво оправдание, но не личи да се е почувствала изобщо неудобно. На мен всичко това ми говори за несъобразителен човек, който освен всичко не ви уважава особено. Все пак общували ли сте след злополучното гостуване?

# 108
  • София
Връщат се - детето кисело - не му се прави нищо. Излизаме все пак и тя казва, ами аз нямам вечеря, но ако искате или ще търсим някое друго заведение по пътя, или да поръчаме и хапнем нещо у нас. При което, аз виждайки, че детето е сънено, ѝ казвам - както прецениш, за нас всякак е добре. Ако смяташ, че ще ти е по-трудно в заведение, нека е у вас, ако не - да търсим.
Бих си тръгнала още тук. Особено след като вече сте пили кафе у тях и сте видели апартамента, детето и мъжът са кисели, няма никаква причина да се продължава гостито с връщане отново у тях.
Скрит текст:
Виждам много начини, по които приятелката е можела да отиграе ситуацията без да проявява неуважение към вас и същевременно да си запазят комфорта.
Отделно освен суши, се оказа, че мъжът ѝ и детето ѝ искали пица. Поръчах и една пица от друго място.

Вадя пари, тя ги взима и казва: "Аз ще отида до магазина и ще ги взема да му ги платя. Айде, пицата ще е от нас. И те така.
Всъщност пицата е била за мъжа и детето ѝ,  а вие какво сте яли? Почерпила ли ви е от голямото количество суши, което сте поръчали? Дори да е нямала пари у себе си, би могла да се извини с някакво оправдание, но не личи да се е почувствала изобщо неудобно. На мен всичко това ми говори за несъобразителен човек, който освен всичко не ви уважава особено. Все пак общували ли сте след злополучното гостуване?
Аз също бих си тръгнала в този момент. Независимо от уговорката, като видя, че гостуването ми поражда напрежение, бих си тръгнала.

# 109
Това са някакви познати. Бегли. Или небегли, но познати. Приятели категорично не са.
Жалко за вас че сте вложили много в тази връзка по линия на приятелство.
Ни един знак не видях на въпросната да й е било приятно вашето присъствие. Нито един.
Слава богу, с моите приятели ..пу пу....такива грозни постъпки, отношения, думи, премълчано..пупу пак да кажа, няма.

Като я наричате приеятелка въпросната, има ли постъпка, която да е била ..как да го кажа ... приятелска, какво точно е правила за вас тя..защото само дърабъра общи теми, не значи приятел.

# 110
  • София
Много тъпа ситуация.
За мен тук "приятелката", с която уж сте близки, е трябвало някак си да внесе яснота. Намеци и досещане не работят. Ако не ѝ е било до вас е било редно да ви го каже, все пак идвате от друг град, явно и рядко се виждате.
Освен това - аз лично бих преоценила това приятелство доколко е такова и бих спряла да посрещам приятелката си в моя град. След тази ситуация, разбирам, че не съм особено добре дошла и ще се въздържам да се обаждам като ходя там и няма да създавам излишен стрес.

# 111
Нещо не съвсем във връзка с темата, но понеже го мисля, мисля, мисля, та да споделя. Стечение на обстоятелства ли що, но много отдавна не бяхме се виждали с приятелско семейство/по-близки са с мъжа ми/ и след посещение в ресторант платихме цялата сметка. След месец случайно се видях с две много, много близки приятелки, отидохме на вечеря в ресторант и така спонтанно платих цялата сметка. И какво стана,  и с приятелското семейство и дългогодишните ми дружки близостта ни се изпари за безумно кратък срок.  Та....на темата. Обади ми се близка роднина, че е в града и иска да се видим. Е, видяхме се в заведение, тя плати сметката и аз като последен неандерталец сложих на масата половината сума/моята част/ Щото нали имах едно на ум, че плащайки аз цялата сума ще се случи да развалим "дослука" както при предните случаи/нещо като мистика/. И сега си мисля. Действието е в моя град, не сме се виждали отдавна, а се представих толкова глупаво.

# 112
Направила е за нас доста мили и хубави неща в миналото, както и ние за нея, че и за него покрай нея. Също жестове, които оценявам и много ключова роля изигра за някои събития, които не искам да споделям, защото ако ги споделя, все едно да ѝ напиша името тук. Просто нещата много се промениха, откакто тя се събра с него. И по наблюденията ми, когато не са заедно, поведението ѝ е друго.

# 113
  • София
Според мен се виждайте само двете.

# 114
Тя вече се е разпознала, ако чете.
Мен лично са ми непонятни тези "семейни" приятелства. Защо като си приятелка с нея, не се виждате без деца, мъже?

# 115
  • София
Много често приятелствата се променят след създаване на семейства. Нормално е. Не бих го мислила толкова. Просто занапред срещи само двете на кафе, без да си ходите по къщите и това е.
Може мъжът ѝ да няма нищо общо, а тя да се е променила.
Но определено нямате комуникация, щом още не сте обсъдили гостуването, а е минал около месец.

# 116
krikla, според мен в твоя случай като си платила ти и в двата случая, другите сега се пазят от срещи, защото вероятно се притесняват, че следващия път ще се очаква те да върнат жеста.

На мен в прав текст ми каза една гостенка, че тя у тях никога няма да ни покани, защото ние се стараем много, а на нея не ѝ се получавало и щяла да го мисли цял ден това гости.

Fever, не знам как да го обсъдя, без да я засегна. Тя по отношение на личния си живот не е чак толкова открита с мен ( по-скоро вече не е), колкото аз за моя. Basila, първо защото бяхме семейно там, второ - защото с мъжа ми също са приятели отпреди да станем семейство - съответно за нея той не е част от пейзажа и имат какво да си кажат. Иначе аз със нея съм си излизала и по женски или с децата...преди има няма 2-3 години Laughing

Последна редакция: пт, 16 яну 2026, 14:37 от Novariel

# 117
  • Варна
Правиш се, че нищо не е станало, но оттук нататък отправяш покани само към нея като ясно заявяваш, че искаш да се видите по женски и от своя страна също ще дойдеш сама на срещата. Това, ако искаш да си запазиш отношенията с нея. Вече, ако те попита в очите, казваш истината - че усещаш, че не сте одобрявани от нейния мъж, така че не искаш да внасяш напрежение в брака им, но държиш на отношенията си с нея и затова си избрала този начин.

П.п. Имаше един период, в който мои близки приятелки бяха вече семейни, с малки деца, а аз още сингъл. Имаше някакви бегли опити да се виждаме като те са с мъж и деца/дете, ами за мен не е ок. И съм го казвала, и съм отказвала такива срещи. Съжалявам, но не ми е приятно и всъщност се губи смисъла да се видим на спокойствие и да се наприказваме по женски, щом тя ще търчи и вика след дете. И, о чудо, още сме в добри отношения.

# 118
Цялата ситуация е плод на недоразумение и недооценяване от двете страни. Всеки има кскво да прецени в бъдеще. За мен приятелство има тогава, когато могат да се кажат нещата директно, без притеснение. Полууговорки, недомлъвки, не са ми по вкуса и дори да съм била близка с някого, нещата изстиват и приключват по естествен начин.
Иначе, аз обичам гости, макар че не обичам да готвя, но си нагласяме някак нещата. Друг не обича и не кани в дома си. Всеки има право да избира какво да прави с времето си, с дома си, със семейството си. Но нещата да се кажат в прав текст, ако има някаква причина да не се състои уговорка, да се сподели без притеснение.

# 119
  • София
Щом не сте толкова близки, че да го обсъдите, просто подмини и забрави.
Ако тя отвори дума. Ако не, избягвайте срещи, когато не са свързани с трети лица и това е. Ще прецениш с времето по отношението и поведението ѝ дали е било инцидентно или промяната е вече налице.

Общи условия

Активация на акаунт