Гостоприемство и кой плаща за него

• 5 372
  • 189
  •   10
Отговори
# 180
  • София
Ако човек толкова е засегнат от приятел, няма да го изплющи в най-лошата му светлина баш в бг мама, където е ясно, че въпросния приятел ще е разчекнат. Тук модата е да се ръфа безпощадно, ето и бедната авторка тук-таме се опита да защити приятелката, но не - не можело.

Да, драмата е прекалена за нещо битово, елементарна неловкост. Случва се да се разминат очакванията, да се скапе настроение и планове в последния момент, случва се и човек да не успее да каже, реагира, овладее проблема адекватно и веднага (и от двете страни). Аз съм попадала в подобна ситуация, писах назад, дотъпя ми, но чак разни грандиозни изводи, късане на отношения и т.н. не са ми хрумнали, ама щото и тема тук не съм пуснала.

# 181
  • София
Само със забележката, че авторката не защити приятелката си,а доста добре я очерни, както и мъжа ѝ, и детето ѝ, и някакви други приятели.
Та явно целта е точно приятелката да се разпознае и да се засрами.
Те и другите приятели сигурно вече са се усетили с всички подробности.

# 182
  • Варна
Това задължително води до очакване на получаване на същото в замяна, може би в най-неподходящия за вас момент, когато нямате възможност или не ви се занимава с тях, но не можете да го отсвирите, защото ви е неудобно.

Това не е вярно. Изобщо не е задължително. Ако вие нямате такива приятели, това не значи, че не съществуват. Аз имам такава. Най-близката ми приятелка от 25+ години. Ще се раздаде за мен по всяко време, с всичко възможно и НЕ очаква същото. Последните дни пак се уверих в това. И мога да я отсвиря по всяко време без да се обяснявам, и тя може мен, и сме го правили.

# 183
Съгласна напълно съм с мнението над моето.
Чета и се чудя що за "приятели" имате бе, хора...тц..тц...ама хора и разбирания, разни...

# 184
Казвам го от опит, в случая авторката е също точно такъв тип "приятелка". Раздава се на макс И очаква да получи същото. Като не го получи следва цирк, като този тук. Разбира се, не всичките ми приятели са такива.

П.С. получаването на дължимото обратно е разбира се, когато на приятелката и е удобно, в случая когато са имали работа в града. Просто са се обадили и са казали: идваме на 25ти, супер ще е да се видим. Доста е трудно да се отсвири така директно някой. Даже са се надявали да ги поканят с преспиване, защото се натърти на факта че се е стигнало до резервиране на Аирннб.

Не съм въпросната припознала се злощастна домакиня, просто разсъждавам на глас.

Последна редакция: сб, 17 яну 2026, 17:12 от *Emerald

# 185
При истинските приятели никой не очаква абсолютна реципрочност.
Един с едно, друг с друго. С моите, нашите приятели сме от десетилетия заедно, почти няма ситуация в която да се чудя кой как реагира и защо.

А за "разчекването" във форума, аз от дългогодишно висене съм с други впечатления, в повечето случаи авторът го "отнася".
Както и тук, нищо не беше спестено.

# 186
Това не са истински приятелки, личи си от 100 км. Това са някакви близки познати. Вие с вашите истински приятелки така ли ще постъпите, ще ви направи впечатление нещо странно и ще го напишете тук във форума?

# 187
  • Варна
Просто са се обадили и са казали: идваме на 25ти, супер ще е да се видим. Доста е трудно да се отсвири така директно някой.

"Супер ще е ама ми е напечено тия дни, така че няма да мога да вместя нищо повече от едно бързо кафе с вас. Така че, ако идвате заради нас, преценете си дали да не отложим за друга дата."

Не е трудно. Правила съм го.

# 188
Просто са се обадили и са казали: идваме на 25ти, супер ще е да се видим. Доста е трудно да се отсвири така директно някой.

"Супер ще е ама ми е напечено тия дни, така че няма да мога да вместя нищо повече от едно бързо кафе с вас. Така че, ако идвате заради нас, преценете си дали да не отложим за друга дата."

Не е трудно. Правила съм го.

Аз също го правя без да се церемоня, но не всеки е така. Затова предполагам, че жената е искала да се размине само с кафе, докато бащата и детето ги няма, те и затова са се позабавили, но гостите не са се усетили.

# 189
  • София
Само със забележката, че авторката не защити приятелката си,а доста добре я очерни, както и мъжа ѝ, и детето ѝ, и някакви други приятели.
Та явно целта е точно приятелката да се разпознае и да се засрами.
Те и другите приятели сигурно вече са се усетили с всички подробности.
Съгласна съм.
А репликата за детето ми направи много лошо впечатление.

Общи условия

Активация на акаунт