Наследяване на апартамент

• 1 265
  • 83
  •   2
Отговори
# 15
С нея не се разбираме. Когато искаме да говорим тя не иска да се срещнем ,за да го обсъдим.

# 16
Поддържайте добри отношения с дядо си и леля си и има висока вероятност да продължите да живеете безпроблемно в апартамента на дядото, докато е жив. Ако правите сметки как да преметнете дядото и дъщеря му, има голяма вероятност да се самопрецакате.

# 17
Може да ѝ е неприятно да обсъжда наследството на още живия си баща.
Реално погледнато, той може да направи каквото си иска с жилището, включително и да го продаде.
Също може да реши да ви изгони, ако не се държите добре с него.

# 18
  • Melmak
А бабата къде е в картинката? Хубаво апартаментът на дядото, ако е бил обща собственост с бабата и ако тя е починала, бащата на автора може да има малък дял.
Чия собственост е апартамента? Само на дядото ли е?
Ако е само на дядото, нищо не можеш да направиш. Може утре да го продаде и да отиде на круиз ако ще!

# 19
  • София
А бабата къде е в картинката? Хубаво апартаментът на дядото, ако е бил обща собственост с бабата и ако тя е починала, бащата на автора може да има малък дял.
Чия собственост е апартамента? Само на дядото ли е?
Ако е само на дядото, нищо не можеш да направиш. Може утре да го продаде и да отиде на круиз ако ще!
Чудех се същото, но реших, че след като авторката пише "апартаменът е на дядото" е проверила фактите.

# 20
Ще се объркаш още повече. За да получиш адекватни отговори уточни:
1. Бабата жива или починала е. Има ли брак/развод с дядото.
2. Майка ти имала ли е брак с баща ти.

За да знаеш от обща култура: наследство има само когато човек почине. При жив човек няма наследство.
Докато собственика е жив би могъл да прави каквото пожелае с апартамента си.

# 21
Баба ми почина. С дядо ми имаха брак да.Майка ми имаше брак с баща ми

# 22
Ще се объркаш още повече. За да получиш адекватни отговори уточни:
1. Бабата жива или починала е. Има ли брак/развод с дядото.
2. Майка ти имала ли е брак с баща ти.

За да знаеш от обща култура: наследство има само когато човек почине. При жив човек няма наследство.
Докато собственика е жив би могъл да прави каквото пожелае с апартамента си.

Не може да прави всичко. Може да продаде, тук спор няма. Но трябва да е реална продажба, ако е симулативна е атакуема в съда. Но не може да припише (препише значи съвсем друго, това за автора) всичко на единия наследник, защото другият има запазен дял.

# 23
  • София
Баба ми почина. С дядо ми имаха брак да.Майка ми имаше брак с баща ми
Баща ти след баба ти ли е починал?
По време на брака на дядо ти и баба ти, апратаментът тяхна обща собственост ли е бил по документи или се е водил само на дядо ти?

Последна редакция: пт, 16 яну 2026, 11:56 от milenaka

# 24
  • Melmak
Наличието на починала баба променя малко картинката. Кой почина първи? Баба ти или баща ти?
Миленака, замислих се, защото той каза, че плаща данък. И не се разбра дали ходи да плаща данъка на името на дядо си, или има данък на свое име. Защото ако бабата е имала дял, който при смъртта й е наследен от лелята и бащата на автора, то след смъртта на бащата, автора е съсобственик и плаща своя данък.

# 25
Баща ми почина пръв.

# 26
  • Melmak

А ти чий данък плащаш тогава?
Баща ти щом е починал пръв, той никога не е бил собственик.

Обаче като е починала бабата, наследници са леля ти и дядо ти.

# 27
  • София
Значи не е бил наследник на дела на майка си (приемам, че е имало такъв).
В такъв случай нямате части от това жилище.

Да, собственици са дядо ти и леля ти.

# 28
  • Далечният изток
Двамата със сестра му по заместване наследяват бабата.

Имате по 1/12 идеална част, затова и плащате данък. Лелята има 1/6, а дядото 4/6. Дядото може да се разполага с неговия дял и да дарява или продава, вие си оставате с вашите дялове.

# 29
  • София
Наследници са по заместване (вместо баща си), ако бабата е имала дял от този апартамент. На пренебрежимо малки части.

П.П. Аида ме изпревари за секунди.
Обяснила го е много добре.

Общи условия

Активация на акаунт