Наследяване на апартамент

• 3 389
  • 195
  •   1
Отговори
# 180
  • София
Fever Ray, нали могат си запазят правото на ползване докато са живи?

Да, могат. Не всички го правят.

# 181
  • Raleigh, NC
И как ще разпределиш един единствен апартамент между поне 5-6 човека ? Simple Smile

Занимавам се с на моя Американец имотите и научих, че такъв казус тук в щатите се решавал лесно - един от тези 5-6 наследници изведнъж решава че иска кеш пари, съдия праща имота на публичен търг от общината щом като не може да раздели апартамента. Накрая всеки получава кеш колкото е дела му в имота, а който наследник иска наддава на търга и ако спечели бие шута на останалите Sunglasses

# 182
И тук го има, обаче отнема много време и накрая са прецакани.

# 183
  • Melmak
Е, на това в България му викаме съдебна делба и е възможно да се случи също.

# 184
Разбира се, но трябва да се плати и на адвокати. Много хора искат само да получат, без нищо да дадат.

# 185
  • Melmak
Е, няма как без адвокати!
Може би ако не ти пука, има, де. Едно дело ми остана, в което съм ищец, доста съделители сме и един от тях няма адвокат, защитава се сам, не е юрист. Друг не се явява и не се представлява.

# 186
Междудругото, днес успях да се пообразовам и наистина наследствени имоти, в които има повече наследници, не могат да се придобият от един наследник, които го владее, по давност. Прави сте.
Тоест тоя съвет отпада.
Имам приятели придобили така имоти, но явно не са били наследствени с други наследници.

# 187
  • Пловдив
А къде пише, че не могат? Wink

# 188
Четох статии в интернет, преди мислех, че щом владееш имот на правно основание годно да те направи собственик, автоматично може да се прилага тази давност, но явно с цел защита на наследниците, когато имот е с повече от един наследник, такава опция е изключена. Както и да е, то дори и да можеше, пак за този случай е неприложим,защото дядото си ползва имота, плаща си неговата част от данъка и не го е изоставил.

# 189
  • Пловдив
Ясно, в статии в интернет пише. В кой закон - не става ясно.
А какво е "правно основание, годно да те направи собственик"?

# 190
Не знам бе Магдена, даже не ме интересува, може би чл. 79 от Закона за собствеността, не ми се проверява. Прочетох една статия, че е неприложимо при наследяване с други сънаследници, какъвто е настоящия случай.
Това тук не е изпит по право, все пак. Казах на момичето, че този вариант не е възможен. Ако искаш ти ни изнеси една лекция по право, за мен ще е полезно, казвам го без ирония

# 191
Няма лошо, когато някой е решил да се прави за резил, но някак си не е коректно да го прави, сеейки дезинформация и рискувайки друг да пострада, следвайки съветите му.
И това не е за първи път, доколкото си спомням...

# 192
Аз не съм се ровила, но понеже имаме подобен казус, когато възникна говорихме с адвокат и той каза, че при много наследници не може този, който живее в имота, да стане собственик по давност.

# 193
Чак пък да пострада...човек не бива да се доверява на форуми.

# 194
  • Далечният изток
ЧС, може би при вас не е било приложимо, но по принцип е възможно да се придобие имот и с други наследници. Аз лично съм го правила не веднъж, не два пъти.

Общи условия

Активация на акаунт