❄️💕 Януарска радост 2026-та година 💕❄️Тема - 5

• 4 023
  • 184
  •   1
Отговори
# 135
  • Sofia
Ние ползваме Галафарм, от болницата беше подарък, педито го одобри и наистина им действа добре, даже девойката я мазах по гушката и там също подейства веднага.
В болницата на гумения повивалник слагаха пелени, аз ползвах мокри кърпи, но акушерките казаха, че най-добре е на мивката, хладка вода, даже не е задължително всеки път сапунче. А номера с мокрите кърпи го видях на професионалната фотосесия и сега ако ги ползвам, ги затоплям. Иначе за почистването на девойката, докторката каза да не се притеснявам, ако не е сменена веднага или почистена добре, защото урината действа като дезинфектант. Иначе батко им навремето го мажех с домашна преварена мас, предложиха ми и този път да ми правят, но аз отказах.
Дадоха ни костилкови възглавнички, според мен за възрастта им са доста тежки, но ги слагам до коремчето, понякога помага, друг път не. Казаха ми за тези капки Инфакол, че ако са донесени от Англия помагат, от тези по нашата мрежа не вършели работа.
Лили, ще се появи, знаеш как е...😉

# 136
Момичета, към кърмещите имам въпрос - на поискване ли кърмите?
В болницата ми казаха да кърмя задължително на 3 часа не повече, за да наддава бебка.
Обаче всеки път като я будя и сърцето ми се къса. Някой път се получава следното
Кърмя я например от 10-10:30 ч
След това не заспива веднага, а чак в 12:30 и се получава че в 13ч е време за следващото ядене и няма много сън така, за да се спази това на 3 часа. Не знам да не правя нещо грешно

# 137
Моето бебе не е на кърма, а на АМ, обаче аз също го будя. Оставих го няколко пъти на поискване и после беше някакъв ад, дране, истерия, давене (от бързане да се наяде) и прецених, че е по-добре да се опитаме да имаме някакъв режим от колкото без… макар че имах няколко коментари от “познати”, че не съм добре да будя спящо бебе, но аз установих че така по-добре вървят нещата за нас поне…

# 138
Liliannn18, аз кърмя екслузивно от деня след секциото. Цяла вечер в реанимация цедях на ръка и стимулирах гърдите и съм дала адаптирано мляко 2-3 пъти и то под натиска на акушерките и неонатолозите (дотук с "в Щерев подкрепяме кърменето и помагаме на майките"). Консултантите по кърмене там обаче са страхотни, и въпреки че ни се получиха нещата от раз, аз пак получих нужното внимание и обяснения както и другите жени, които нямаха успех.
Лекарите ми казваха да будя по час (макар че моите съветваха на час и половина-два, което ми е ок), но с консултантката решихме да си кърмя на поискване както си е препоръчвано в съвременните предписания. През деня нямам проблем, бебето си се буди, суче си, но снощи ми се ревеше честно казано, имам общо 3-4 часа сън за 4-те нощувки в болницата. Като цяло мисля, че три часа без ядене за кърмено бебе са множко, но днес покрай изписването ни се събра такъв интервал и нямаше голяма драма. При мен проблема е, че бебето има предпочитано зърно (кой да знае, че човек може да има различни зърна) и преди малко докато ѝ натикам в устата непредпочитаното беше много стресиращо и за двете.

# 139
Аз си кърмя на поискване и не мисля, че има проблем за самото бебе, колкото за гърдите. В началото имаше едни периоди, в които спеше по над 5 часа и моите щяха да се пръснат. Grinning Grinning Един път го събудих на сила и мъжа ми ми забрани да го правя повече, щото беше безкрайно кисел. Та ми се наложи няколко пъти да изцедя малко на ръка преди да го сложа, за да не връща млякото, щото е лаком, а то не свършваше. Smile После обаче си се изрегулираха нещата и спря да се събира толкова. Сега пък с коликите се буди по-често и нямаме такива дълги интервали.

# 140
Аз кърмя на поискване. Това че сега ще спи 3 часа, а пък ще будува 2 заради бог знае какво, слабо ме интересува. Дарин си пъха ръцете в устата и започва да ги суче, това е знак че е гладен. Понякога на вторият час го прави. Не спазвам стриктно часови диапазон, а и как да го направя... коликите оказват влияние, това че вниманието му с всеки ден се задържа повече също...
Според майка ми съм допускала грешка. Трябвало вече да изградя график на съня и в 00:00 да е последното хранене, а първото в 06:00... Върви спори с човек 50+ години...
Явно според нея трябва детето ми да гладува и да не реве...
Явно през 90-те години са отглеждали първобитни ....

# 141
На мен също ми го препоръчаха това с графика, да не го храня през ноща. Е да, ама аз няма как да го оставя да се плаче от глад…

# 142
Здравейте, ние имаме проблем с изхождането но по-скоро е с консистенцията му. Може би от Ам но изпражненията и са жълти ( което е Ок) но са като мек пластелин / все едно гранулирано АМ (примерно едно парче колкото длан) и и е доста мъчително и е драма докато се изходи. Има ли друг с подобен проблем

Относно яденето ми казаха, че първите 2-3 седмици тр да я гоня да яде за да наддаде килограми … така че я чакам 4-4.5 часа и ако не се събуди сама я будя да яде. Опитвам се като минимум към 12 да яде, един път през нощта и после към 7-8 сутринта. Ако сама иска повече пъти пак и давам ( така ми казаха да правя в началото)

Последна редакция: вт, 27 яну 2026, 06:18 от annonymous 18

# 143
  • Sofia
Аз също кърмя на поискване едното, другото не иска да засуче адекватно и съм се записала днес за Ася Демирева. Понеже преди 20 години с баткото не съм имала проблем с кърменето, поведението на бебка ми е ново. С баткото бяхме също на поискване, тогава беше нещо като бум на афиширането на свободното кърмене, събирахме се с майките от БГ мама групата и кърмехме в парка на НДК дружно. И моята майка, която тогава беше 50+ ми обясняваше, че въпреки порядките по нейно време, нейната акушерка я съветвала да слуша и да се съобразява с бебето, когато е гладно, то се буди и яде.
Ето днес например, моето "часовниче" го кърмих в 04-04.30 и се събуди пак в 07.30. Каката я мъчих да суче пак по това време без успех, яде АМ и в момента още спи. Няма да я будя, когато огладнее, ще се събуди.

# 144
kroche, между другото и на мен ми направи впечатление, че от АМ спят една идея повече, така де, засища ги. А от кърмата диапазона на събуждане се скъсява.
Мисля, че или съм го чела някъде или на някоя лекция са го казали, но аз тогава не обърнах кой знае какво внимание на това. Докато не се прибрахме у дома и храненето беше смесено, тогава обърнах специално внимание без да си искам. А сега като е само на кърма, си личи ясно.

# 145
  • Sofia
kroche, между другото и на мен ми направи впечатление, че от АМ спят една идея повече, така де, засища ги. А от кърмата диапазона на събуждане се скъсява.
Мисля, че или съм го чела някъде или на някоя лекция са го казали, но аз тогава не обърнах кой знае какво внимание на това. Докато не се прибрахме у дома и храненето беше смесено, тогава обърнах специално внимание без да си искам. А сега като е само на кърма, си личи ясно.
Ами така съм чувала и аз, даже след малко ще питам и Ася. Между другото, госпожицата се събуди буквално 5 Мин след като писах 😃

# 146
Кроче, когато имаше време, и ако имаш желание можеш ли да обясниш поведението и “не иска да засуче адекватно” в какво се изразяват и съответно Ася какво е казала.

Аз се измъчвам тея дни. Кърменето ни тръгна от раз, всичко беше окей. Вчера я накърмих нормално последно в 3 и от тогава е ужас. Тя реве, аз рева. Вадя зърно, тя пробва да засуче и все едно шише с отрова съм и дала.

Накрая се престраших, ходих питах. Били ми уж плоски зърната и с протектори се получават отново нещата, ама не ми се иска завинаги да е така. То е някакво велико разкарване- бебето се събуди да плаче, аз търся протектора, че го слагам и т.н.

За това “то се буди и яде”, може би генерално да, но моето вчера спа 6 непробудни часа. Окей, прежалих едно хранене, но да пропускам две? Едвам я събудих, гола я събличах, памперс сменях, лампи, прозореца отворих да и стане студено, мокра кърпа, пощипвах, подърпвах. Няма и няма. Накрая от едно от всичките се намери в полу заспало състояние и така я храних. Е, след това вече храненията ни бяха на всеки час.

И аз съм решила да отида при Ася, но да се приберем и да се съвзема емоционално от всичко. А и да успея да сядам като бял човек, ако е възможно 😆

# 147
И баткото и това го кърмя на поискване. Баткото ядеше на 2 часа макс, това яде между 2 и 3 часа.
Иначе будя на 3 часа/3 и половина задължително,  ако сам не се е събудил. Повечето педиатъри съветват корема да си почине, тоест да няма нощно хранене,  което за мен е глупост...

# 148
Кърмата се усвоява много по-бързо, докато адаптираното мляко седи повече в стомаха, затова е разликата. Относно наддаването, ние вчера бяхме на преглед и го измериха с половин кг повече от изписването, което за 10 дена си е доста. Та не виждам как на поискване може да вреди на наддаването, даже обратното Grinning

# 149
  • Sofia
Скъпоценна, да, ще предам какво сме говорили с Ася. Иначе девойката отваря уста, обаче не прави вакуум с езичето или остава с отворена уста и все едно чака да се излее в нея храната. Няколко пъти успява да засуче, но като се дръпне, после не може да захапе пак. Не е от зърната при мен, защото другото дърпа та се къса. Обаче със силиконови зърна става, но вече много ме разраняват и като са две няма как да възстановя аз.
После ще пиша пак

Общи условия

Активация на акаунт