В колко часа взимате децата от ясла/градина?

• 2 395
  • 106
  •   1
Отговори
# 45
  • Пловдив
Ние сме в Пловдив и в нашата градина не правят проблеми за такива неща. Знам, че има 2-3 дечица редовно си ги взимат след 18:00 часа и това е нормално, все пак работното им време е до 19:00, а втора смяна застъпва в 13:00!
Тогава децата спят, а ги будят в 15:00 часа, не знам защо на някои места толкова им е проблем и лелите и госпожите бързат да си тръгнат в 18:00!
По- нагоре четох, че в частна ясла направили майка на луда калинка, че си взела детето 18:00 часа, това вече е върха на наглостта според мен. Но знам, че и майките гледат да не вдигат излишни скандали, след това рефлектира на цялата комуникация както с другите родители, така и с персонала.

Що се отнася до моето, то ходеше на частна ясла. Винаги съм я взимала между 16:00 и 17:00 часа. Исках да се разходим след това, виждахме се с приятелчета и беше приятно , само най -зимните месеци не е имало събиране с другарчета в парка. Аз работя за себе си и имам пълна свобода да си организирам времето, което знам, че рядко се случва на майките. Сега ходи на градина, взимам я отново между 16:00-16:30, защото тренира от 17:00 часа.
Доста нападателно и осъдително мнение.
Кой ти дава право да определяш така други жени?
Една жена има право да не работи ако иска и така се е разбрала с мъжа си. Работата не е задължителна.
Домакините не са с по-малко права от работещите. И не всички са безделнички.
Разбирам, че това дразни майките, които имат нужда от ДГ и нямат избор, но е грозно звучащо и несправедливо.
Има много жени, които гледат породени деца, деца с малка разлика, сливат две майчинства едно след друго, майки с близнаци, многодетни майки, които си стоят в къщи.
Това не значи, че безделничат. Домакинската работа също е работа и някои от тези жени имат по-динамично и енергично ежедневие от твоето😊
И няма нужда от удивителни и чак да се караш.
За протокола :не съм такава майка. Работя по осем часа. Но имах дълго майчинство и пак ще имам такива ако имам второ дете.
Ако решила да съм домакиня ще си взема детето когато си искам и това е мое право.
И при нас я имаше тази практика с вземането на обяд. Нормално е да се дразниш, но нямаш право да раздаваш такива определения без да си запозната.
Има различни семейства и динамики.
И аз съм се дразнила. Но не можеш да забравиш на жената да си взема детето когато иска. Разрешено е и това е.
Много майки не искат децата им по цял ден да са отглеждани от чужди хора и да изкарват цял работен ден по ДГ. Някои деца не спят, не ядат там.
И са в правото си да ги пуснат до обяд, да си свършат някоя работа, децата да разнообразят и да си ги вземат да си спят в къщи.
В нашата градина имаше една майка която не желаеше децата й да спят и ядат там.
Така беше преценила. Работеше от вкъщи и ги вземаше в 12.
Всеки решава за себе си и градините са за всички. 🙂

Мисля, че не цитирате правилното мнение.!!!

# 46
Моето дете посещаваше държавна ясла, на която работното време беше до 18ч. Масово обаче повечето деца си ги взимаха в 4-4 и нещо. Аз не можех, защото до 4:30 бях на работа и докато стигна, ставаше 5-5:10 ч. Веднъж се позабавих и стигнах до яслата в 5:20 ч. Само моето дете беше останало със сестрите. Дремят отвън на пейката със все багажите, стегнати да си ходят. Чак ми идеше да се пошегувам, че както са тръгнали, направо у нас да ми го бяха довели.
Малко към края на втората година разбрах, че голяма част от майките даже не знаели, че могат и по-късно от 4:30 да си вземат децата. Най-брутално са ги вкарали в заблуждение, че това е най-късният възможен час.

Последна редакция: чт, 22 яну 2026, 19:24 от Ink_Whisper

# 47
  • София
И аз мисля, че е възможно персоналът малко да си променя часовете. В държавната градина на второто ми дете казаха най-късно в 18:00 да я взема, при сина ми пак в държавна от началото казаха, че работят до 19:00.

# 48
Цял живот ще помня как мама ме взимаше последна от детската градина, при все че е излизала 30 минути по-рано от работа за да ме вземе. Дори няколко пъти лелка ме е взимала у тях (живееше наблизо), това в ерата преди мобилните телефони! Беше гадно и една от причините да мразя детската градина. Още тогава се зарекох, че това няма да се случва на моите деца.

Присъединявам се към мненията, че изобщо не е полезно за едно бебе (до 3г са си бебета) да прекарва всекидневно 10 часа в институция. Колкото и вода да донесете от 9 кладенеца как щяло да се социализира, да си е сред връстници  и тн, не, дългият всекидневен престой в ясла е вреден и това е доказно научно. Явно повечето семейства го усещат инстиктивно и затова си организират ежедневието така, че да може да се вземе детето още в ранния следобед. Моето семейство също ще го направи, да, няма да се справя сама, но ще впрегна всички ресурси, с които разполагам, включително предоговаряне на 6 часов работен ден ако се наложи. Слава Богу не съм самотна майка, че да нямам избор. Знам, че има и такива и обстоятелствата го налагат.

Коментарът на потребителката, която наричаше майките, вземащи си децата на обяд "безделнички" е злобен, просташки и малоумен. Но вече достатъчно се обясни защо, така че няма да повтарям.

# 49
Хора, на вратата няма ли работно време на градината/яслата и график на занятията (от кога до кога е приемът сутрин на деца, закуска, занимания, втора закуска, занимания, обяд...). Как така един куп народ се излъгал и не знае какво  е работното време? Сега видях, че и в сайта на градината, какъвто всички градини са длъжни да имат, и във фейсбук страницата също го има.

# 50
Имаше си работно време и още преди да започне да посещава ясла детето, отидох и проверих. Не знам как са ги обработвали. Там бяха много хитри сестрите. Редовно ни ги връщаха "болни" без да им има нещо. Покрай тях за няколко години бях развила параноя на тема сополи. Но предполагам, в частна ясла ще е различно и ще има по-голяма гъвкавост.

# 51
Всичко има на таблото, разписано, има правилник на градината - ако не е на сайта качен, може да се изиска от съответната община.

Не смятам, че градината е концлагер, не престоя там, а начина на робота с децата ме смущава.
 Не се работи ефективно с всички деца събирателно, 5-6-7бр, другото е талаш. Полезното с развиване на двигателни умения и сръчност, плюс дисциплина е ок, но безкрайното сричане на стихчета с едни и същи деца - тържества, църковни и светски празници, докато на другите се шътка е пагубно за формиране на емоционалния свят на едно дете.
Не се мисли в посока креативност да се нагажда според моментното развитие и настроение на децата като цяло.
Наскоро при издаване на децата накарах педагог да ми дефинира какво значи - всичко е наред, днес слушаха. Гледа ме със зяпнала уста без отговор, понеже не ме свърта езика и помогнах - слушал означава стоял в един ъгъл без да се пречка.

Но това си го създаваме родителите, гледаме дали килима е правилния цвят или как е тонирана стената в стаята, не как днес персонала е допринесъл за чувствата на детето и как се работи конкретно с нашето.

# 52
В яслата е още по-зле. Моето като започна да говори повече, само ми каза, че по цял ден само ядат и спят там. През останалото време седят по пейките. Но поне да се обличат сами ги научиха.

# 53
Специално за яслата, работи се според мен с тези деца, които на конкретния етап могат. Ако не може да говори, как да му дадат стихче? Защо да не им дават, в крайна сметка по-големите и по-напредналите трябва да дърпат напред по-малките и по-неможещите. Къде се е чуло и видяло обратното?

От моя опит трябва да кажа, че дъщеря ми постигна по-голям прогрес в яслата, отколкото в детската градина за две години. На втората седмица рецитираше стихотворение. В детската градина още чакаме "всички деца да се изравнят"... През това време играят с играчки и рисуват - всяка вечер с по един наръч хартии се прибира. А втора група е време, в което според мен трябва да започват да четат и пишат. Аз, разбира се, съм я научила на каквото мога и на каквото съм преценила, но не е ок по цял ден да стои в градината и да оцветява.

# 54
Постоянно работя с децата вкъщи и виждам как две деца родени с минута разлика са като деня и нощта по светоусещане и развитие.
Не стривам едното, което е разсеяно и артистично, защото другото е попивателна - иска постоянно да слуша текст, да интерпретира картинни книги, сам реди пъзел по памет от 70 части - което въобще е рядкост за дете в първа група.
Няма да седна да ги сравнявам по този начин притискайки разсеяния, защото след седмица сам сяда и реди нещо показано назад във времето, или имитира приказка.

Егоистично е да се мисли по този начин да дърпат само малък брой деца, които бързо схващат, това е детска градина, не елитна гимназия. И не, не е въпроса до стихчета дали да се  зубрят от всички, до грешния подход е.
Който иска да дърпа индивидуално да си наеме персонално обучение за детето.

Всеки родител е платил градината с данъците си и има право да изисква от учителя без оправдания на последния.

# 55
Не е съвсем уместно да се казва "схващащите бързо", защото в яслата това обикновено са по-големите деца. Нормално е да има разлика между родените в началото и в края на годината. И е далеч по-добре да се прави нещо с децата, било под формата на арт-занимания, учене на песнички, стихчета. В нашата ясла, държавна, подчертавам, педагожката ни кара специално да купуваме музикални инструменти, за да дрънкат децата, докато пеят и да развиват усет към музиката. Моето дете не е никак музикално, но покрай другите деца и тя се занимаваше. Не мога да кажа, че е лошо, въпреки че на нея не ѝ е представлявало особен интерес. При всеки случай го предпочитам пред това просто да стоят там и нищо да не правят цял ден.

В крайна сметка в градинските групи има деца със СОП, дайте да не се учи нищо, за да не се разстройват родителите...

Интересно как когато си взимаме децата на обед, предлагате да им обясняваме как трябва да свикват с несправедливостите в живота, но когато опре до това, че може да има по-напреднали в някакво отношение от нашите деца, това не е елитна гимназия..

# 56
Оффф, децата със СОП си имат занимания с ресурсен педагог/психолог, нека да не са виновни те сега, достатъчно трудно е за родителите на такива деца.
Представят се нужните епикризи и заключения за да се назначи специалист.

Проблема за мен е, че едно нормално, но свито дете, на което се шътка или го пренебрегват удобно в градината, че не прави бели, може на късен етап в училище покрай някоя криза на самочувствието да му трябва СОП

# 57
При нас нямаше такова делене на напреднали и ненапреднали. Били сме на открити уроци, на които нарочно госпожите задават въпроси и на по-пасивните деца, за да се види, че и те знаят. Помня като стана въпрос да носим пъзели и казаха да са за 3+ във втора група, много се изненадах, защото моето се справяше и с по-сложни, но ми беше обяснено, че някои деца са родени в края на годината и за тях са още трудни с повечето части. Няма как да се избегне обаче това едни деца да схващат нещо по-бързо от други. Всеки в нещо е по-добър, а в друго не толкова.

# 58
  • Пловдив
Във връзка с вземането на обед, само да уточня , че поне в нашата градина госпожите ми казаха, че учебнит материал, както и всякакви такива репетиции за тържества са преди обед. Следобед е ставане от сън, закуска и свободна игра, няма учебен процес тогава.
Поради това и много деца отиват на градина до обед, когато се взема задължителния учебен материал. Реално следобед няма учебни занятия. Поради тази причина и аз много често моето дете го взимам на обяд и идва с мен до офиса или работя от нас, а тя си играе. Така си спестявам ходенето до градина в час пик или в тоталния студ и мрак в момента.

# 59
Много от персонала там не се усеща ,че е там на работа за да е в помощ на работещи родители! Чувала съм моя приятелка (детски учител),да коментира майка в майчинство с малкото си дете ,че не оставя и голямото си дете вкъщи. Аз понеже съм от страната на родители ,хич не й замълчах.

Общи условия

Активация на акаунт