В колко часа взимате децата от ясла/градина?

• 2 414
  • 106
  •   1
Отговори
# 30
Лично аз не желаех децата ми да стоят повече ,просто ставаха много часове. Водеше ги баща им в 7:30..колко часа са до 18ч. През зимата не ги извеждат,през лятото преди обяд малко и после след 16ч.Работих на смени ,на половин работен ден и какво ли не ,единия ден аз ,единия ден свекърва ми,но гледахме да ги вземем рано. Така можех и да ги разходя малко,защото в 18ч вече е тъмно и студено .

# 31
Ние сме в Пловдив и след 17:15 много малко деца има в детската градина. Най-тъпото е, че от втора група, масово майките, които не работят, си взимат децата на обед (хем да им се пише ден, хем да си го вземат), и останалите деца се дразнят... Моята дъщеря всеки ден ми казва "Мамо, искам утре да ме вземеш на обед", обяснявам, че няма как да стане, защото мама е на работа. Но детето не го разбира и го при на драматично, как за едни може, за други не. Това всичко заради някакви безделнички едва ли не, които не работят и са решили, че скъпоценните гарджета няма да спят в градината, Ами вкъщи.

# 32
Майките които не ходят на работа не са безделнички. Не бъдете толкова тесногръди, освен това не знаете на кой какво му е положението в семейството.

Винаги съм се впечатлявала как хората съдят другитем без никаква информация от вътре.

# 33
  • Пловдив
Ние сме в Пловдив и в нашата градина не правят проблеми за такива неща. Знам, че има 2-3 дечица редовно си ги взимат след 18:00 часа и това е нормално, все пак работното им време е до 19:00, а втора смяна застъпва в 13:00!
Тогава децата спят, а ги будят в 15:00 часа, не знам защо на някои места толкова им е проблем и лелите и госпожите бързат да си тръгнат в 18:00!
По- нагоре четох, че в частна ясла направили майка на луда калинка, че си взела детето 18:00 часа, това вече е върха на наглостта според мен. Но знам, че и майките гледат да не вдигат излишни скандали, след това рефлектира на цялата комуникация както с другите родители, така и с персонала.

Що се отнася до моето, то ходеше на частна ясла. Винаги съм я взимала между 16:00 и 17:00 часа. Исках да се разходим след това, виждахме се с приятелчета и беше приятно , само най -зимните месеци не е имало събиране с другарчета в парка. Аз работя за себе си и имам пълна свобода да си организирам времето, което знам, че рядко се случва на майките. Сега ходи на градина, взимам я отново между 16:00-16:30, защото тренира от 17:00 часа.

# 34
Майките които не ходят на работа не са безделнички. Не бъдете толкова тесногръди, освен това не знаете на кой какво му е положението в семейството.

Винаги съм се впечатлявала как хората съдят другитем без никаква информация от вътре.

Хайде да ми позволите аз да познавам по-добре от вас родителите, които визирам в поста си? Всъщност човекът, който няма информация сте Вие, ето защо намирам, че епитети като "тесногръди" не са никак уместни в случая.

Възмущавайте се толкова, колкото си искате. Ваш проблем. Това не променя обстоятелството, че в групата на моето дете е пълно с майки, които не работят и за да се занимават с нещо си взимат децата на обед... То впрочем такива има и доста такива сред онези, които си взимат децата в 15:30, едва ли от 30 деца в група 27 майки работят все първа смяна и в 15 часа стоят и чакат на полусъединител пред входа на градината...

# 35
Няколко пъти се писа, че държавните градини си имат работно време, когато вътре могат да се оставят деца, всичко друго е проекции на всеки в главата - кога е добре да се вземе детето.
Работят си персонала от 7 до 19часа, изрично учител ми е казвал, че дори детето да е останало само, това за тях не е проблем.
Сварвала съм 17:40 останали моите и още едно, играят си, понякога водят дете от съседна група останало само и ги събират.

За чакането с якета и обувки, го имаше в яслата, не защото им пречи детето, а предусещат в кой диапазон от минути ще се появи родителя. И така съм виждала децата, чакат ме само да се наметне яке, не са ги държали в предверието.
Защото и в яслена група медицинския персонал е до 18 часа, после остава помощния, може да се наложи лелята да излезе до контейнер навън, да отиде до кухня, тогава идва от друга група човек от персонала, който не знае шкафче, обувки, яке.
Лятото деня е голям, също дрехите са били приготвени навън за издаване, не съм тълкувала, че чакат с досада точно мен.
И там хората си имат длъжностни задължения и работно време, всичко друго е смесване кой, къде ходи и защо

Сутрин е същото, налагало се е аз с едното в болница, другото няма на кого да оставя, трябва рано да изляза, питам и са ми казвали, че преди 7 сутринта не може да оставя детето, не защото не искат да влязат в положение, а тече дезинфекция, подготовка за деня и няма човек, който да бъде плътно до дете.

В това студено време сутрин ги кара баща им, вечер ги взимам аз и си ходим пеша в тъмното. Нямат нужда от детски площадки след цял ден с връстниците в градината. Живеем на десет минути пеш и по моя преценка при тихо време и дори 0 градуса отиваме сутрин пеш.

В момента са в карантина заради варицела, която ще продължи повече от месец, има правила и трябва да се спазват

Не знам защо  се гледа този и онзи, всеки си знае къщата.
Ако авторката това и е първо дете бедна и е фантазията какво я чака, ако се впечатлява от изцепки на другите, най - вече родителите, после по веригата въвличат и педагози

Аз съм в потрес, а сме само първа група с моите калпазани.
Всеки родител има право да изисква информация как се работи с детето му, дали се справя.... Но, масово забравят, че задълженията са двустранни, има си правила  - нормативни и етични, има други родители, чието мнение е от значение и не може само да се джаска с бутонките - аз искам най-доброто за моето дете, защото всеки това иска за своето.

Последна редакция: чт, 22 яну 2026, 09:30 от Щефи

# 36
Възмущавайте се толкова, колкото си искате. Ваш проблем. Това не променя обстоятелството, че в групата на моето дете е пълно с майки, които не работят и за да се занимават с нещо си взимат децата на обед... То впрочем такива има и доста такива сред онези, които си взимат децата в 15:30, едва ли от 30 деца в група 27 майки работят все първа смяна и в 15 часа стоят и чакат на полусъединител пред входа на градината...

Брей, каква злоба. Има хора на половин работен ден, на смени, свободна практика, собствен бизнес, ХО...варианти всякакви. Дори да не работят, това не ги прави безделнички, нищо нередно няма да си домакиня. И са преценили са, че за тяхното дете е добре да посещава до обяд. Никой не е задължен да си оставя детето цял ден и не е техен проблем, че на вас това не ви изнася. Тесногръдие отвсякъде е да лепите етикети на майки, които са си организирали ежедневието така, че да прекарват повече време с малките си деца. По-странно е това толкова да ви дразни.

Последна редакция: чт, 22 яну 2026, 10:32 от Tessaria

# 37
Аз понеже в началото нямаше на кого да разчитам ,нито на майка ми,нито на свекърва ми. Когато дойде пандемията ,седнахме и поговорихме. Решихме,че имаме възможност да си остана у дома ,не съм си водила децата болни,само защото нямаме баби,а си поех отговорността .Като станеше нещо спокойно си спирах детето вкъщи,не виждам как можеше да отсъствам толкова много от каквато и да е работа ? Двете ми деца почти никога не се разболяваха едновременно а винаги един след друг . Любимото ми беше ,видя го болен ,нямаме баби ? Ами оправи си нещата ,на мене също ми се искаше да имам заплата ама нямах. После се успокоиха нещата и всичко си дойде на мястото.
Това ,че съм решила да не работя ,не ме прави...каквато там казахте.

# 38
Аз никога не съм имала проблем с чуждите решения, когато са в рамките на правилника/закона. И не разбирам възмущенията и държането на сметка кой кога и защо си взимал детето. Разрешено ли е? Разрешено е. Толкоз. Ама другите деца се дразнели. Еми те и за много други неща се дразнят и ще се дразнят през целия си живот. Да държим целия свят отговорен за това и да изискваме да си прави графика спрямо нашия ли?
Както вече казах, моето баба му го взимаше рано - към 16 ч. - но имаше такива, които ги взимаха още на обяд. Ма моето се било разстроило. Ами това е негов проблем, който ще преодолее, не на другото дете и неговите родители. Ще се подразни, пък ще му мине, не е болка за умиране. Ще свикне, както ще се случи и с много други неща в бъдеще - част от това да се научиш да живееш в общност.
Иначе по същата логика и тези деца, които ги взимат в 17:45 примерно ще дразнят тези, които ги взимат в 18 ч. Или тези в 18 - другите в 18:15. Все някой някого ще разстройва, но няма как всеки да стъпва на пръсти около другия и да му пази чувствата, когато става дума за такива елементарни неща. Нека си пазим усилията за наистина важните и сериозни проблеми.

Последна редакция: чт, 22 яну 2026, 12:01 от Мила Атова

# 39
В училище беше организирана среща в класната стая ,родители ,деца и учител(за деня на семейството) с начален час 16ч ,в работен ден.  90 % от родителите бяха там ,една част не успяхме , включително и аз нямаше как да си тръгна от работа в 15:30. Не ми беше приятно,на децата също,но седнах обясних и нямаше драма .

# 40
Ние сме в Пловдив и в нашата градина не правят проблеми за такива неща. Знам, че има 2-3 дечица редовно си ги взимат след 18:00 часа и това е нормално, все пак работното им време е до 19:00, а втора смяна застъпва в 13:00!
Тогава децата спят, а ги будят в 15:00 часа, не знам защо на някои места толкова им е проблем и лелите и госпожите бързат да си тръгнат в 18:00!
По- нагоре четох, че в частна ясла направили майка на луда калинка, че си взела детето 18:00 часа, това вече е върха на наглостта според мен. Но знам, че и майките гледат да не вдигат излишни скандали, след това рефлектира на цялата комуникация както с другите родители, така и с персонала.

Що се отнася до моето, то ходеше на частна ясла. Винаги съм я взимала между 16:00 и 17:00 часа. Исках да се разходим след това, виждахме се с приятелчета и беше приятно , само най -зимните месеци не е имало събиране с другарчета в парка. Аз работя за себе си и имам пълна свобода да си организирам времето, което знам, че рядко се случва на майките. Сега ходи на градина, взимам я отново между 16:00-16:30, защото тренира от 17:00 часа.
Доста нападателно и осъдително мнение.
Кой ти дава право да определяш така други жени?
Една жена има право да не работи ако иска и така се е разбрала с мъжа си. Работата не е задължителна.
Домакините не са с по-малко права от работещите. И не всички са безделнички.
Разбирам, че това дразни майките, които имат нужда от ДГ и нямат избор, но е грозно звучащо и несправедливо.
Има много жени, които гледат породени деца, деца с малка разлика, сливат две майчинства едно след друго, майки с близнаци, многодетни майки, които си стоят в къщи.
Това не значи, че безделничат. Домакинската работа също е работа и някои от тези жени имат по-динамично и енергично ежедневие от твоето😊
И няма нужда от удивителни и чак да се караш.
За протокола :не съм такава майка. Работя по осем часа. Но имах дълго майчинство и пак ще имам такива ако имам второ дете.
Ако решила да съм домакиня ще си взема детето когато си искам и това е мое право.
И при нас я имаше тази практика с вземането на обяд. Нормално е да се дразниш, но нямаш право да раздаваш такива определения без да си запозната.
Има различни семейства и динамики.
И аз съм се дразнила. Но не можеш да забравиш на жената да си взема детето когато иска. Разрешено е и това е.
Много майки не искат децата им по цял ден да са отглеждани от чужди хора и да изкарват цял работен ден по ДГ. Някои деца не спят, не ядат там.
И са в правото си да ги пуснат до обяд, да си свършат някоя работа, децата да разнообразят и да си ги вземат да си спят в къщи.
В нашата градина имаше една майка която не желаеше децата й да спят и ядат там.
Така беше преценила. Работеше от вкъщи и ги вземаше в 12.
Всеки решава за себе си и градините са за всички. 🙂

# 41
Ако спрат да ги карат да лежат на обяд по 3 часа, много повече майки ще си оставят децата за цял ден. И най-спокойното дете като го вържеш 3 часа в леглото се изнервя безкрайно и денят нататъка е кофти. Около мен почти всички деца вкъщи не спят на обяд. И това в градината си е живо наказание.
Колкото до безделните майки, удивително, но има и професии, които не се работят от 9 до 18 часа. Както се казва учил си, че да не бачкаш…

# 42
Синът ми е в частна градина, която работи до 18.30, ние го взимаме около 18,10 и даже понякога се сърди, че сме го взели рано и сме му развалили играта. Фасони от учители не съм имала, мили и любезни, не само с нас, защото детето е голямо вече и доста разказва, а и по поведението му личи, ходи с огромно желание. Много зависи от градината, в нашата почти всички деца ги взимат около 18.00 или след това. Уточнявам, че той на ясла не е ходил, тръгна направо на градина. Ходи целогодишно, включително лятото, отсъства само когато сме на почивка.

# 43
Скрит текст:
Скрит текст:

Хайде да ми позволите аз да познавам по-добре от вас родителите, които визирам в поста си? Всъщност човекът, който няма информация сте Вие, ето защо намирам, че епитети като "тесногръди" не са никак уместни в случая.

[/quote]
Доста тесногръда, да не кажа ограничена реакция.

Живеете в общество не в гората. Има хора от различни социални прослойки, някои са много добре финансово и няма нужда жената да работи нито 4 нито 8 часа, и може да си позволи да се грижи за дома, детето, себе си. Познавам, не една такава жена която сутрин води децата по градини и училища, после си ходи на пилатес, на кафе с приятелка, или на пазар. Разбира се прибира децата рано. Дали я интересува какво мислят такива като вас, на които децата им се разстройвали? Не.

Днес детето ви се нервира, че някой го вземат на обяд, утре ще се нервира че някой го взимат с майбах. Това е живота, времето на бай Тошо отмина.

# 44
В ДГ го водех около 7:40ч, вземах го последен в почти 18ч. Работех в друг град до 17ч, хващах автобус в 17:30ч, път с автобуса и пеша от спирката до ДГ минути преди 18ч пристигах. Редовно ме чакаше с дежурния персонал във фоайето, лелите само чакат да метнат чанти и да заключат след нас. Даже веднъж ме питаха дали не мога да ходя по-рано и обясних, че няма как. Тогава подучиха детето да ме пита "Мамо, не може ли да ме вземаш по-рано?" Ами не може - баща му се прибираше след 19ч, родителите ми бяха работещи хора, свекъра не помагаше. Чувствах се много зле, все едно съм си изоставила детето.
Това беше преди много години, синът ми е почти пълнолетен и се надявам нещата да са се променили поне като отношение на персонала. След няколко месеца предстои дъщеря ми да тръгне на ясла и от сега се опитвам да подготвям нещата - на старата работа не искам да се връщам, имам предложение за нова, но ще преговярям за 5 или 6ч работен ден. Не искам стресове общо взето.

Общи условия

Активация на акаунт