Иран, чистият феминизъм и религиите

• 1 969
  • 41
  •   1
Отговори
# 30
Има един филм - The Stoning of Soraya.
Никога няма да го забравя. Точно в Иран се развива действието. КРР, сигурно ще ти е любопитен, ако не си го гледала.
"Не без дъщеря ми" - велика книга, стара но златна. Препоръчвам на хората с дъщери да ги задължат да я прочетат, че все се намира някоя прясно излъгана.

# 31
Има един филм - The Stoning of Soraya.
Никога няма да го забравя. Точно в Иран се развива действието. КРР, сигурно ще ти е любопитен, ако не си го гледала.
О, да, даже съм чела и за реалния случай...

# 32
Не обичам като цяло всякакви араби, но иранците нямат нищо общо.
Книги и филми няма какво да гледам за тях, няма нищо общо с истината и както казах, от мухата се прави слон. Не, че няма проблеми, но са в пъти по-малко от това което се мисли.
Който отиде и поседи поне 2 седмици, може и да види сам кое как е.
Когато бяхме, дъщеря ми беше на 16 години и не си сложи почти никъде кърпа на главата, а на всичко отгоре беше със светло синя коса и бая я гледаха местните жени и деца по улиците.
Сигурно трябваше да са я убили, по това което се пише

Последна редакция: чт, 22 яну 2026, 09:02 от Alexslav

# 33
Не може от позицията на турист да съдиш какво е обществото. Горните две книги са писани от хора, живяли дълго време в Иран.

# 34
По принцип и книги и филми и то от страна, с която са имали конфликт, не могат да се приемат за чиста истина. Отделно 100% са убивали жени по този начин, това е ясно.
Главорезите на чело на Сирия в момента са много по-зле, саудитите - също, но защо ли на никого май не му пука.

# 35
Не без дъщеря ми е по истински случай на американка, омъжена за иранец. И тя, и дъщеря и дават доста интервюта впоследствие, за който се интересува. Бащата също е интервюиран и всеки може да си направи съответното заключение
Бети Махмуди описва и случай на друга американка, омъжена за иранец и живееща в Техеран, както и има последваща книга за подобни бракове и как са третирани жените в масовия случай в ислямския свят.
 И това не е някаква тайна, не знам как е сега, но съвсем доскоро иранката не можеше да пътува без разрешение от мъжки покровител, съпруг, баща, брат.

# 36
Този, който споменах аз е по действителен случай. Няма какво да се подложи на съмнение.

# 37
И не само тези два случая. Разровете се по интернет и ще видите хиляди подобни истории на жени, попаднали в ислямския капан и лишени от всякакво човешко достойнство. Да не говорим изобщо и за убийствата "на честта", каквото има И в Иран, въпреки персийската култура.

Да съдиш за една култура по захаросани туристически брошури и двуседмично пътешествие е доста смешно

В Иран в някои провинции също така продължава да се практикува женското генитално осакатяване, или FGM. Това, само то е достатъчно да се разбере къде стои жената в тяхната традиционна култура. И аз, като съвременен човек, питам-къде е Грета Тунберг, къде е движението "me too", къде са разтропаните и устати професорки от американските университети, борещи се за женските права?  Тишината им е оглушителна.

Последна редакция: чт, 22 яну 2026, 10:49 от Априлски душ

# 38
Това, което аз казвам, е не че не се е случило, а дали всичко е точно така. САЩ  имат конфликт с Иран и правят филм за тях. Същевременно за страни, където нещата са много, много по-зле, в момента не слушате вопли, нали?
Никакво съмнение нямам за това какво се случва на жената в тези страни, но протестите в Иран се подклаждат със съвсем различна цел. Човешки права ли? Как ли пък не.

# 39
Е, задължително да носиш черно одеало в 40 градусова жега и да не можеш да излезеш извън страната или града без позволение от някой мъжки наставник не е повод за протест.
Средна заплата от седем долара на месец също, явно не е. Интересно кое би било повод?

# 40
  • София
Скрит текст:
Това, което аз казвам, е не че не се е случило, а дали всичко е точно така. САЩ  имат конфликт с Иран и правят филм за тях. Същевременно за страни, където нещата са много, много по-зле, в момента не слушате вопли, нали?
Никакво съмнение нямам за това какво се случва на жената в тези страни, но протестите в Иран се подклаждат със съвсем различна цел. Човешки права ли? Как ли пък не.

За втори път - книгата, за която говорим, "Не без дъщеря ми", е биографична. Не я наричам автобиографична, защото е писана със съдействието на Уилям Хофър.
Основната авторка е Бети Махмуди - съвсем реална жена, която сяда и описва собствените си преживявания в Иран и измъкването си от там.
И за да допълня - Бети Махмуди има дъщеря - Махтоб Махмуди. Също съвсем реална. Махтоб също има издадени две биографии, посветени на тормоза и бягането от баща й. По-известната книга е "Най-сетне свободна" - едно, смея да твърдя, доста красноречиво заглавие за преживяното от нея.
Това са две съвсем обикновени жени, които нямат никакъв интерес да лъжат, да описват небивалици и да преиначават нещата. Всъщност Бети Махмуди много ясно описва колко американизиран и цивилизован й е изглеждал съпругът й и как се е подвела по това, преди да попадне в Иран.
В момента протестите в Иран, точно всъщност както протестите и в България, се подклаждат от много различни места, които обединяват на едно място недоволните. Всъщност в социалните мрежи сред първите причини за протести и неподчинение е... безводието. Иран е сред страните, които страдат от адска суша, и хората са... така да го кажа, поядосани. После към тях се присъединяват търговците на Техеран, после още, и още, и още. И така.

# 41
  • Русе
   Хем не знаете, хем сте сигурна. Важното е вие да си вярвате.
  Познавам хора, ходили преди 2 години в Иран. Не е за живеене. Какви права- аятолаха знае само правото на шариата.По зле са отколкото бяха при Пахлави. В гимназията в съседния клас дойдоха момче и момиче от Иран и от Ирак. По програма за спасяване на деца. Това е след Ислямската революция.  Не са от хубаво изведени.

Общи условия

Активация на акаунт