Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 47

• 2 777
  • 94
  •   3
Отговори
# 75
https://www.facebook.com/reel/890247136738947

"наемите последните 6-7 месеца доста нарастнаха"
"хората, купили нови жилища си търсят 4% доходност"
"хората започват да свикват с по-високи наеми"
"2ст се обявяват на 700Е, а луксозните 2ст по 900-1000Е"

# 76
@dany1/Танграта, цитираш много избирателно интервюто на брокера по Дарик радио.

Ето какво друго казва той:
„Наемите последните 6-7 месеца доста нараснаха. В момента става така, че наемът в някои моменти надвишава вноската (бел.ред. към банката). Започва да става по-евтино да изплащаш от кредит от колкото да си под наем

Линк към статията, както и цялото видео:
https://darik.bg/dimitar-kalaidziev-na-balgarina-ne-mu-se-zanima … -si-e~514366.html

# 77
И аз да се разпиша. Бойлера ни протече. Ама така е протекъл, че наводняваме съседите от долу. Звъннахме на хазаите, и на 15-тата минута бяха на вратата и мъжа и жената. Тъй като беше късно вечерта се разбрахме на другия ден сутринта да дойде техник да го източи и смени. Само спряхме водата.
Със щетите на комшията от долу какво ще стане не знам. Бойлера има стикер, монтиран е преди 21 години и не е профилактиран от 10. Той си има специална стаичка и не го бях поглеждала, дори не знам как се спира, ние не сме го пипали.
Неприятна работа.

# 78
  • Бургас
Ако жилището има застраховка, тя ще покрие щетите на съседите.

# 79
Щетите не са много големи, защото е текло в тяхната сервизна стаичка (където стои боийлер, климатик и др тръби) но все пак. Ако решат да съдят, могат.
Мисля, че хазаите нямат застраховка.

# 80
  • Бургас
По повод на недосглобената спалня Grinning
Скрит текст:
"Не съм виждал по-голям садизъм" Simple Smile

# 81
В Канада, до колкото помня бойлери се сменяха през 10г, иначе няма застраховка и няма ипотека. Здрав, пробит, няма значение.

Така е редно и според мен. Превенция на катастрофални поражения.
Иначе тук сградите се инспектират на 50г, и ако не мине инспекцията, става жална им майка.

А относно снимката наплъх в тензух, тази баня плаче за къртач.

# 82
В NL всяка година се прави инспекция на бойлер. Никой не си и помисля да шикалкави, иначе става страшно. Властите не си поплюват.
Не успях да видя жилището с много спални, нямам фб и ме изхвърля. Не, че е важно. Предвид локацията ще се намерят наематели, но банята наистина е отвратителна.

# 83
  • Бургас
Банята е от бургаски апартамент.
Ето този:
https://www.alo.bg/dvustaen-pod-naem-j-k-slaveikov-10845486
Реших да огледам как се движи конкуренцията, че отдавна не съм го правила.

Той целият е за къртене, но с минимални средства може да придобие по-приличен вид.
Класика - сбирщайн от мебели, които са примъквани откъде ли не.

И понеже коментираме - за мен подобно жилище говори много и за наемодателя и за потенциалните наематели. Това е жилище за безпарични хора с много ниски изисквания, което 90% е равно на проблеми.

# 84
  • София
Щетите не са много големи, защото е текло в тяхната сервизна стаичка (където стои боийлер, климатик и др тръби) но все пак. Ако решат да съдят, могат.
Мисля, че хазаите нямат застраховка.
Ето затова подновявам имуществената застраховка всяка година на жилището, което давам под наем. Мисля, че тя ще покрие някакви щети и много ме е страх да не се случи нещо, особено ако ние не живеем там, някак на наематели не смея да разчитам, а и в този случай какво зависи от тях - бойлерите се развалят и протичат. Не знаех, че нещо по тях се сервизира всъщност.

Наематели, работещи в Телъс сте обсъждали - имам близка приятелка брокер на недвижими имоти, която в началото им търсеше и намираше апартаменти /на испаноезичните от там, тя е с испански и дори от Телъс я препоръчваха на служителите, те също я препоръчваха един на друг/. Мисля, че от самата фирма им осигуряваха някаква сума за наем, но ако в началото беше адекватна, в момента тя не стига /тоест служителя трябва да доплаща, и то немалко/, и тя вече отказва да им търси, защото те искат някакви нереално ниски наеми, последният път като я питах каза, че директно им отказва и не се занимава с тях, изобщо не били в час с наемите, а и заплатите им не били високи и нямало как да платят толкова.

# 85
  • в пералнята
Те много малки заплати плащат, доколкото чета в групите.

Дойдоха ли ви данъците за тази година?
Моите още ги няма, а е вече края на януари.
Сайтът на НАП също беше развален, поне до петък и не мога и декларациите да си пусна...

# 86
Tintina, рано - рано осмиваш значи!
…майтапа настрана, но за мен да предлагаш такъв имот е пълна подигравка, особено с текста “ Жилището се предлага напълно обзаведено с всичко необходимо за едно комфортно ежедневие”

Софийските данъци не, в една друга община са генерирани вчера, но пък не допуска към плащане през системата

# 87
Това е жилище за безпарични хора с много ниски изисквания, което 90% е равно на проблеми.

Стига бе ,хора..не всеки който не се къпи в пари, е гаден човек.
Защо слагаш знак на равенство между несъстоятелен човек и гаден такъв...не е много правилно.

# 88
  • в пералнята
На това жилище не му е толкова проблемът, че е старо, ами че е страшно мръсно.
Ами може да не е чисто ново, но пак да го представят прилично. Кухнята е кочина, балконът е пълен с боклуци, банята въобще даже не ми се коментира, прозорците са страшно мръсни.
Почистването не е въпрос на пари...

# 89
Не съм съгласна напълно с мнението на Архинора - точно кухнята е най-чиста и подредена. С тези стари шкафове и плочки няма как да изглежда по-добре. И балконът не е пълен с боклуци - там има само шкафове, които са част от кухненската част, подредено е. Да, можеха да измият прозореца и вратата на кухнята, но дограмата не е сменена, от онези соц. дограми е, които се отварят между 2-те стъкла. Това нещо е ужас за чистене, сигурно е и вече изметната, та по-добре да не отварят да мият отвътре, че може да не може да се затвори след това.

Банята изглежда най-зле, очевидно. Кофите и препаратите показват, че са хвърлили доста усилия да почистят там, но колкото и да чистят, няма да изглежда много по-различно.

В хола и стаята мебелите са стари, но изглеждат прилично. По матраците не видях петна. Паркетът и в двете помещения е зле, мили са го, но тези наслагвания с годините, по-светлите петна там, където преди е имало легло - наистина не прави добро впечатление. Можеха да сложат някакви килими/килимчета и пътеки, да не се виждат най-очевидните петна, които не могат да се отстранят. Преди години виках фирма за професионално почистване, включително стар паркет, който не беше в такова отчайващо състояние. С машина бяха, минаха 2 пъти, пооправи се, но не можеше да махне всички поражения от годините. Така че дори професионално почистване не е панацея за повреден паркет - пренареждане, циклене и лакиране може вероятно да оправи паркета от обявата, но въпросът е дали си заслужава да даваш тези пари и да отделяш това време за целия процес, при положение, че банята е много зле, дограмата (поне) на кухнята не е сменена, а мебелите, макар и здрави на външен вид, са очевидно старички. Едва ли, дори с пренареждане, циклене и лакиране ще можеш да вземеш дори 300 евро.

Но и трябва да отчетем, че наемът е 250 евро. Не знам какви са наемите в Бургас, но в София за тези пари със сигурност щеше да има кандидати, и то не само проблемни. Съгласна съм с Тета, че не е задължително хората с ниски доходи да са мърлячи, макар че често се случва И да са такива. Въпрос на подбор и късмет.

Общи условия

Активация на акаунт