Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 47

• 2 979
  • 108
  •   6
Отговори
# 90
  • Бургас
teta, не слагам знак за равенство.
Но в днешно време, в голям български град да си безпаричен е въпрос на избор.

Работа има навсякъде, всякаква.
И аз съм била безпарична, без работа, с дете и кредити. Входове бях готова да мия. Не знаех събота и неделя какво е.

Може и да са добри хора безпаричните, но за наемодателя това е проблем. Той не е там да им съчувства, а да си получава редовно парите без отсрочки, молби и дертове.

mandarinka , нисък наем е това. Приличен двустаен в района е 350-400 евро. Среден клас жилище, не чисто ново и не с нови мебели.

# 91
Преди години ми се наложи да търся за под наем нещо което да е макс евтино. Ставаше дума за възрастен роднина на бивша колежка. Когато влязохме в едното жилище и видях, че банята беше с мозайка, неосъвременена и немодерна, си отдъхнахме честно казано. Така бяхме спокойни, че човекът няма да повреди нещо в банята...например някой скъп капак на тоалетна като на Драго, за чиято смяна ще ни искат един бъбрек. Или някое дупер модерно огледало с вградено осветление. Такива екстри, слава богу, нямаше. Банята беше чиста, макар и с мозайката. В другите стаи също - базово, чисто, соц обзавеждане. Цената бонбон, каквато се търсеше. Наеха го.
Наемателите бяха коректни, нормални и свестни хора. Търсеше се просто евтин наем, защото се плащаше от пенсия..и така...за всеки влак си има пътници.

Това визирам когато написах че не ми е по вкуса соченето с пръст и хейтенето. Случаи житейски всякакви има.

Не виждам и нас/вас конкретно какво ви бърка че някой е отдал соц жилище под наем, не изтупано по последен, западен ли беше, писък на модата. Нищо не пречи, та неки си отдават, нека си наемат хората...

# 92
От моя опит бургаските жилища се движат около 50% от софийските при сходни параметри. Разбира се, в София има много по-голямо многообразие от квартали и жилища, но общо взето е това.

Т.е. въпросният апартамент би бил сравним със 500Е наем за аналогичен софийски. Което не е малко. Но пък винаги при базови нива има изкривяване на формулата. Т.е. не е универсално 50%, а има долна граница за наем, защото включва менажиране, разправии, риск за консумативи и тн в тази цена.

И моите наблюдения са, че колкото "по-базово" е нивото, толкова по-рискови са наемателите. Може и да не са 90%, но остава да спорим за числата, а не за принципа. По същия начин и колкото повече расте размера на жилището също става по-рисково, включително и заради деца и животни. И изобщо по-големи семейства, с най-различни табиети и навици. Също и с по-големи разходи-към-заплати.

Няма нужда се обиждаме, говорим абстрактно.

# 93
  • Варна
Абе хич не е тотал щета жилището. Забелязват се съвременни мебели и уреди в него. Има за какво да се хване наемател и ако вложи малко от себе си за леко козметично ремонтче, би могло да се получи нещо приятно за парите си.

Преди малко повече от 10 години бях наела гарсониера в точно такова състояние за 250 лв в Левски и ми беше супер - на пешеходно разстояние от университета. Тогава хубавите двустайни в района бяха по 400 лв. С позволение от хазяите за моя сметка сложих нови тапети, разместих някои неща, залепих плочки на пода в банята и смених тоалетната, лакирах паркета, който беше в добро състояние, но незнайно защо никога нелакиран и тънеше в прах, нямаше изчистване. И лампи си окичих някакви евтини икейски, че висяха само крушки от таваните. И други дреболии оправихме, не си спомням вече подробности. Добре си стана. Не знам дали някой в темата помни - още тогава писах тук като наемателка. За съжаление имаше проблем с ел инсталащията и от таблото се чуваха страшни  прАщящи звуци и се преместихме. Виках майстор, но проблемът не се реши напълно, а собствениците не желаеха да правят по-сериозен ремонт.

Наемодателите не ги интересува наемателите добри ли са, зли ли са, а дали пазят и плащат навреме. Това е. Нищо повече. Никой не поставя знак за равенство, но говорим за вероятности при съответните контингенти.

# 94
Така е, да не забравяме, че самата ти тогава си попадала в думичката "контингент", която сега ползваш за да обозначиш наематели, наели на евтин наем ...
ПС..вярвам, че има по-подходяща дума от контингент Simple Smile

# 95
Няма какво да се лъжем бургаския апартамент си е зле.

Нещата са свързани. Ако наемателя е точен / коректен, то той ще е такъв и в живота и все ще има възможност за нормална квартира, дори и да е изпаднал в беда за момента.
 Ако бъде наето от отговорен наемател, ще е временно. Никой себеси уважаващ индивид не би живял с такава баня и кухня, ако не е притиснат нещо финансово или здравословно.

Не знам как са наемите в Бургас, но наистина dа се наеме в този вид ще е някой закъсал (да не кажа контингент).

# 96
Ще ти възразя, Лъки.
Скрит текст:
Уважаващ себе си индивид, юрист, работещ в държавната администрация (т.е. не особено големи доходи, но прилични и редовно плащани),  нае 2-стайна панелка в Красна поляна, неремонтирана, със соц.мебели, кухненска мивка с плочки, запушена, пералня "Перла" 05, отдушник в банята, пълен с курешки от гълъби от отдушника, хол с мокет от построяването на панелката. Заедно с гаджето, също висшист, работеща в голяма известна частна фирма. За 350 лв. Пет и повече години в този апартамент са. Вече са семейство с бебе/малко дете. Още с наемането се бяха разбрали с хазяина, че няма да го занимават с ремонти и подобрения. Ако се налага нещо категорично да се поправи/купи, се разбират за разходите.
Направиха със собствени сили през уикендите почистване и освежаване, купиха нови кухненски уреди. Почистиха. Пребоядисаха. На огромния и страшно удобен соц.диван в хола (демоде като дизайн) сложиха калъф за 30-40 лв. Сандъчета с цветя на балкона. Спалня Виденов с матраци.
Ще купуват свое жилище (или вече им се строи жилище), но за всичките тези години са спестили доста пара от наеми, поне за екскурзии - всеки месец бяха по екскурзии с нискобюджетни полети. Т.е. не са се лишили в удоволствия.
Преди тази панелка в Красна поляна, наемаха пак 2-стаен на Цар Борис III, но не чак на Красно село. С нов ремонт, без излишни глезотии, бюджетен да го наречем, но с нови мебели. Плащаше 500 лв., като предплащаше за 6 месеца. Хазяинът му, мимоходом, казал, че вдига наема със 100 или 150 лв. (не помня вече, че беше преди 4-5 години. Човекът се ядоса на подхода на хазяина, не че нямаше пари и за увеличения наем. Тръгна да търси нова квартира и ето - попадна на тази панелка в Красна поляна. Устройваше го идеално (както и предишната квартира) като ГТ до работа (1 превозно средство за около 30 мин.).
И не, не беше изпаднал финансово или здравословно, като се премести в Красна поляна. Освежаването и чистенето им отне около 4-5 уикенда личен труд. За нови уреди и мебели - сигурно към 1000-1200 лв. Т.е. да речем 4 наема. Оттам нататък изчислявай колко са на + от разликата с пазарните наеми в момента. Мисля, че още са там, не съм сигурна, защото той се издигна (и йерархично, и финансово). Но идеята винаги е била да намерят жилище в строеж, което да ги устройва. Просто и той, и гаджето са прагматици, а не се изхвърлят за скъпо и оправено жилище, щом идеята е да търсят да купят свое, което отнема известно време. Това известно време (3-4 години, ако капарираш на зелено) можеш да прежалиш, че си в освежена панелка, а не в доста по-добре изглеждащо жилище. Между другото, той има пристрастие към определени мъжки аксесоари и джаджи, и купува такива, при това на цени над средното. Т.е. пак казвам, не е притиснат финансово.
Може и сигурно е изключение подобен наемател на неремонтирано жилище. И като цяло съм съгласна, че поне в София неремонтирани жилища много вероятно ще привлекат предимно проблемни наематели, а не скромни и прилични хора, просто с по-ниски заплати.

Иначе то всичките жилища под наем са за временно, нали така?

# 97
Сигурно има и изключения. Пък и 5 години да живееш в спартански условия сигурно си е струвало.
Гледала съм предавания за икономии, и там са изолирани случаи.

Масовия човек с възможности, няма да отглежда бебе в такава обстановка.

# 98
Като живяла дълго време не в една и две квартири(цели 9, изброи ги за целите на поста), от моята гледна точка това не е приемливо. Ще живея аз в мизерия непрестанно, пък ще пускам снимки в социалките че ходя по екскурзии.. абсурд! Тая мизерия променя светогледа изцяло според мен. В този ред на мисли, по добрия вариант е дори необзаведено, отколкото да ремонтирам на някой друг. Дори и това съм го играла, отремонтирах идеално и след 3 месеца си търсех нова квартира..щото ремонтираната рЕзко се запродава..

Последна редакция: вт, 27 яну 2026, 16:54 от second

# 99
Мандаринка, този юрист, че и съпругата му в голяма и известна фирма живи да ги ожалиш. За заплатите им иде реч. Че и пет години на един и същ наем, че и голям - цели 350 лева. Добре, че повечето търсещи не са такива "прагматици" като тях. А  сигурно и са спечелили благоволението на хазяина с цветенцата на терасата.

# 100
  • София
Аз съм писала и преди, че отдавам (съсобствена) гарсониерка в София в доста неугледно състояние. Много по-добре от бургаския апартамент, чиста, здрава и прилична е, но и няма нищо общо с модерно жилище, камо ли лукс. Наемателката ми е прекрасно момиче, вече млада жена, самата тя направи "от нищо нещо" с апартамента и никога за толкова години не е закъсняла с нито един наем, нито една сметка. Има си най-нормална работа в издателство - не е най-платената сфера, но и не привлича разни маймуни. Има и лек здравословен проблем, който изисква периодични и скъпи операции, и то в чужбина, така че явно финансовите ѝ приоритети са съвсем различни от единия наем, лукс и престиж. Така че съвсем не всеки умен, културен и кротък човек се е заринал в пари да се чучне в най-луксозния имот за четирицифрен наем, напротив. У нас парите нерядко си вървят ръка за ръка със страшна наглост, претенции и мърлящина (но не твърдя, че има и такава зависимост, разбира се. Хора всякакви).
Преди гарсониерката пък друга подобна се отдаваше пак от нашата фамилия, аз не съм се занимавала там пряко. Тя пък беше тотал щета, неремонтирана от соца, съответно много евтина, и наемателят на теория трябваше да е пръв кошмар - някакво момче с неясни доходи и минаващо за "художник" - та и там си живя човекът над десетилетие, без да бави наеми и сметки, без да създава проблеми, остави мястото както го завари. Как се е оправял и какво е правил си е негова работа, не наша. Както някой много точно написа по-назад - добрият наемател не е нужно да е образован, богат, красив и с добро сърце, а да си плаща всичко редовно и да не ти създава проблеми - това е.

Последна редакция: вт, 27 яну 2026, 16:50 от Flip

# 101
В последните години излязоха много нови жилища на пазара, и има избор. За всеки влак си има пътници.

Панелни жилища с паркет като бургаския, все по трудно ще привличат платежоспособни и точни наематели. Просто защото има предлагане. За 50-100 евро повече, ще наеме в Бургас нещо което има баня от този век, и съответната кухня. Дограмата няма да е изгниваща, а може и миризмата да е по добра.

# 102
  • Бургас
Наемодателите са на загуба от такива "прагматични" наематели.
Вместо да купи хубави мебели и да се запретне той за 4-5 уикенда, и да ги избие от първите два наема, той го е оставил за Бог да прости. 

Така че съвсем не всеки умен, културен и кротък човек се е заринал в пари да се чучне в най-луксозния имот за четирицифрен наем, напротив. У нас парите нерядко си вървят ръка за ръка със страшна наглост, претенции и мърлящина (но не твърдя, че има и такава зависимост, разбира се. Хора всякакви).

Не говорим за крайности, а за средни варианти.
Дали ще спестиш 200 лв. и всекидневно ще го гледаш този "плъх в тензух", или ще ги дадеш, но с удоволствие ще се прибираш там, където ти е удобно, топло и приятно.

Тая мизерия променя светогледа изцяло според мен....

"Битието определя съзнанието" Stuck Out Tongue Winking Eye

# 103
Битието наистина определя съзнанието.

# 104
  • София
Не говорим за крайности, а за средни варианти.
Дали ще спестиш 200 лв. и всекидневно ще го гледаш този "плъх в тензух", или ще ги дадеш, но с удоволствие ще се прибираш там, където ти е удобно, топло и приятно.

Е, този апартамент си е крайност, няма среден вариант при него. Състоянието е очевидно много лошо и съотв. цената трябва да е много ниска (с всички произтичащи от това рискове). Ако цената е точно толкова ниска, ще се наеме с все плъха в тензух Grinning Не знам как е тази цена за Бургас.
Пък има и оптимистичен вариант, да го вземат някакви трудолюбиви, макар небогати хора и за своя сметка да го приведат в малко по-приличен вид. Ако това въобще е възможно без пълно изриване де. Винаги има и доза късмет. Тези стари жилища обикновено, да не кажа винаги, са наследствени, отдавна изплатени, че и в тая вехтория какво да му пазиш, на какво да трепериш. В такива случаи собственикът пък има мегдан да почака, докато се намери пътник и за неговия влак - той няма инвестиция за избиване.
Снимките в обявата са правени от много странна и абсурдна височина.

Общи условия

Активация на акаунт