Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 47

• 1 802
  • 55
  •   1
Отговори
# 45
Понякога ходя да си купя обяд на спирката на трамваите до Телъс и се засичам с работещи чужденци предполагам там. Англо- и френскоговорящи. Боже мой, ако бяха българи, никой от пишещите в темата наемодатели нямаше да им даде жилище под наем. Просто с покъртителен вид са някои от тях.

Бях писала и преди за един татко, майка и дете на 6-7 години в района около СМГ - чужденци, от рода на холандци или подобни. Таткото и детето като клошари - беше лято, с мръсни немити дълго крака, с опърпани сандали и раздърпани тениски с лекета. И таткото, и детето с дълга коса (а аз харесвам по принцип мъже с дълга коса тип рокаджии или рокери Laughing ), но изглеждаха косите им немити, определено несресвани скоро (на фъндъци). Детето с някаква пръчка от градинка/парк, ръга с нея навсякъде, без реакция от таткото. Вероятно някъде в района живеят под наем. Жалка картинка.

Западняците, идващи да работят тук, са с идеята, че у нас е по-евтино, всичко, смятат, че наемите ще са също такива. Гледала съм и по ТВ-то едни серийки за американци/канадци, които се местят да живеят и работят в Европа, как си търсят жилище (под наем или покупка). Определено тръгват с нагласата, че ще работят онлайн и ще имат същите доходи като в тяхната държава, но всички разходи, включително за жилище, ще са много по-ниски. За жилище, като пример в едни серийки, търсеха в центъра или на пешеходно разстояние от центъра на столица (на прибалтийска държава, както и в Словения или Хърватска), ново, ремонтирано, обзаведено с нови мебели, ама евтино. И се оказваше обикновено, че за парите, които дават, или ще трябва да направят компромис с локация/размер/обзавеждане/състояние или ще трябва да вдигнат бюджета. Харесвало им иначе в съответната държава.
Една серийка беше за възрастна австралийка с много млад приятел (леко мургав), които търсеха под наем в Ница (хахахах), 2-стаен (че тя работела онлайн и й трябва офис), с гледка към морето, близо до центъра и живота (до централната крайбрежна улица, до университет (на пешеходно разстояние или с удобен ГТ), че младият приятел щял да се запише да учи в университет, да не губи време. Бюджетът им беше, по спомен, до 1000 щ.д. Първото, което им показаха, в бюджета и изпълняващо повечето условия, беше студио (което те не знаеха какво точно е), френско Laughing студио, т.е. едно помещение холокухня около 15 квадрата, с разтегателен клик-клак диван срещу "компактния" кухненски ред+баня-тоалетна ню-ню, в центъра на Ница, близо до живота. След това ги заведоха до реновирана стара, ама много стара къща в село извън Ница, на половин час с кола, в прованса, с височина на таваните около 2,10, кирпич и камъни, по стръмна калдъръмена уличка, с вътрешна метална спираловидна "спалня" на втори "етаж". Накрая им показаха 2-стаен (едноспален) по скалите над морето в Ница, не в центъра, с гледка (то на баир гледка ще има), в представителна сграда тип de bon standing както ги наричат французите, свежа с минималистично обзавеждане, но чисто и сравнително просторно (за френските стандарти), но за 1200 щ.д. или нещо подобно. Та така, очакванията се сблъскват с реалността.
Между другото, имаше и една серийка от София, американец (от китайски произход) и гаджето му (също не беше оригинален "американец") търсеше 3-стаен (2-спален), едната спалня за него, другата - за приятели и роднини, да отсядали, като му идват на гости. В центъра или близо до центъра с удобен ГТ, добре ремонтиран и обзаведен, не помня точно бюджета, но беше докъм 400-500 щ.д. Показаха им нов 3-стаен в широк център, обзаведен стандартно с мебели Виденов или подобни, но с малко странни ярки цветове във всяко помещение. 3-стаен в нов квартал близо до Околовръстното (южни райони) и 2-стаен преустроен (т.е. голяма кухня, преустроена в кухньохол+малко бюро) и спалня, не много голяма, с полу-соц обзавеждане, но в района на ул. Оборище, в опърпан олющен вход. Е, избраха този в района на Оборище. Гаджето се примири, че ще се гушкат на по-малко легло, като идва на гости и няма да има отделен голям гардероб за дрехите  си, а титулярът-наемател, че ще работи на бюрцето в кухньохола на 2 метра от кухненския ред и че ще минава през олющения вход всеки ден.

# 46
Тази сутрин дадоха по телевизията пакистанци, наети на работа в град/ама кой беше/ във фабрика за птиче месо. Хората от този град били много недоволни от тях. Та какви наематели ще ни дойдат в бъдеще????!!!! Че сме малко народ много свободни жилища.

Последна редакция: нд, 25 яну 2026, 10:37 от kriakla

# 47
Полски Тръмбеш.

Аз пък в тази група за чужденците се учудвам винаги какви соц дупки се предлагат на баснословни суми и се чудя тия чужденци какво ли си мислят-времеубежище на макс

# 48
О, да си мислят каквото искат - ако не са малоумни (което се предполага, че не са, след като са получили високоплатена работа в чужбина), ще отворят голям сайт за имоти (знаем кой е) или ще се обърнат към доверените брокери на фирмата, в която работят.

Това, че има наемодатели, които смятат, че могат да "оскубят" чужденците-балами с някакви дупки, е нормално за българския манталитет. Знаете колко пъти сме коментирали безумни оферти за продажба с още по-безумни описания от частни лица.

# 49
  • в пералнята
Това ми е "любимата" група, но реших да ви спестя поредната доза хейт. Не знам за Джен-Зи-тата, но на тия масово някой им е длъжен, имат безумно много изисквания, ужасно мнителни са и под почти всеки пост се надъхват как могат да си натопят наемодателя пред НАП.
Хахах, ами да ме натопят с какво?
То си има договор, всичко се вижда по банковата сметка, аз си плащам данъците...
Всичко хубаво си има цена!

# 50
Цитат
Последната ми наемателка сподели, че е избрала моя апартамент именно защото е видяла, че матракът и леглото са чисто нови, недокосвани, с найлоните. Гнуслива била...
Не мога да се въздържа, такива са ми много ''любими''. Казвам, че в хотелите не сменят матрака за всеки следващ клиент.
Не съм гледала групата за чужденци в София, но съм чувала други различни неща за тях. Най-вече, че им харесва купона в столицата. Преди в   см са се хвалили колко по-ниски са наемите в сравнение с градове в ЕС и това наистина е така. За Телус чух, че има доста съкращения поради навлизане на ИИ. Това между другото казвам. Може в бъдеще и др. компании да ги последват. Има доста чужденци в Бизнес парк.Преди около 3м. се запознахме с французи работещи там. Бяха доволни от живота тук и казваха, че в Париж не издържат финансово и не е безопасно.

# 51
  • Бургас
Ще си запазя найлона от матрака и ще го увия отново за следващия наемател.
Имам и пистолет за горещ въздух, по нищо няма да личи Joy

# 52
Това ми е "любимата" група, но реших да ви спестя поредната доза хейт. Не знам за Джен-Зи-тата, но на тия масово някой им е длъжен, имат безумно много изисквания, ужасно мнителни са и под почти всеки пост се надъхват как могат да си натопят наемодателя пред НАП.
Хахах, ами да ме натопят с какво?
То си има договор, всичко се вижда по банковата сметка, аз си плащам данъците...
Всичко хубаво си има цена!

Именно! Не ди дават сметка, че част от приходите отиват за плащане на тоя данък, нагласата им е едно огромно недоверие и мнителност плюс подчертана отмъстителност. Без значение, че те не са били изрядни наематели, няма да се поколебаят да уязвят наемодателя си. Или поне така си мислят.

# 53
И при нас има узбекистанка на работа и не сме доволни. Много голямо самочувствие, постоянно с телефона в ръка, хигиенните й навици са доста под нивото за медицински работник. Идея нямам как поддържат апартамента в който са настанени четири жени. Наема и поддръжката се осигурява от болницата.
Дано поне пазят имуществото.

Все ми излизат обяви за квартири и ми прави впечатление, че едностайни апартаменти/ една стая с обособени кухненски, дневен и спален кът/, които преди са се отдавали за дългосрочно ползване, сега са се ориенирали да дават за нощувки или краткосрочно за студенти задочници.

# 54

Именно! Не ди дават сметка, че част от приходите отиват за плащане на тоя данък, нагласата им е едно огромно недоверие и мнителност плюс подчертана отмъстителност.

То по принцип да си нахакан и да смяташ, че знаеш всичко си е характерно за младостта. И ние, поне аз, сме минали през такъв етап. Но, за съжаление, благодарение на всички реформи на  образователната система, децата излизат от училище функционално неграмотни и неспособни да направят елементарни логически заключения.
Примерно - плащаш на наемодателя по банков път или на ръка, но ти дава разписка, че си платил наем за месец тоя-или-оня. И от това тези млади наематели не могат да направят логическо аключение, че е малко вероятно наемодателят да не плаща данъци, защото има доказателства (документи), че е получил тези пари за наем и е много лесно да го хванат (с елементарен сигнал по електронна поща).

# 55
  • Варна

Именно! Не ди дават сметка, че част от приходите отиват за плащане на тоя данък, нагласата им е едно огромно недоверие и мнителност плюс подчертана отмъстителност. Без значение, че те не са били изрядни наематели, няма да се поколебаят да уязвят наемодателя си. Или поне така си мислят.

Не е като да няма причина защо да са с такава нагласа. Факт е, че има много некоректни наемодатели, които злоупотребяват. Хората са се наплашили. И аз ако съм наемател в чужда държава, за която е всеизвестно, че няма законови регулации, също ще съм мнителна и предпазлива.

Ще си запазя найлона от матрака и ще го увия отново за следващия наемател.
Имам и пистолет за горещ въздух, по нищо няма да личи Joy

Това е добро... Joy Гледай обаче и по самата дамаска да не си личи... хахаха

Не мога да се въздържа, такива са ми много "любими". Казвам, че в хотелите не сменят матрака за всеки следващ клиент...

По принцип да. Но в случая щом матракът действително е сменен, защо да се заяждам и да водя излишни диалози? Нали съм го сменила именно за да е нов, и в наема е включена съответната горница за тази екстра. Нека си е гнуслива девойката. Следващите наематели ще спят на каквото остане след нея и няма да са гнусливи.

Общи условия

Активация на акаунт