Натриев Глутамат, Маргарин, Подсладители и други вредни съставки в храните - 3

• 31 296
  • 336
  •   1
Отговори
# 180
Christian
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=159107.msg3942008#msg3942008
ето едно подробно обяснение
а за марка- тук има само градско производство, но ставам банална с рекламата...

закваска не знам къде се продава

# 181
  • София
Забавих отговора,иzвини ме...
Лактобацилус Булг....вече няма жив.Трепат ги Grinning
Има смьртни случаи от живи бактерии в млякото и от 2004 година е приета международна спогодба zа "zамайването" на теzи бацили...
Затова и днес от йогурт не можеШ да си направиШ друг йогурт с прясно мляко...zаЩото бацилите не действат.Трябва ти zакваска.

За какво ми е овесено и ориzово браШно... newsm78

Това за първи път го чувам! До колкото знам в българските млека има живи бактерии........това какво значи, че ни е застрашени живота ли? Стига бе! С кисело мляко храним децата си!!!  Rolling Eyes Shocked
Ето тук се пише за съдържанието на живите бактерии в млеката http://www.bnap.org/?p=89

# 182
Мимиту,много благодаря zа линка.  bouquet
Бобка,и аz бях учуден на това.Скоро раzбрах.
Не ни е zастраШен живота,напротив,искат да го zастраШат като под някакьв глупав предтекст вьведат подобни zакони zа иzбиването на теzи бактерии...
Всичко полеzно искат да махнат..

# 183
ами  newsm78 сега ще изпраскам една теория за бактерии...
От един док. филм- изследване на едно племе в джунглата, защо не боледуват от ....някаква си там болест. Оказало се, че водата която пиели, бъкала с някакви бактерии, които им създавали имунитет към тази болест.
извод: бактериите вероятно спомагат за нашия имунитет, та не е редно хич да не ги приемаме.

Christian , видях ти питането оттатък. Понеже в дом. условия няма как да пастьоризираме мляко- просто го варим. И на бавен огън, че да не прегори или птъгне да те търси Wink

А като сме тръгнали да го обсъждаме, не мога да се въздържа и да не изкоментирам за един скандал, който се разви около мен.
Та една мама твърди, че домашното варено мляко имало карамелен аромат. Аз и се присмях, нападнаха ме...грозна картинка...
Та я кажете и вие- има ли или няма карамелен аромат? newsm78 Да не се окаже че съм в грешка? Все пак може вкусовите ми рецептори да са дефектни...

# 184
  • София

Christian, сега те разбрах  Wink

А като сме тръгнали да го обсъждаме, не мога да се въздържа и да не изкоментирам за един скандал, който се разви около мен.
Та една мама твърди, че домашното варено мляко имало карамелен аромат. Аз и се присмях, нападнаха ме...грозна картинка...
Та я кажете и вие- има ли или няма карамелен аромат? newsm78 Да не се окаже че съм в грешка? Все пак може вкусовите ми рецептори да са дефектни...

Хи-хи, ами възможно е, ако му добавят захар ......незнам  newsm78

# 185
Ясно...мерси.
Значи вzимате сурово,непастьориzирано мляко от собствена крава,директно иzстискано.А не от магаzина.Правилно ли раzбрах?
Какво zна4и "домаШно варено мляко"?
Карамел може да мириШе на някого,който има силно обострен нюх кьм лактоzата на млякото.Описани са много случаи на психично внуШение,че неЩо ти мириШе,а то го няма.И това може да е.

# 186
Christian, и аз сега те разбрах.. че първо ме обърка. Иначе и аз подквасвам домашно, което сварявам, ако нямам останало такова подквасвам с Био кисело мляко - за мен единственото истинско на пазара в България - http://www.bio.bg/

# 187
Сиссси,благодаря.
Оба4е не раzбирам на какво каzвате "домаШно"? newsm78 Сурово от кравата ли?
Интересува ме какво прясно мляко вzимате.

# 188
Сиссси,благодаря.
Оба4е не раzбирам на какво каzвате "домаШно"? newsm78 Сурово от кравата ли?
Интересува ме какво прясно мляко вzимате.
FlutterАз като съм квасила /преди 4 години/ вземах от един чичо, който гледаше крави. Значи млякото се сварява. Като почне да изстива се проверява /аз го правех като си топнех пръста/. Като стане температурата такава, че да ми стои пръста без да ми е горещо го подквасвах с кисело мляко /на едно бурканче прясно мляко/1 супена лъжица кисело мляко/. След това ги загъвах бурканчетата с вълнено одеяло, за да стоят топли. След два часа имах готово кисело мляко. От това мляко после си оставях за закваска за следващото прясно мляко. Първоначално съм ползвала някакво от магазина.
Ех, ама и аз как го обясних  ooooh!

# 189
Christian, снабдяват ме с "директно иzстискано" от сигурни селски крави, кози или овце.. Simple Smile - на това казваме домашно, прясно мляко не купувам от магазин.
Иначе за технологията момичетата са ти обяснили различни начини.

Последна редакция: ср, 16 май 2007, 13:05 от Sisssi

# 190
Е,блаzе ти тогава....

# 191
За съжаление не е постоянно снабдяването.. а и дъщеря ми нещо не иска да яде и отдавна не са ми носили и затова напоследък само Био купувам - 1,30 лв. е, но си заслужава. Надявам се все повече такива продукти да има.. защото отдавна българското вече или не е българско, или не е това, което беше.. но сме в особен етап.

# 192
  • София
Цитат
Относно хляба Тонус-а и Бонус-а-едно време ги имаше и двата, като първи се появи Тонус и за мен това е оригинала и беше много по-вкусен от Бонус-а..........после започнаха да ги копират с Бонус, дори бях чула, че марките водят съдебни дела.........е вижда се кой е победил-фалшификата!!! 
аз пък знам, че са на една и съща фирма-Даунтаун, и че е един и същи хляб със сменено име заради приумици на собствениците,една приятелка работеше там и го пакетираше

# 193
да, Кристиян- домашно значи...натюр- не от магазина.

а ето го скандала в подробности:

Цитат
Млякото се произвежда без антибиотици, хормони за растеж или опасни пестициди. То не съдържа никакви химикали, млекозаместители, консервиращи или неутрализиращи вещества.
Това е един чист, натурален продукт, с хубав каймак и изключително приятен млечнокисел вкус с карамелен аромат.

А този номер как става? За карамеления аромат говоря. Карамел ли има в млякото или ароматизатор. А нали уж нямаше никакви примеси и химикали?  newsm78
Аз лично нямам доверие на нищо българско и родно, което има чужди, а не български сертификати. То и Данон си има какви ли не, ама кисело мляко ли е - НЕ! Wink Mr. Green
карамеления аромат се получава от варенето на млякото, домашното по принцип е така.
Joy
вица на деня!
За първи път чувам, че вареното домашно мляко има аромат на карамел.
Да не би кравите да се хранят със захар и после да се оригват към млякото? newsm78

Да допълня, че откак се помня родителите ми гледат крави и съм "опитвала" домашно и то варено мляко. Или може би става въпрос за някоя специална порода Карамел- му Laughing
опиши го по-добре, след като не ти харесва това определение на аромата. всеки може да прави забележки, но да даде друга идея - защо да се мъчи?
няма какво да обяснявам- домашното варено мляко НЕ мирише на карамел. Ако има такъв аромат- то той е изкуствено добавен. Това се опитваше да те убеди и друга съфорумка.

За всички, които... Rolling Eyes искат да ми отговарят не по темата- има ЛС.
mimi_kir, осъзнавам, че в момента спамя и постъпвам като теб, но не мога да се сдържа да не го напиша - от голяма  част от  постингите  ти става ясно, че целта ти в този форум е свързана повече с забележки  и нападки към останалите, отколкото със споделяне на мнение или информация, полезна за другите мами. Както се казва - ти си на всяка манджа мерудия. Нямам намерение да навлизам в спорове с теб, но само едно ще ти кажа: "Спри се малко, бе човек, и остави и другите да се възползват от правото си на мнение!"  Stop

просто побеснях...извинявам се за спама...
Но представете си някой хора си въобразяват, че когато на млякото пише "с аромат на каремел", това означава че няма допълнителен ароматизатор, а се получава еВстеВствено.

напрово трябва да се прекръстя на миродийка карамелова Confused

# 194
Е, Миме, ти пък как ще оспорваш естествения карамелен вкус от пластмасовата опаковка и ще го сравняваш с някаква изкуствена крава. Joy hahaha
Щом производителят казва, трябва да му вярваме, че кравите миришат на карамел.  Mr. GreenШЪ миришат ми, сигурно всички Милки се казват.  Grinning

Ще ви върна пак на Е- тата. Confused

В моите таблици никъде не открих Е- 103. Очевидно съществува обаче. Гледам го изписано пред мен. Wink

Последна редакция: чт, 17 май 2007, 02:52 от Amarena

Общи условия

Активация на акаунт