Мамник -Тема №2

• 13 205
  • 261
  •   14
Отговори
# 15
Почти съм прочела книгата. Обаче повече от 100 годишни герои няма.
За Лазар е ясно. Той не е живял всичките  120 години. Сигурно докъм 30+. И сега на толкова е възкръснал.

Как обвинявате автора, че и в творческо нехайство?!
Ами сметнете ги тези години.
Всички, освен Лазар са родени около 1920.

Последна редакция: ср, 21 яну 2026, 19:09 от LillyHelen

# 16
Не ви е странен мамника,като нереално чудовище плюс кучето съботник и плътеника Лазар,за едни години сте се захванали ся 🤣.В света на Попов годините са цифра,измислица е все пак.Нямало е как да навърже иначе всички събития.

# 17
Joy Абе, знам, че е фантасмагория и не, че нещо, ама ми бодат очите тия по над стогодишни образи дето тъй младеят. То не е лошо, де, ама поне тайната да издаде автора. Joy

# 18
Мамник и възкръснал мъртвец са плод на творческа фантазия. Такива непресметнати години са си творческо нехайство...

Иначе лесно можеше да навърже правилно историята и годините, ако действието се развиваше преди ковид, примерно. Да не кажа, че цялата история с този ковид е супер изсмукана от пръстите, заради единия локдаун... Все може да се измисли друга линия. А да не говоря колко досадно е цялото мрънкане на героите за маските, дистанцията и т.н. По спомен Божана само мрънкаше на майка си за тази дистанция, абсолютно излишни диалози са това

# 19
И на мен ковидната тема ми беше досадна, но беше станало модерно в западната литература да се включва в един момент. И Стивън Кинг го направи.

Беше ми смешно как носят маските в сериала. И на Анита и дори на мед сестрата, която им мереше температурата, маските висяха под носа Simple Smile

# 20
  • Бургас
Божинов в едното интервю обясни, че заради несъответствията в годините са изместили раждането на Лазар - разликата с братята му в книгата била 20 години... Аз нямам точен спомен, но помня че бях пообъркана докато четях...

# 21
За мен такива неща се водят незначителни. Предполагам, че всички тези изводи са поради това, че сте чели книгата. Аз нарочно реших да изчакам сериала и тогава да я чета, за да не правя постоянни сравнения и да бъда разочарована. Почти винаги съм много разочарована от екранизацията на книга, която съм чела.

Ако сте чели интервюто на Виктор Божинов, той даде разяснение специално за кучето. Васил Попов е предложил изобщо да няма куче. Екипът обаче решава да вземат куче и да е мъжко, в контекста на Божана, която е сама и няма мъжка фигура до себе си. Също така се оказа, че кучето, което не е доживяло премиерата на сериала, е било много възрастно и са монтирали друг лай вместо неговия, защото не е бил силен и отчетлив. Предполагам, че за всичко друго също може да бъде дадено обяснение.

# 22
  • Димитровград
Кучетата и в книгата и в сериала са две. Починало е кучето на колегата на Божана, което е немска овчарка. Кучето на Митко го разкъса Мамника.
Освен това казаха, че женски кучета се поддават трудно на дресура и затова е мъжко малиноа.

# 23
И Емил ли идва да е 100-годишен? Защото пък синът му изглеждаше на около 30.

# 24
Съмнявам се Емил да е около 100. Той изглежда много по-млад от останалите обитатели на дома. Доколкото стана ясно от разговора му с Делян, Емил е пратен в дома от семейството си заради нещо, което се е случило.

# 25
Спойлер въпрос!!!

Скрит текст:
Пак за годините. Бащата на Божана не беше ли брат на тази Венета? И там също яко разминаване. Бабката определено я смятах на 100 години. Дядовците от старческия дом съвсем отиват след 100...

# 26
  • Галифрей
Ели Мери

Скрит текст:
  Не е Венета е на поне 150 години, тя е майката на Лазар. 

# 27
Ели Мери

Скрит текст:
  Не е Венета е на поне 150 години, тя е майката на Лазар. 

Скрит текст:
Добре... амаше някаква леля на Божана, дето беше свързана с цялата драма, нали? Дето се оказа, че не е истинска сестра на бащата, ами там какво беше...

# 28
За годините от книгата.
Скрит текст:
Венета,майката на Лазар е на 140,самият Лазар е роден преди 120 години,почива на 30+ години.Братята му са 20 години по млади от него,тези които жертва майка им в живия огън.Сестра му Наталия е на 94 години.Венци,Георги и Емил са без години,но първите двама са били възрастни през 44г.значи трябва да са на поне 90+,а видимо са към 70-75 годишни.Емил в книгите е външен човек,само помага в разплитането на ситуацията,за него не се споменават години,освен че през 44 не е бил роден.Някой да пропуснах?
Бащата на Божана "взима" самоличността на брата на Лазар за да не го репресират.Иначе в книгата се "самоубива" с пиене,тук явно са решили да го "самоубият скачайки от мост".

# 29
Май само аз пет пари не давам да видя скоро Мамника. В интерес на истината го очаквах чак в последните серии. От вас разбирам, че утре може и да го видим. По това време ще гледаме. Heart Eyes

Общи условия

Активация на акаунт