Мамник -Тема №2

• 15 454
  • 323
  •   1
Отговори
# 270
Аз прочетох за втори път Мамник. Много хубава книга.
Кафето го видях веднага, познавам марката и не ме подразни. Навсякъде има гафове и продуктово позициониране. Камен знае какво да пие и печели явно добре като разследващ полицай.

# 271
  • София
Simple Smile Допълвам поста на @densi (подкрепям) - у нас, обаче, поради манталитетно-обществени нагласи, "разследващ полицай" (който) "печели добре", води до определени предположения за морала му. Да си пие каквото ще, човекът. Не ми е проблем.
(Второ) Simple SmileSimple Smile Снощи по "дискавъритата" имаше епизоди за "хората-птици": т.е. "молецът", "човекът-бухал", онзи - "прилепа" и др. И съвсем не шеговити научни хипотези какво биха били - ако не са шашма (на свидетели) или масова психоза (на повече свидетели). Като се подсетя и какво се случи с шуменската черна пантера, леко се притеснявам: след появата на мамника и края на първи сезон, да не вземат из Трънско да се намерят хора, видели го и (може пък да е за хубаво) да влезем отново в световния обмен.
Simple SmileSimple SmileSimple Smile Впрочем, аномалии има по цял свят, както легендата за всемирния Потоп съществува и НЛО-та се виждат... Овчаров да предвиди малко време за теренни изследвания на локацията и току-виж се окаже, че мамникът съществува на петроглифи и се родее с Кукулкан (не само по перата).

Усмихнат ден на всички! Още два и половина до следващата среща.

# 272
По повод продуктовото позициониране, Божанината майка пържи филийки хляб Милена, който е Бургаски. Искрено се учудих, че е позициониран в Трънско.
А, по повод коментарите в соц, медии, аз паднах от смях с тези на Венцислав Мицов. Случайно ми изскочиха. Не мога да влизам от тук във фб, ако някой може да ги качи .

# 273
Да кажа и аз впечатленията си от филма,с риск да бъда линчувана .Не съм чела книгата,реших да дам шанс на филма първо.До момента съм тотално разочарована ,изключвайки на моменти операторската работа.Сценария, както и да е адаптиран,на моменти ми е смешен.Първо-старческия дом свети като спа-хотел във Велинград (всички имаме представа за тези институции и знаем че за съжаление не са луксозни места).Клиент на дома(Пенев) се разхожда като кмет и дава акъл на всички как да си вършат работата. Главната героиня приема в дома си абсолютно непознат човек(може би мигрант),без да спазва какъвто ѝ да е протокол за действие,но другите мигранти са чинно прибрани в кметството.Майка й веднага се хвърля да я сватосва за същия човек,без  да се поинтересува нищо за него(това и в Анадола и Диарбакър вече не става така). Героинята говори чист книжовен български,майка ѝ-ужасно нескопосан трънски диалект,нищо че живеят дълги години на едно място-ще рече човек че една е завършила не школата в Симеоново както се предполага,а българска филолгия.Сцените с хижата ме разсмяха истински,особено гасенето на пожара в комина с вода(явно е  нямало консултация с пожарна безопасност).Актьорите играя що-годе добре,но са ми  като натурчици,с изключение на Митака и Камен.Сцената с изчезналите гончета и следенето им с GPS  е открадната от Джурасик Парк,но беше добро попадение,за разлика от горката мечка .Вражалицата ми беше толкова смешна като я видях,все едно някоя баба пред блока-очаквах по-достолепна,блага жена да е ,а тя като съседката от входа на кафенце доклада си говори с майката.
Филм чието име предполага да видим съществото което носи това име като основен герой,в 3 епизода не се  спомена нито веднъж,за показване не става и дума.За мен филма е объркан, може би книгата е много подробна и няма как в 12 епизод да я съберат,но това осакатява филма и само лафовете на Камен и Митака и красивата природа го спасяват до момента(дано видим и ждрелото на Ерма,за мен логично е там някъде да се крие тоя Мамник,сума ти народ щъка из гората,пък години никой не го е чувал или виждал).
Дотук това са ми впечатленията,ще гледам и епизод 4 и ще реша дали да продължавам.
Хубав ден на всички

# 274
Прочетох всички коментари от тази тема, първата не съм я чела. Не съм чела книгата, но от прочетеното тук ми стана интересно и вероятно след като свърши филма ще я прочета.
 Само искам да питам нещо-  "Мамник" отделно същество ли е или човек от героите, който се превръща в тази птица?
Щото аз си мислих, че е човек, който вечер става птицата и убива. Лазар като падна така от нищото си казах- "ей, го, този ще е", преди това се съмнявах и в още герои.
Сега ще пусна 3 епизод, гледам ги в Ютюб не в реално време. Вероятно ще чакам пак да се съберат няколко серии и тогава да ги гледам така е по интересно, а не да чакаш по цяла седмица.

# 275
Аз изоставих книгата на етап, в който действието още не е достигнало това в сериала, и затова мисля, че няма да е спойлер, ако споделя предположението си, че тоя Мамник май не се вижда, освен вече като не почне да те яде. В смисъл, може би е невидима гадина през повечето време.

Последна редакция: вт, 27 яну 2026, 13:59 от Iris04

# 276
Хлябът "Милена" и у мен предизвика смях - нерде Трън, нерде бургаски хляб Simple Smile
По повод пожарните правила за гасене - при пожар и то в изоставена сграда хората реагират първосигнално и гасят с вода, а не с пясък ?! горе на комина, нито с оцет, нито имат кофпомпа, да не говорим за прахови и въгледвуокисни модерни средства.
Много си е як сериалът Simple Smile
За сравнение гледах два от новите бг филми, пълни с обичайните заподозрени.
Скрит текст:
Никога не е просто секс на Саня Борисова и В ритъма на танца, май на Ники Илиев

Мамник ги бие по точки отвсякъде.

# 277
Maria Yancheva 644435,

Аз останах с впечатление, че при земетресението се е счупила желязната преграда на мината и Мамника е излязъл от там.

# 278
  • Другата България
Никой не го е чувал и виждал, защото НЕ ГО Е ИМАЛО години. Blush
Ама трябва да се прочете книгата, или да се изгледа филма ДОКРАЙ, за да стане ясно на критикуващия зрител. Blush

За хляба и латето не знам, за мен до момента чистачите с якетата Бачорски Joy водят класацията.
Тъкмо си казах, че най-сетне нещо, някаква ТВ продукция, в която Бачо да НЕ присъства, ама ядец.....

# 279
Maria Yancheva 644435,

Аз останах с впечатление, че при земетресението се е счупила желязната преграда на мината и Мамника е излязъл от там.

Или земетресението беше от неговото излизане....

Не бях забелязала, че Бачорски чистят SatisfiedSatisfiedSatisfied

# 280
Нито Бачорски съм видяла, нито чашата с кафе. Ако не беше наблегнато на тая чаша от коментари, никога нямаше и да разбера за нея.

# 281
Това ясно, но аз имах предвид защо не се вижда сега, чуват гласовете, но никой нищо не вижда, досега жертвите - Анита, орнитологът бяха нападнати сами, но сега при Лазар бяха и Митко и Божана, пък не го видяха Мамника, а явно беше там.

# 282
Ами все още действието в сериала не е достигнало до главата в книгата, в която главните герои виждат Мамника.

# 283
  • В полите на Пирин планина
Има причина да не го виждат и (може би) скоро ще се спомене във филма защо е така.

# 284
Аз пък останах с впечатление, че не е било истинско земетресение, а събуждането на злото - Мамника и бягството му през решетките, което са усетили хората като трус. Предполагам, че тепърва ще става ясно какво е това създание и какво точно се е случило.

Общи условия

Активация на акаунт