Мамник -Тема №2

• 5 702
  • 165
  •   30
Отговори
# 90
Що се чудите на майката на Божана? - Ми, щерка й стара мома, не сака никой от селото… Ето, дошъл нек’ъв непознат, па дрипав бил, онакъв бил… Муж е! 😉
Жената иска внуци 😂.
Мислех си този, дето застреля мечката / уникален изстрел 😉/, диалектът му са го предобрили - минал покрай трънски направо на сръбски… Той пък бил сърбин 😂.
Хареса ми епизода.
Емил го загриза съвестта - много силна игра на Владо Пенев 😊
Да имат обяснение думите ʼГладен съмʼ в книгата. Но пък няма да е интересно понататък.
Може би Звярът е гладен - спекулирам 😉
С това повтаряне ми е като Ходор от Игра на Тронове. Мисля си и аз че звярът е гладен , може би и това да означава , също както и  сомнамбулизма на Бай Георги . Тези хора очевидно са прокълнати, и очевидно следващото поколение го отнася.

# 91
  • Бургас
Мммм,да.. с този възпален белег, не е съвсем от без нищо!
Интересно и заплетено ще е !
Но как се трае до следващата серия..?

# 92
Благодаря, че не споделихте за думите “гладен съм”, щом имат значение. Purple Heart
Ще гледаме и ще видим какво ще се случи напред в сериала.

# 93
майката на Божана и в книгата е куц образ

на мен Божана ми харесва, старците - хич не
'гладен съм' пасва някак си на ситуациите в книгата, тук е - дай да го покажем, че да си каже 'гладен съм'

Митко и Камен -топ

възрастовите несъответствия имат връзка с края на книгата и исторически верните години на войната

# 94
  • София
На мен не ми хареса епизода.
От трите излезли дотук ми е най-слабия.
Почти нищо не се случи освен в края. Но пък кинематографията куцаше. Нескопосано беше направено.
Още не сме видели Мамника, което не е добре. Ама никак не е добре.
Това с мечката беше излишно и несъществено.
Най-големия минус беше култовата леля Дана, Вражалицата. Любим образ от романа. Тази актриса, излъчването и най-вече диалекта и говора и нямат нищо общо с книжната Дана.
Плюсове в епизода: хумора (то това беше), Камен, Божана се поразчупи и си стои все по-добре в образа. Имаше и доста Айрън.

Имаше въпрос за кучетата. Няма ги. Мамника ги е убил и най-вероятно изял заради предавателите.

Аз си чакам една яка сцена с джипката на гранична полиция Трън с шофьор Божана...
Скрит текст:
Ще има челен сблъск с ''Близки срещи от тертия вид'' Grinning

# 95
Аз си мислех, че "Гладен съм" го повтаря защото страда от деменция, нали дементно болен може да не помни, че е ял.
Което означава, че не е добре направено с кадрите да подсказва връзка с мамника както би трябвало. И другият човек от старческия дом малко изглежда, че случайно се лута и се оказва до жертвите. Не е добре направено.

Иначе като цяло ми харесва, страшно е, но не чак толкова че да е негледаемо от хора като мен, които не обичат ужаси.

# 96
А какво значи куче-съботник,родено в събота или друго?

# 97
  • В полите на Пирин планина
Да, родено в събота и с магически сили...

# 98
А другите две кучета и те ли са мъртви?
Много странно се отдалечиха и после се видя , че се върнаха пак супер бързо.
Мамника да ги е убил и да разнася джипиесите насам- натам....
Той всъщност яде ли нещо от жертвите, или само ги убива?

# 99
  • Пловдив
Аз очаквах Голямото пиле да е легнало/запушило комина Wink

Лафовете са топ! Simple Smile а в книгата пак ли ги има?

# 100
С мечката не е излишна сцената, Дяволе. Нали трябва да се покаже, че са елиминирали врага, а случаите [ще] продължават. Евентуално можеха да я съкратят малко, но пък как щяхме да слушаме сръбско-трънски лафове. Simple Smile
Иначе и на мен не ми харесва, че хорър стилистиката хич я няма в сериала (явно за разлика от книгата), но за да се направи качествен хорър сериал трябват много пари, желязна режисура и "извънземни" инженери и техници за ефектите. Така че ще жанра ще го "пиша" мистика и няма да мрънкам. Simple Smile

# 101
А другите две кучета и те ли са мъртви?
Много странно се отдалечиха и после се видя , че се върнаха пак супер бързо.
Мамника да ги е убил и да разнася джипиесите насам- натам....
Той всъщност яде ли нещо от жертвите, или само ги убива?

Само убива, но може джи пи еса да е в каишките, не знам. Бай венци има най-лесните реплики в този сериал.
На мен тази серия ми беше много безинтересна, мечката беше направо покъртително изкуствена.

# 102
Лафовете са топ! Simple Smile а в книгата пак ли ги има?

Няма такива лафове. Там Камен пак пуска някакви закачки, ама са дървени и неприятни.

Сцената с търсенето на мечката беше излишно дълга. Направо пълнеж...

# 103
Харесва ми на мен сериалът, снощната серия включително. За хорър нискобюджетка е екстра. Даже го предпочитам засега пред книгата, която, със съжаление го казвам, ми е почти нечитаема. Спомних си защо не можех да чета конкурсите на Таласъмия и Уибробия, въпреки цялата ми симпатия. Която имам и към автора, но това не е литература. Не знам как челите сте издържали, да не хванете молива и да задраскате всички епитети и наречия, които изобилстват не само по отношение на героите, ами и на най-елементарното им действие. Дори всяка произнесена фраза е охарактеризирана по напълно излишен начин.

Но. При сериала тези недостатъци ги няма,  репликите са сведени до минимум. Действието върви с добро темпо, с прилежащите сцени, в които наблюдаваме героя през очите/или поне от позицията на...нещо и се страхуваме за него. Аз се притесних за Митко, което е добре. Божана е чудесна, не знам какво не и харесвате. Лек акцент има, като че ли, малко нестандартно произнася думите. За мен е и много красива.  Плътеникът ми става все по-симпатичен и интригуващ.

Само искам да питам, какво е това осветление на тоя старчески дом, така ли светят старческите домове, направо ми боде очите.

# 104
Моите впечатление от вчера са следните:
   Напрежение – серията успя да нагнети много такова за следващия епизод, но според мен темпото беше излишно бавно. Реално почти нищо не се случи, което ме навежда на мисълта, че "Мамник" няма да приключи с 12 серии.
Имаше ненужни сцени – сънят и подготовката на Божана, както и разговорът на тримата за хайката. Напрежението можеше да се изгради много по-силно директно с преминаване към хайката и инструкциите. С малко повече съспенс около Митко и мечката. А те какво направиха – излишни глупости, с което спестиха тази сцена, която имаше потенциал за голямо натрупване на енергия и подготовка към кулминацията.
   Режисьарското решение тук не е за оправдание. Екипът има твърде много опит, за да пропуска такива възможности.
    Следващото може да е СПОЙЛЕР, ако не искате, не го четете:

По мои спомени при битката на Лазар с Мамника, това е и първата му поява.
    В романа битката е представена много епично. Според мен можеше да се изгради по-дълга и напрегната сцена, дори без директно показване на чудовището – има достатъчно добри кинематографични похвати това да може да стане. Така щеше да се ореже излишното подпалване на печката.

За Божана – все повече се затвърждава у мен, че тя е перфектният избор. Лазаревска играе много добре и каквито и обиди да се отправят по отношение на нейното гражданство, те не могат да ме разубедят. Коментарите по отношение на нейното гражданство съдържат намеци и прикрито всяване на омраза, което няма място в темата и подлежи на санкции по българското законодателство. Не го казвам с цел заяждане, а защото наистина така изглежда отстрани. И те не бива да бъдат оправдавани като „свобода на словото“, защото е ясно, че не са такива.
    Почекаин като образ е много силен, макар че според мен трябва да се внимава със завалянето на думите.
   На мен съдържателят на дома ми харесва как играе.
   Дана - като се абстрахирам от романа, започвам да свиквам с нея и това ми дава възможност вече да видя, че тя си изгражда добре играта. Започва да ми харесва като образ. Интересна жена е.
   Дано и с вражалицата да се получи така. Засега съм с резерви, но защото още ми е силен образът й от романа.

Последна редакция: пт, 23 яну 2026, 09:31 от ladychar86

Общи условия

Активация на акаунт