Мамник -Тема №2

• 9 065
  • 226
  •   28
Отговори
# 195
# 196
Аждер е много интересна книга за мен. В нея има историята на вражалицата Дана.❤

# 197
Според мен си заслужава да се прочете Лехуса. На мен ми беше интересна без частта около едно убийство.
Това е. Там беше много разтеглена и екшанизирана тази част.
Лично аз ги чета само в Сторител слушайки гласа на Пенев. Невероятен.

# 198
  • София
Всъщност, провали/несъответствия на филми по книги не са чак рядкост. Не прощават и на прословути заглавия и автори. Пример: Тъмната кула (филмът) по Стивън Кинг.
Понеже разбрах за Мамник(а) тук от Форумни теми, а докато се начудя дали/или, излезе анонсът, че ще се снима - си реших да дочакам екранизацията. Не съжалявам за избора си. Гледам, каквото виждам - разбира се, дори тъй си имам мои забележки. След финалния епизод, може пък да се окаже, че цялото "нещо" ми е допаднало. Но се увеличава нагласата ми, че май няма да чета книгите.

# 199
Молба към челите всички книги.

ГОЛЯМ СПОЙЛЕР!!!!

Скрит текст:
1. Какво се случва с бебето на Божана?
2. Айра и Митко оцеляват ли до края на Аждер?
3. Каква е историята на Дана?

# 200
Честно казано предпочитам Мамник пред " продължението на " Игра на Тронове " Рицарят на седемте кралства " . Нищо че е чужда продукция , но след първата сцена как главният герой 💩💩 под дървото докато една птичка го съзерцава от горе ми беше абсолютен криндж . Но нали е чужда продукция и се смята за провокация с цел да има повече зрители , ами честно казано мисля и да мина без такава провокация да гледам как персонаж си освобождава червата ми идва в повече.  Мамник обаче ми е интересен , не е нужно да прибягва до провокации за да ми държи интереса пред екрана. Определено след това ще прочета и книгата.

Последна редакция: сб, 24 яну 2026, 13:05 от Жасмина 94

# 201
Нерде Мамник, нерде Рицаря. Защо изобщо се сравняват. Те нямат нищо общо. И кому е полезно това сравнение. Или пък провокацията и има ли място тя в Мамник, както е използвана в Рицаря.
Аз не сравнявам, а споделям впечатление от дадено произведение и не, няма да го хваля само защото е българско или да се дивя на чужбинските продукции само защото са чужбински.
Книгата Мамник е с изключителен замисъл, но автора е трябвало да даде някой друг да я напише или поне да си вземе съавтор или някой да го съветва и редактира недомислиците. Много неща му куцат, а гледайки сериала и там започват да накуцват, ама каквото такова.

# 202
  • София

ГОЛЯМ СПОЙЛЕР!!!!

Скрит текст:

Скрит текст:
1. Какво се случва с бебето на Божана? - В Аждер Божана вече е родила момче - Явор на около 5 години, надарен с божествени сили, който все още не може да управлява. Явява се наследник на някой от тракийско (гръцките) божества, май че беше Сабазий. Лично на мен ми беше много объркана тази част и аз не разбрах съвсем.
2. Айра и Митко оцеляват ли до края на Аждер?  Да, но Аждер свършва в нищото и тъкмо са в животозастрашаваща ситуация.
3. Каква е историята на Дана? Дана, като младо момиче, се влюбва в получовек - полузмия Периян. Действието се развива в странджанското село Усое. Той и дава магически сили и я учи на всичко, което знае.  Няколко глави са отделени за любовта им. В Аждер тя отново се завръща в Странджа, защото междувременно Периян се е превърнал в демонично създание, което избива млади момичета в селото. Една от тях е и много добра приятелка на Божана от студентските години.

# 203
  • В полите на Пирин планина

ГОЛЯМ СПОЙЛЕР!!!!

Скрит текст:
Ражда се. Вече е момче на 6-7 години в "Аждер". Има специални сили.

Да.
Била е обична от змей, като млада и той я научава на магия, а тя после продължава да се учи. Всъщност "аждер" означава точно змей.

Не може да се пропусне Лехуса, защото там се появява Светочерът Бранимир и той е доста важен образ.
Освен това някой горе писа, че в Лехуса имало самодиви - те са басариди, които са в "главата" на Бранимир. Басаридите са магични същества в тракийската митология, а както се разбира и светочерът е от... тракийско време...

Лично аз харесах и трите книги. Не бих ги нарекла шедьоври, имат си своите слабости, но ме държаха в напрежение и исках да разбера какво ще се случи - така, че изобщо не мога да ги нарека скучни.

Последна редакция: сб, 24 яну 2026, 14:04 от Lady Brinne

# 204
  • Другата България

ГОЛЯМ СПОЙЛЕР!!!!

Скрит текст:

Скрит текст:
1. Какво се случва с бебето на Божана? - В Аждер Божана вече е родила момче - Явор на около 5 години, надарен с божествени сили, който все още не може да управлява. Явява се наследник на някой от тракийско (гръцките) божества, май че беше Сабазий. Лично на мен ми беше много объркана тази част и аз не разбрах съвсем.
2. Айра и Митко оцеляват ли до края на Аждер?  Да, но Аждер свършва в нищото и тъкмо са в животозастрашаваща ситуация.
3. Каква е историята на Дана? Дана, като младо момиче, се влюбва в получовек - полузмия Периян. Действието се развива в странджанското село Усое. Той и дава магически сили и я учи на всичко, което знае.  Няколко глави са отделени за любовта им. В Аждер тя отново се завръща в Странджа, защото междувременно Периян се е превърнал в демонично създание, което избива млади момичета в селото. Една от тях е и много добра приятелка на Божана от студентските години.
Благодаря за спойлера.
Няма да е моята книга, определено. Blush

# 205
  • В полите на Пирин планина
Тематиката на тези книги е за хора, които харесват фентъзи и как да го кажа - приемат, че някои неща могат да се "обяснят" с магия, а не с нещо рационално.

# 206
  • Бургас
Само за протокола - питащите нечели, опитайте книгите и сами преценете дали ви допадат. Ето, повечето хора критикуват "Лехуса", пък на мен ми хареса. Дори считам, че стилистично е по-добре от "Мамник". Но е много важно дали тематиката и историческите периоди,към  които има препратки, са ви интересни...

# 207
Джасте, убедена съм, че Лехуса няма да ти хареса. Но тя си е свързана с Аждер.
Хаха, къде ще сравняваме Мамник със сериал от Троновете? И двата сериала гледам и чакам. Най- много обаче 4- тата книга на Васил Попов.

# 208
  • Варна
 Тъй, де. Аз с фентъзи и мистерии проблем нямам, но дотук нищо не ме грабна. Убийства в малък град, ама нищо, мечка е. Дезориентиран човек, без документи, ама нищо, ще поживее у полицайката. Старци щъкат нощем из гората, ама нищо, нали е осветен Домът им, баш кат"Партийния такъв,   Ако не четях отзивите ви, едва ли щях да гледам този сериал.

# 209
На мен ми харесаха и трите книги,всяка си има чар и интересна история.Не ме дразни че писателя не го бива толкова,идеите му са интересни и добре ги е развил.Не може всички да пишат увлекателно като Краля.Той си има и редактори със сигурност,докато Попов е самоук отвсякъде мисля.
За мен сравнението с Рицарят беше с идеята че и двата са чакани и излязоха наскоро,там ефекти,детайли всичко е изпипано,бюджета му е огромен.Иначе като тематика и "провокации" няма какво да им сравняване.За протокола не ми допадна Рицарят,не са успели да пресъздадат книжките образи,колкото и дословно да следват книгата и чичо да е помагал.Може и в мен да е проблема,защото вече имах изградена друга представа за главния герой.Колкото до сцената с дървото,ако не беше тя как щеше да се говори за сериала иначе от нефеновете на сагата.Рейтингите ще покажат,но в доматите и редит го правят на пух и прах.

Последна редакция: сб, 24 яну 2026, 15:32 от Лещичка 💙💚

Общи условия

Активация на акаунт