Мамник -Тема №2

• 10 551
  • 237
  •   28
Отговори
# 180
Няма я мечката в книгата,там хайката приключва безславно.Тук са я вкарали за съспенса.И сърбина не участва в хайката,тук рано го показаха затова обърнах внимание.

# 181
Единствената роля на мечката беше да си мислим, че към Митака лети Мамника и да настръхнем, че и той ще приключи играта, преди да бъде рязко спасен. Това е толкова често срещан похват, че не знам какво ви учудва.
Да, сериалът е пълен с доста нелогични сцени (ние с ММ бяхме така 😳, когато Митко остана в колата, а Божана излезе да лови мигранти в тъмната гора), но той и животът невинаги е логичен, тъй че...

# 182
Аз тъкмо се чудех как ще се измуши от тоя кол.... Но сериите завършват баш на кулминацията, както е редно. На мен ми харесва повече в сериала, отколкото в книгата, защото сцената  е по-стегната, в книгата авторът е натрупал всички възможни детайли, за които се е сетил, или е видял някъде, но не знам дали такива сцени са по силите на нашенското кино...
Интересно е, и книгата и сериалът те карат да искаш да разбереш какво ще стане, а това е най-важното.

# 183
Единствената роля на мечката беше да си мислим, че към Митака лети Мамника и да настръхнем, че и той ще приключи играта, преди да бъде рязко спасен. Това е толкова често срещан похват, че не знам какво ви учудва.

А някой от вас стресна ли се наистина, че това е мамника и Митко ще приключи? Питам, че ми е интересно дали този похват е повлиял на някой зрител Grinning

Последна редакция: сб, 24 яну 2026, 09:58 от Ели-Мели

# 184
  • София
Ели, при мен (у дома) не. Нямаше и мн. време да се търсят варианти/предположения. Подсъзнателно заложих, че щом са на лов за мечка, мечката ще ги посети (принципът на Станиславски, един вид). Докато с Джипиесите на 2-те ловни кучета си знаех пък, че за да ги има в сцената, или ще дадат фира, или поне ще е голяма заблуда, но те ще срещнат Пилето.

# 185
  • София
Аз пък помислих, че нистина мамника напада, защото Митко гледаше нагоре. Не е гризли, все пак, че да е толкова висока. Мечката ще шумка, ръмжи, ще потича, а няма да скача като пума из засада.

# 186
Приключих книгата. Изразяването на героите в нея и диалозите им са безумни. Разбирам, че автора е искал да вкара и съвременна, освен диалектна реч, но то бетер уличен жаргон се е получило. Един невероятен миш маш от изразни средства и всичките не на място. Понякога диалога върви нещо като: Герой 1 казва нещо супер важно, а Герой 2 му отвръща - Бе, еби му майката, виж летящ син чайник, ей там. Или споделя мъката си, а му отвръщат със зловещ хумор, ама съвсем безчувствен, а се предполага, че се споделя на човек, който разбира какво му е на другия. Понякога всеки си говори нещо и на никой говоренето няма връзка с дадената ситуация в която са. Нелогични действия, нелогични реакции, нелогични разговори, Изобщо, ако не си нагласяш сюжета в главата, ще е доста трудно да преглътнеш сътворения тюрлю гювеч.

# 187
Джаста, тогава не почвай Лехуса, защото тя е мноого по-зле от Мамник Grinning

Не издава хода на сюжета, но все пак го слагам в скрит текст.
Скрит текст:
В Лехуса се появяват мутри, алоизмамници, самодиви, един, дето мяза на Вещерът... Grinning Едната самодива се казва Скайденте и героят постоянно я нарича "Скай", все едно чета средностатистическа американска тийн боза... И на поредното Скай и предвид, че нищо не се случва, просто се отказах да си губя времето...

# 188
Ели, олеле, значи четенето на Лехуса се очертава да е епично. Joy Ще и хвърля едно око, но четейки отзивите ви за нея, ми се чини, че няма да я изтрая.
Лехуса ли е продължението на Мамник и ако я пропусна, ще мога ли направо да премина на Аждер без да изгубя нишката.
Свързани ли са или всяка е за себе си, макар, че Мамник остана с отворен край.

Последна редакция: сб, 24 яну 2026, 11:27 от Джаста Праста

# 189
  • у дома
Не знам защо реши,че Аджер ще е нещо уау-просто авторът толкова си може...Иначе хубав замисъл,но до там...

# 190
Ами, защото тук прочетох отчайващи отзиви за Лехуса и доста положителни за Аждер, та затова. Но то и за Мамник имаше доста суперлативи, шедьовър, това, онова, а то какво излезе. Наистина замисъл и идея има, но реализацията много куц кон се оказа.

# 191
  • София
Здравейте, прочела съм и трите книги, гледам и сериала. Харесва ми, като почитател на този жанр, но и пропаста с останалото съвременно кино е огромна. 
И в книгите, и в романите не ми хареса тази абсурдна смесица от диалектна и книжовна реч. Мойте лични наблюдения от малки населени места са, че местното население говори по един и същ начин - някой малко повече, някой по-малко. Но речта е еднаква от кмета до последният селянин - като мелодия, като характерни думи, като усещане. Това, което аз не разбирам е една Божана, гавореща като университски преподавател, майка и - по един начин, Митко - по друг, а Почекайн - трети. Всички са родени, живеят и работят там. И Лазар, който изобщо не звучи като селянин от началото на миналия век. Другото, което не ми хареса е вражалицата Дана - изглежда като съседката, която гледа на кафе с абсурдна забрадка на главата. Дана в книгите е може би най-яркия и отличаващ се образ. Тук не я усещам така. Всъщност единствено ми харесва Митко. Неговият екранен образ е доста по-сполучлив от литературния.
Мечката беше напълно излишна, а сцената в хижата - претупана. С две думи нищо не се разбра от цялата работа там.

# 192
Аз на тази Дана изобщо не ѝ обърнах внимание, докато челите книгата не започнахте да споделяте за нея. Даже в началото се чудех коя е тази Дана.

# 193
  • у дома
Аз пропуснах еп 3-дали го има някъде качен?

# 194
Мен диалектът не ме дразнеше в книгата - беше ми трудно да го разбирам, но придаваше цвят на героите - на майката и Дана.
Но във филма е много нелеп и звучи изкуствено.

Общи условия

Активация на акаунт