Мамник -Тема №2

• 8 275
  • 213
  •   14
Отговори
# 165
На мен като че ли  ми се стори по-динамичен епизода от предните. Макар хайката в гората да ми се стори безинтересна, мистерията, персонажите и отношенията надграждат.

Скрит текст:
И в книгата ли майката на Божана е безлична и безцветна женица?
Джаста , интересно Flowers Hibiscus
Скрит текст:
Грифоните в гръко-римската митология са „кучетата на Зевс“. Те са впрегнати и в колесницата на Немезида – богинята на отмъщението и символизират бързото възмездие, което би сполетяло всеки, извършил престъпление.

Мариян Стефанов  във "Вечерното шоу"на БНТ:
https://bnt.bg/news/boryana-gramatikova-i-mariyan-stefanov-vav-v … u-345500news.html

# 166
Peregrin, това е спойлер и ако не си чела книгата и не искаш да научаваш подробности за Мамника, НЕ ОТВАРЯЙ:
Скрит текст:
Мамника е нещо като грифоните, но впрегнат в колесницата на бог Марен, който по трънско възприемат като бог на смъртта и тъмата и отмъщава за грехове, които създателя на Мамника е възприел като такива. Мамника бива създаван от човек в "жив" огън и принасяне на жертва, като една от жертвите трябва да има кръвна връзка със създателя. Мамника и създателя му биват свързани и са в услуга на бог Марен. Има и още интересни подробности, но засега няма да ги разкривам.
Пп В книгата майката на Божана
Скрит текст:
е цветна селска жена на възраст, която обича да си хортува със съседските баби, да си клюкат и си умира да се хвали с Лазар, който от пръв поглед приема за свой зет. Разведе го и го показа на половин село като панаирджийска мечка. Joy

# 167
Кажете за "екшъна в хижата", как е описан в книгата? Споменахте, че е описан подробно.
Не мисля, че ще е спойлер.

Последна редакция: пт, 23 яну 2026, 21:59 от djovana2

# 168
И на мен ми е интересно. Няма да е спойлер, защото сцената е минала.

# 169
  • Бургас
Хммм,от единия спойлер на Джаста Праста, ме наведе една мисъл, с течение на времето и епизодите, ще видим, дали ще е така.

# 170
Изгледах сега трети епизод.
Отстреляха мечката и я оставиха в гората ей така..?
Като показаха селото от високо, свети старческия дом и уличното осветление.

# 171
Ами сцената е епична, но те в сериала поомешаха работите, доста пропуснаха, пък не знам дали няма да ги промушат някъде по натам разните пропуснати събития, та разказвайки как е в книгата може да си дойде баш спойлер.

Сцената с горящия покрив на хижата и малко след нея:
Скрит текст:
Първо, когато баба Дана беше на гости у Божана, Лазар също беше там. Дана поиска да им гледа. Божана отказа, но Лазар подаде ръка. Тогава Дана видя и разбра, че е плътеник. Ужаси се, почна да гони Лазар. Божана не се впечатли особено. На Лазар му бутнаха едно бурканче с течен шоколад, той много го хареса и те тъй. Но когато отидоха в ловната хижа, Божана имаше едно наум, че баба ти Дана го припозна като плътеник. Та, като се запали коминя, първо Божана се качи на покрива да гаси саждите с едно гюле с верига, но се подхлъзна, щото взе да чува гласове(от мамника) и аха да падне, но Лазар излезе след нея на покрива и я спаси. Тогава той пое щафетата по гасенето, но отнякъде долетя Мамника, той си ги следеше, де и ура тута пързулна Лазар и го бутна от покрива, събори керемиди, една халоса Митака по главата, отвори му рана. Лазар падна върху коловете на желязната оградата и изглеждаше умрял, нооо... изведнъж се освести, скочи, стана и измъкна коловете от тялото си с голи ръце, Митьо и Божана в ступор, гледат и не вярват на очите си. Оня се поотърси, пооправи, кръвта изчезна, раните се затвориха и те тъй.

Последна редакция: пт, 23 яну 2026, 21:43 от Джаста Праста

# 172
Мерси, Джаста Праста!
Не съм чела книгата и вероятно няма да го направя. Не гледам хоръри и мистерии, но няма как да пропусна български сериал. Нямам очаквания, не сравнявям с нищо,  просто се наслаждавам.

# 173
  • Бургас
Джасте,благодаря ти за информацията! За мен е ок, т.к в момента нямам възможност да прочета книгата, а ми е интересно и не ми пречи да си гледам и сериала.
Книгата съм я включила в списъка за купуване.

# 174
  • София
Мери,
Сцената с мечката мисля, че я няма в романа. Не си спомням точно, но не мисля, че имаше такава сцена. Да, имаше хайка и пр. но до там, без тези измишльотини как стръвницата за малко да убие Митко и как я убиват и пр.
Но това не е толкова съществено. В крайна сметка имаше доста лафове покрай хайката, а и видяхме и сърбина Предраг Стоич.

Последна редакция: пт, 23 яну 2026, 22:39 от Diavolo

# 175
Последният епизод ми хареса малко повече.

# 176
  • Другата България
Това с Дана и гледането на ръка на Лазар май го мернах в промото за следващия епизод.
Ама не съм сигурна.
Но след като Лазар оживява при все, че беше промушен от железните колове, за Божана не би следвало да е изненада, че Дана вижда на ръката му това, че е плътеник. Във филма просто са разменили последователността.
Коментирам промото, не разказвам какво следва.
Мери,
Сцената с мечката мисля, че я няма в романа. Не си спомням точно, но не мисля, че имаше такава сцена. Да, имаше хайка и пр. но до там, без тези измишльотини как стръвницата за малко да убие Камен и как я убиват и пр.
Но това не е толкова съществено. В крайна сметка имаше доста лафове покрай хайката, а и видяхме и сърбина Предраг Стоич.
Нали?
Аз понеже си върнах книгата, че беше на колежка, нямаше как да сверя, но почти бях сигурна, че го нямаше момента с мечката.

# 177
Аз затова казах, че в сериала може да има различна последователност от тази в книгата и всичко, което пишем дори и гледано вече, може да се окаже спойлер, затова и слагам в скрит текст.
И да, мечка няма в книгата, колкото и Камен да я "бленува" тая мечка стръвница.

# 178
  • София
Е, толкоз анонси и хвалби как цял свят участвал в "правенето" на пилето - ще го видим. Ама да видим колко (от него) и за колко (време).
Simple Smile Някой се сети, че и в Челюсти акулата не ни се изтипоса веднага. Добре, но пък - нали знаете - едни други чакат Годо, ама Годо не идва. (Има време за всичко, но не е обезателно да е както зрителите - вече прочели - го мислят.)
Изгледах втори път днес. Имаше (как да го кажа, като не чел) нелогични, претупани или просто неизпипани (или по-лош монтаж?) моменти (сцени) в епизода. Зарязаната в гората убита мечка е един от тях; самото й утрепване пред наш Митак - друг. Но не единствени. Не се жалвам обаче - за мен разказът тече според това, което ми показват. Ясно ми е, че не е мецана злодейката. Но какво е и защо - явно ще е нататък.
(ПП. Ако бяхме в западна продукция - Лазар щеше да падне пред камерата и да се набучи на железата. Но това не е най-важното...)

Спец.благодарности на Nobody, който качва епизодите в Тубата.
Ето (за питащите - вече е налице) го третият: https://www.youtube.com/watch?v=-yt86tTDhcA

# 179
  • София
Ами сцената е епична, но те в сериала поомешаха работите, доста пропуснаха, пък не знам дали няма да ги промушат някъде по натам разните пропуснати събития, та разказвайки как е в книгата може да си дойде баш спойлер.

Сцената с горящия покрив на хижата и малко след нея:
Скрит текст:
Първо, когато баба Дана беше на гости у Божана, Лазар също беше там. Дана поиска да им гледа. Божана отказа, но Лазар подаде ръка. Тогава Дана видя и разбра, че е плътеник. Ужаси се, почна да гони Лазар. Божана не се впечатли особено. На Лазар му бутнаха едно бурканче с течен шоколад, той много го хареса и те тъй. Но когато отидоха в ловната хижа, Божана имаше едно наум, че баба ти Дана го припозна като плътеник. Та, като се запали коминя, първо Божана се качи на покрива да гаси саждите с едно гюле с верига, но се подхлъзна, щото взе да чува гласове(от мамника) и аха да падне, но Лазар излезе след нея на покрива и я спаси. Тогава той пое щафетата по гасенето, но отнякъде долетя Мамника, той си ги следеше, де и ура тута пързулна Лазар и го бутна от покрива, събори керемиди, една халоса Митака по главата, отвори му рана. Лазар падна върху коловете на желязната оградата и изглеждаше умрял, нооо... изведнъж се освести, скочи, стана и измъкна коловете от тялото си с голи ръце, Митьо и Божана в ступор, гледат и не вярват на очите си. Оня се поотърси, пооправи, кръвта изчезна, раните се затвориха и те тъй.

Скрит текст:
И накрая се изправя и казва Punk's not dead.

Общи условия

Активация на акаунт