Мамник -Тема №2

• 10 413
  • 236
  •   17
Отговори
# 225
  • София
Откъде тръгват тези безумни сравнения изобщо? 😮

# 226
Ами а де... Една жена гледала Дарк, гледала/ чела Мамник и бам много си приличали. Искала да си свери часовника дали само тя мисли така. Добре, че 90% от мненията са, че не си приличат. Притесняват ме другите 10%, които намират прилика Grinning И то не значи, че Дарк е добър, а Мамник кофти сериал, просто нямат база за сравнение.

# 227
Докато четях книгите мен лично ме дразнеше смесването на наболели проблеми в съвремието със съвсем фантастичен сюжет.
Скрит текст:
Например редом до лехуси, нави, змейове, митологични същества от гръцката митология, тракийски вярвания, лично авторови хрумки, витека Явор, дошлия от миналото три пъти прераждал се трак Бранимир от племето беси и т.н и т.н, десетки страници авторът описва за изсичането на горите, за берачите на трюфели, за кметове с вечен мандат, за еко министър с порочни практики, на крадене на пари от обществени поръчки, трафик на бежанци, ало измами, потънал кораб, горски пожари и всякакви извадки от новините. Лично аз се обърках и чесно да си призная,  може би трябва още веднъж да прочета книгите за да разбера кой от къде и защо се взе и каква роля има.
Мамник е доста изчистен като идея. Има проблем и той се решава, като остава възможности за продължение с евентуалното дете на Божана. Но всичко има "логика", обяснено е, каквото и да се случва (дори и пълнежите) имат смисъл. А "Лехуса" както почна, така и свърши -  в нищото. "Аждер" - същата работа. Да, много от неяснотиите на "Лехуса" в "Аждер" се разбраха, на как завърши - никак. Битка в един пресъхнал язовир и насред битката - край. Чакам "Караеврен" - Какво ли ще има в него, не искам и да си помислям. Такава поредижа, лично аз за първи път чета.
Точно така е. Това объркваше, но аз затова предполагам и съм сигурна, че е така, че Попов е трябвало за включи толкова много неща, заради това, че за Лехуса вече се знае, че ще има сериал.
Така предполагам. И това вече променя нещата изцяло.
Аз също смятам да я прочета наново.
Но не да я слушам, а да я прочета този път. Това ще ми даде темпото да разбера нещата.
А иначе на мен точно това ми харесва - съвремието смесено с митичните същества.
Иначе не съм сигурна дали щях да ги гледам. За мен комбинацията е много добра в това отношение.

Последна редакция: нд, 25 яну 2026, 16:21 от ladychar86

# 228
Аз също съм на принципа, че аз трябва да чета книгата и да си преценя дали е моята. Тоя казал, оня рекъл- не ми е фактор. И трите книги ми харесват, но някой хора просто не ги разбират, защото не искат да си обясняват някой неща, а може би защото и не могат. Но и тематиката трябва да ти интересна, а не просто, че са нашумели книгите и давай да четем.
Филма го гледам, харесва ми и нещо ново и нетипично за БГ киното. Подкрепям си аз българското.  И ако се екранизират и другите части ще е ок, но там вече идва много трудна задача именно от материята на книга.

# 229
Учудва ме, че намирате сюжета в книгата/книгите за сложен и че "някои" хора не го разбират, затова видиш ли не харесват книгата/и. Странно, че се подкрепя българското, но не и българина, който явно е смятан за толкова прост, че не може да оцени великия шедьовър, защото има примесени исторически събития, за които вероятно той не е и чувал, налЕ и трябва автора да го просветли. Е, що така сега?!

Иначе, да, смятам, че е хубаво да се прочетат книгите и тогава да се коментират. В тази връзка понеже се спомена Рицаря, ако ви се прави аналог, прочетете първа глава на Лехуса и там ще намерете една "лайняна" история, която може да използвате за някакво сравнение. Joy

Последна редакция: нд, 25 яну 2026, 09:58 от Джаста Праста

# 230
Признавам си нямам капацитета да оценя интеракцията на алоизмамници и древнотракийски басариди Grinning

# 231
Ох бе, Dark и Мамник, ще припадна от смях! Нищо общо нямат. Дарк не се разбира с едно гледане, трябват минимум две. Аз първо го гледах сама, после ми трябваше малко време да убедя мъжа ми, че трябва да се гледа и го гледах с него втори път - е тогава на всеки 10 минути бях - уау, уау, уааау! Второто гледане е все едно гледаш друго нещо. И то си е така - Дарк е на пластове, ако някой го е схванал веднага, шапка му свалям.

# 232
Да, съгласна съм с Edel, че доста се разводни темата . Благодарна съм , че спойлерите са в скрит текст, все пак.
Епизодът беше с идея да е екшън насочен, но на мен ми остави впечатление на експозиционен. Показа се явен интерес от страна на Божана към Лазар и разкри същността му, като нежив и немъртъв. За съжаление , с всеки епизод трябва да опознаваме Божана , но актрисата хич я няма. Нито на влюбена ми прилича, нито на смела, бих я описала като сопната и опака. Усещам как диалога иска да я направи друга, но просто това е краят на възможностите на актрисата и има дисонанс между думите , които изрича, и физиономията на лицето и.
Историята се заплете и ми е много интересно как бай Георги ще се окаже ключов елемент в историята. Свързан е с Лазар ли.. Явно, че има връзка с Мамника, сякаш знае какво прави и къде отива, но защо.. Къде е изчезнал  Славов-младши, жив ли е, неговото изчезване за катализатор на събития ли служи или има по-важно значение и той е парче от пъзела? По-скоро мисля, че е начин да съберат Славов с Божана и ще се окаже мъртъв, но пък е важно да разберем защо е оставил здравия си и прав баща в дом на майната си. Това е човек , който далеч не принадлежи в старчески дом.
Та така, приканвам нечелите книгите към една спекулативна дискусия Simple Smile

Последна редакция: нд, 25 яну 2026, 13:13 от Kat :3

# 233
Славов е изоставен в дом от сина си,защото не се разбира със снаха си.Казаха го в епизода.
Бай Георги,Венци и Волен са свързани с Мамника,белезите го доказват.Как и защо тепърва ще се разкрие.

# 234
Мисля да изчакам да излъчат няколко епизода и да гледам накуп. Така по един на седмица... Не ми е ок.
Чета ви с интерес.
Малко реплики има във филма. Божана все сопната. За мен не е червенокоса. Косата й е слабо боядисана. Не ми харесва.

# 235
До тук от всичко написано си направих извода, че съм малоумна и Попов пише шедьоври недостъпни за моя ограничен мозъчен капацитет..

# 236
Не съм гледала немския сериал, но доколкото прочетох назад Dark е фантастика. Жанрово да се сравняват нямат общо. Мамник е фентъзи.

Аз не мисля, че има неразбиращи творбата, по-скоро има нехаресващи я. Все пак имаме свобода в избора си. Редно е да не се нападаме и да не се опитваме да държим сметка защо не харесваме нещо си...
На мен ми харесва, не е шедьовър, но определено грабва вниманието.

Малко снимки от сериала (от IMDB) :
Скрит текст:

Общи условия

Активация на акаунт