Мамник -Тема №2

• 20 838
  • 518
  •   32
Отговори
# 480
Мъжът ми като чу отново:"Гладен съм" от Венци, вика:"Бре, браво за апетита на тези възраст!" 😀
Иначе и на мен ми вървеше серията тромаво особено линията с Лазар.
За другата обаче нямам търпение. Забързват темпото май...

# 481
  • София
Да кажа на тези, които са чели книгата, да се абстрахират от нея. Не е възможно в един мини сериал да се възпроизведе една голяма и динамична книга без да се наруши повествованието - било да се съкратят сюжетни линии и герои, да се създадат/обединят други и т.н…
На нас останалите, които гледаме с любопитство, не ни пречат критиките, а нагнетяването на отрицателни емоции в темата. Така че - да четем по диагонала и отсяваме важното. ✌
Божана, както я виждам аз, далеч не е влюбена още / тук, в сериала/. Лазар й е интересен детективски - да открие кой е, какво му се е случило. А случката с кола я хвърли в тъча - гледам и не вярвам на очите си - челен сблъсък на рационалното и паранормалното 😜. И не очаквам никаква химия да видя сега. Харесва ми как пресъздава емоциите Лазаревска. При разговора с Емил на пейката ръката й стоеше под напрежение - дали да му стисне ръката или не - дистанцирането, което е нейната същност / защита/ или емпатията към бащата…
И при Гринго добре му се получиха емоциите - не стига, че не знае кой е, къде се намира, а и това набучване-отбучване… Но се оживи, когато разказваше за гласът на момиченцето 😊
Харесва ми сериалчето 😍. Очаквам да тръгне по-динамично в останалите епизоди, защото много неща трябва да се разберат 😉
Не ми стана ясно отношенията и връзката между бащата на Анита и приятелят й 🤔

# 482
Абсолютно никакво развитие в серията и аз през цялото време се чудих как точно се е измъкнал тоя от кола. Сигурно с левитация.

Майката на Божана става все по-крийпи. Единствено Митко внася някакъв полъх на естественост.

# 483
  • България
Ако си мислих, че актрисата, която играе майката на Божана е зле и неестествена, това е защото не бях видяла леля Дана. Майката на Божана и Дана би трябвало да са горе-долу на подобна възраст. Дана е с кърпа на главата и безумен акцент, за естественост да не говорим. Прилича на жена, която по цял ден дои кравите и извършва рутинни аграрни задачи, а не способна магьосница.

# 484
Само на мен ли ми допада Ели Скорчева ? да на моменти диалекта дразни , но жената добре си играе ролята според мен . Добре влиза в образа на майката която не иска детето и да бъде самотно , сцените и със Лазар също доста ми допадат , видя че човека не е лош за разликата от повечето които го нарекоха "хахо" като Камен  , единственият от актьорският състав който едва понасям . Мисля че вече в пети епизод ще видим може би най накрая Мамник мисля че беше време да започнат да ни го показват .

# 485
  • София
Втори пореден слаб епизод, като този беше по-слаб от предния. Бих казал, че беше класически филър.
Нищо съществено не се случи, повтарят се едни и същи досадни неща. Но от друга страна остават 8 епизода, така че има време да се разгърне цялата история, амааа нещо започвам да съм умерен песимист. Дано още от следващия епизод да има за какво да ги похваля. 😊
Лазаревска си ми харесва на мен. Сложна роля има да пресъздава, а момичето няма опит. Мисля, че има още какво да учи, но стои по-добре на екран от не малък брой от утвърдените ни актриси...

Георги не е хващал никакъв ковид-19, камо ли да го извеждат с костюми към болницата. Измишльотини.
Ако не се лъжа (но тук не съм напълно сигурен) ''смъртта'' на Лазар набучен на кола беше видяна и от Митко, а не само от Божана. Дано Митко час по-скоро разбере за плътеника, защото неговите майтапи на тези тема са един път. 😀

Кога по дяволите ще дойде онази сцена с колата...
Скрит текст:
където Божана блъсна Мамника и занесе перата при вражалицата
Ако не се лъжа тя се случи сравнително рано в романа. Тук минаха вече 4 епизода. Би трябвало до епизод 6 най-късно да я видим или ще се окаже, че просто са я махнали от сериала (но не ми се вярва, защото за тази сцена дори няма да се налага да ни показват Мамника, т.е. ще им дойде дюшеш).

# 486
Гледайки епизода ми се струва, че ще се отклонят от книгата и май наистина не трябва да правим големи паралели, защото така или иначе представиха екранизацията "по мотиви от книга", а не "по книгата". Почна да ме дразни, че действието започна да се развива като в индийски сериал - 100 серии се кокорят,  пулят, блещят и се питат кой какво е ял и във финалния епизод вземат, че изтърсят целия замисъл, завръзка, развръзка, финал, end, туто финито и кой отде е.
Можеше вече да вкарат динамика, то мистерия, хорър, психологически въздействия, всичко ок, ама и малко трябва да забързат действието.
А за Мамника ме налегнаха мисли, че може и да не ни го покажат в цялост. Или ще е съвсем към края. Но то тогава се губи смисъла, защото точно тогава се разплита и разбира истинската история и Мамника не е най важния в нея.

Последна редакция: пт, 30 яну 2026, 06:04 от Джаста Праста

# 487
  • София
Явно който много харесва книгата, сериалът го дразни. Аз съм обратното. Книгата на моменти исках да я оставя, заради нелепиците, тук някои неща са ми по-достоверни. Има разминавания, но няма как. Забавна хрумка ми се стори участието на автора. Гринго и на мен ми е красив, на моменти на Исус го докарва Satisfied

# 488
Да, серията беше пълнеж.

Но актьорът, който играе Почекаин е страхотен! Изражение, фигура и стойка, говор, аз съм страшно впечатлена! Повечето български артисти стоят като изтукани и рецитират, той напълно пресъздава героят си с цялото си тяло, както трябва да е.

# 489
Бавничко,хора,мудничко.... Пълнеж от незначителни за сюжета сцени,до толкова,че размиват напрежението и динамиката. Няма лошо и така да е,но епизодите да бяха малко повече и да са по 2 на седмица.
 Нищо не казвате за Васил Попов в ролята на репортер 😀

И малко материал от мен за ловците на ПП😂😂😂Много се смях!

Аз съм от малкото тук ,които харесват образа на Неда- такова добронамерено куку! 🤣

# 490
Вракола е едно много модерно село. Имат си марково лате, професионално почистване и the clean spot Grinning не съм гледала още серията, коментирам снимката само.

# 491
Ужасно слаба серия - мудна, едно и също нещо се повторя няколко пъти. За несъответствията какво да кажа - не винаги ме дразнят, но когато останалото не е на висота, започват да бодат очите.
Разочарована съм. Книгата е страшно динамична и те държи под напрежение през цялото време. Докато тук, чакаме нещо да се случи, и то не се случва...

# 492
  • София
И на мен ми идва малко бавничко. Нищо не се случва.
Затвърждавам си мнението за Дана - не ми харесва.
Не ми хареса и заключения в бараката Лазар. В сериала не знаят нищо за него и той не си спомня нищо  и под ключ. Но то и не трябва да е логично.
Не ми харесва и как е пресъздадена бараката. Къщата на Божана е една китна, а вътре все едно мазата на прабаба ми. Нека да е барака, но тази е твърде архаична и не на място за мен.
Само природата спаси серията снощи.
Някой питаше за разлики - книга, сериал. Не мисля, че е спойлер. В книгата Емил лъже снаха си, че е заедно със своя син  под карантина и го търси сам, Георги не мърда от селото, а Божана подстригва Лазар, неволно го порязва и раната му зараства пред очите и. В хижата свидетели са и двамата с Митко.
Не мисля, че споменаването на книгата е във вреда на обсъждането на сериала. За добро или лошо, той е по-книга и двете неща са свързани. Дори и да знам историята, аз ги гледам отделно. В случая ми е интересно пресъздаването на авторовата хрумка. Лично аз предпочитам тази последователност. Не обичам да чета книга по сериал или филм.

# 493
  • Пловдив
Нищо и половина...едва мърда...като Почекаин доде се накани да дири сина на Славов Joy
М да...накрая ще претупат всичко и готово.

# 494
Аз не намирам различния говор на Божана и майка й за недостоверен. Нормално ми се струва, все пак двете се движат в различна среда, Божана е по-млада, работи, при това не в местния магазин примерно, а в полицията, общува с висшестоящи, колеги от други градове, работи с документи, разпоредби и т.н., нормално е да не говори на диалект.

Имам позната от петричкия край, майка й си говори на местния диалект, тя не. Живее в Пловдив от години, това няма как да не оказва влияние, но и сестра й, която си е в онзи край и е ежедневно при/около майка им, също не говори на диалект.

А Лазар защо не говори на диалект, при положение, че възкръсва след 100 години? Той трябва да е с по-"селски" говор от майката на Божана.

Общи условия

Активация на акаунт