КГБ = Клуб на Готините Баби - 244 (февруари 2026 г.)

• 30 636
  • 1 137
  •   1
Отговори
# 810
  • София
Дидиа, прегръдки от мене. Не пишех, не питах, но чаках да се явиш когато можеш.
Тетка, с какво препи, че си на зелев сок?
Боряна, странно ми е описаното от тебе. През 70-те години ходехме в селото на баща ми - Кормянско, до Севлиево. В къщите и на брат му, и на разни братовчедки, приятели навсякъде имаше вкарана вода в кухнята + в близката лятна кухня/сайвант му казваха/. До къщите имаше залепено малко стайче = баня с газов или ел. бойлер. Да, тоалетната беше в далечния, нисък ъгъл на двора. Никой не е влачил вода от далечен кладенец. Къщите бяха с външни стълби към втори етаж с 2 или 3 спални, подредени за гости. На първия етаж имаше нещо като кухньохол с мивка, печка маса, бюфет. От едната страна се влизаше в спалнята на домакините, от другата в нещо като склад. Последното беше като изкопано по-дълбоко за да е хладно.  В заден двор се гледаха животни, хората си работеха в ТКЗСто или в мандрата, не са били богати. Отделно на двора имаха чешма и геран за поливане. Гледаха си зеленчуци, дръвчета, имаха си ниви с царевица за животните. И да не забравяме -  в гаража  Магарцедес с камшично запалване. По-богатите имаха и конски каруци. За децата правеха вноски в Мототехника за жигулки и москвичи. Друг въпрос е, че всички спяха в 1 стая до кухньохола, а втория етаж не се ползваше.
Странно ми е тази липса на извод до водопровода и ми е мъчно за труда  да влачиш кофи за миене и домакинство.
Макавели, свека прие ли да и сложите Биг Брадър?
Днес голям вятър и студ в София, остро протестирам!

# 811
Какъв сняг, Боряна! Истински зимен.
Аз видях малко сутринта. В центъра нямаше никакъв. Духаше вятър, ама с качулка ми беше добре.
Това ако е зима, приемам я.

Докато бях извън София ония дни разбрах и видях колко много е валяло там. Тунджа толкова пълноводна не помня последните години. Ето днес е нанесла щети в Казанлъшко...

Дидиа, стискам ти палци!

За срещата. Аз като ви казах декември за среща за 8ми март... Тогава кой каза, че до тази дата има други поводи. И какво стана? Вируси ни нападнаха... И ето март се задава.

# 812
А, препила съм аз Simple Smile. Кафе и чаша зелев сок ми оправя перисталтиката, ха ха Wink
Сега пак съм с чаша безкофеиново под шипковия храст. Следобед уж за малко полегнах и съм откарала до 18 ч.
Ранелла, права си за срещата, така беше.

# 813
В къщата имаше вода, това е нагоре и лятно.   Те спяха в кухнята свекърите ,зиме там се готвеше, аз до 8 вечер да ме няма с деца. И да не шумя много нощем, да топля мляко например. Мъжа ми си идва вечер, вечеря при мама след мен и там вече  го обработват колкото искат, по семйна традиция с каничка вино се точи вечерята дълго. 400 грама нормата.
  Това горе са гледали пилета като малки, тъкала е там свекървата, овце нагоре , после стана гараж и  преместиха овцете. И стана кухня за нас, че не става дето спят.

Нито една жена сега не би живяла така.       
Нямаше баня ,но направи мъжа ми  след половин година живот, в корито се къпахме в началото.

Идвам от по-напреднало семейство, тези тук се оправдаваха ,като се оженят децата да си направят по техен вкус, значи и с техни пари. У мама имаше баня, на дърва  и на ток после вътре чешма с проточен бойлеп топла течаща вода, после от голям бойлер,  но там заедно се работеше и даваха пари заедно да се подобрява.

И магаре имахме после ,   ниви и  крави, първо 5 дка,  лично ползване , после върнаха нивите.
 Добитък всякакъв,  но  и по-късно , децата бяха отраснали вече ,на училище.

# 814
  • София
Трудни хора са били свекърите, явно.
Но минало - заминало.
Аз да се оплача кулинарно.
Реших да правя винен кебап с пилешко, че ми е писнало Пл. всичко готви със свински гърди. Ок, купих пилешко от Кауфл. - прясно беше, не миришеше. Като взех да го готвя и замириса на риба. Опитах 1 парченце - не се яде. Замина за кучката зад блока.
Добре, че поне питката ми от типово брашно втаса добре и се изпече, мека и вкусна е. Но пък сега Скъпия не е доволен - била съмнително бяла. А ендокриноложката му казала да яде черен хляб. Преди дни купих 1 черна тухличка от Берьозка/бородински хляб - чисто ръжен/, но не го хареса. Сама си го хапнах.

# 815
  • Вила Великула
Борянка, права си за въздушните течения. Доказано е  че точна през нашето село минава някакво течение по поречието на Струма, което прави в здрасти изключително лековит. Казват, че има показателите на въздуха в Банкя и Сандански,  дори тук е по-добър. Поне няма този трафик на автомобили.

# 816
Сега имаш ли възможност за кухня в къщата? Там да ти е само за лятото?
Апартаментчето, в което живеехме с Тетин преди в съседство да дойдат родителите ми е стая с кухненски бокс и тераса. Много ми беше уютно всичко в едно.
Пипи, радвам се, че и сестричката ти ще живее там. Хубаво си е в къща с двор.
Айша, преди години свекър ми реши да гледа пилета и ги хранеше с някакви смески. Оказа се, че е имало смлени рибешки кости вътре. Тези пилета после миришеха на риба отвратително. Ама гладни години, изядохме ги.

Последна редакция: чт, 19 фев 2026, 08:13 от tetka_the_best

# 817
  • София
Ох, чета и съчувствам на БОРЯНА. Разказвали са ми, че малко преди да се родя, софийската ми баба се е разболяла и се е наложило мама да отиде  в Перник и там да чака щъркела. Баба и дядо живееха на горния край на южния парк. Къщата не беше голяма, но вода имаше. В Перник обстановката е била по-друга. В края на града каква да е? В двора градинка, зад къщата селскостопански постройки - кокошки, прасе, овце и "децата" им. На 150 м. обща чешма за цялата улица - десетина къщи. И когато съм се появила, баба като ме видяла.  издала заповед - да ме къпят сутрин и вечер, та белким пробелея поне малко. Аз като ви казвам, че са ме сменили в пернишката болница, на вас шега ви се струва. И дядо, и баба, и малкия ми чичо по цял ден са носили вода, та  мама да пере и да ме къпят с баба. Добре, че поне на обяд не са ме плацикали. Та такива ми ти работи. Joy
БОРЯНА ми подаде топката с приказките за потиснатите емоции. Не помня дали ви изпратих лекцията за Влиянието  на емоциите върху физичеслото и психическото ни здраве. По-скоро мисля, че не съм.
МАКАВЕЛИ, моля те, подскажи. Ти нали събираш лекциите в папка.

# 818
Фло, не си. Пускай я, ще я прочета с интерес, въпреки че сама на себе си съм пример.

# 819
Фло, със сигурност не си ни я предлагала тази лекция - давай!
Айша, не сме изпитали още бабата - предстои като ходим да зареждаме лекарствата.

# 820
Фло, намек, че майюка ти нещо е отклонила пътя ,та си черничка била, може да е повече от къпането два пъти. то ако се побеляваше от къпане... По принцип русите бебета са червени, а  брюнетковите сини при раждане. Ма  да е здраво бебе , нито пол ,нито цвят е важен, два крака и две ръце ,главата редовна, на човек, не на  рептил - готово.
 Шемети разни по света и   у нас.
 Минало ,заминало, свършено.
 Но такива неща ни формират и неволно реагираме нататък.
 И следващите ни виждат накривени ,както ние сме гледали на предишните.
 Не се променят бързо човешките нагласи, техниката изпреварва стократно поне.
 Днес никаквата.  То ми прилича на годините нищо да не правя.
 Май писах дето не се  получи, две гюмчета за печката ми. Че вчера изгоря бързо и сложих второ. Донесох, гледам отпред - няма второто, питам сина къде е  ,той ми се смее и  замеря с топка сняг. Надникнах - прибрани две  и готови. кога съм зареждала и пренесла второто не помня, това са минути време.   Пък нека си мисля , че не съм стара още.

# 821
  • София
Добре. ще караме подред. Уводната лекция е Какво представляват емоциите и какво е това емоционална интелигентност ( регулация). После следва Емоциите - как се отразяват на физическото и психическото ни здраве и последна е лекцията за Психосоматиката.
Поехали...Grinning

Скрит текст:
ЕМОЦИИ и ЧУВСТВА  
Емоция (на латински: emoveo – „вълнувам се“) Какво представляват емоциите? Емоциите са израза на нашето психично състояние, провокирано от конкретна ситуация в ежедневието ни, изразяващи психичното ни състояние, повлияно от различни субекти и обстоятелства. Това състояние може да бъде както положително (възторг, радост), така и отрицателно (покруса, скръб, тъга), но също така и състояние на безразличие (апатия).Всяко човешко същество е в състояние да изпита т. нар. базови емоции и те са щастие, тъга, гняв, страх, изненада, отвращение.
Правилното и навременното им разпознаване може да ни направи по-добри събеседници и да ни помогне да се свържем истински с околните. Това умение може да ни помогне да контролираме собствените си реакции,да  правим по-разумни избори. Емоциите подпомагат оцеляването.Повишената бдителност и бързата реакция при страх и безпокойство ни помагат да откриваме и реагираме на потенциални заплахи или опасности в околната среда. Тъгата ни позволява да преработим загубата на близък човек и да се адаптираме към новите предизвикателства по пътя ни.  Позитивните емоции от своя страна ни мотивират да преследваме цели, да участваме в дейности и да търсим преживявания, които са полезни за нашето благополучие. Емоциите осигуряват бърз и ефективен начин за обработка на информация и вземане на решения. Те ни помагат бързо да оценяваме ситуациите, като взимаме предвид минали преживявания и настоящи обстоятелства.Те служат като форма на невербална комуникация, която помага на хората да предадат своите вътрешни състояния и намерения на другите. Изразяването на емоции ни помага да формираме социални връзки, да предаваме съпричастност и да разбираме емоциите на тези около нас.Емоциите подобряват формирането на паметта, като придават емоционално значение на преживяванията. Това ни помага да помним важни събития и да се учим както от положителните, така и от отрицателните резултати от миналото.
Какво представляват емоциите, защо съществуват и какви функции имат, какво е отношението им към нашето здраве? Какво представляват чувствата? На всички тези въпроси отговор ще получим, като се запознаем с днешната лекция.
Емоции и чувства – каква е разликата?
Въпросът за това по какво чувствата се различават от емоциите се разкрива в психологията. Въпреки че човешките емоции и чувства често се използват като взаимозаменяеми термини в ежедневния език, те имат различни характеристики и значения в психологията.
Емоциите са краткотрайни реакции, които възникват в отговор на стимули – конкретни инциденти и събития.
Чувствата се отличават със стабилност и издръжливост. Влияят се от нашите мисли, вярвания и минали преживявания. Имат по-голяма продължителност в сравнение с относително мимолетния характер на емоциите. Те са обектноориентирани, не са свързани с конкретни инциденти и събития и са съзнателни преживявания.
Емоциите са видни за околните, чувствата остават скрити.

Емоциите имат важни характеристики: възникват по време на значими събития и ситуации в ясен период от време „тук и сега“; свързани са с освобождаване на хормони и невротрансмитерна активност; несъзнателни са, проявяват се бързо и импулсивно и са забележими за околните.
Емоциите предоставят възможност за адаптиране към ситуацията и вземане на адекватно решение. Например страхът ще помогне да спрете пред кола, която се приближава с висока скорост. Външна реакция ще последва веднага, когато куче ви уплаши – ще бягате. Скриването на емоциите е почти невъзможно. В нашите възможности е обаче, да се научим как да контролираме емоциите си, за да не съжаляваме за поведението си и да не се срамуваме от действията и думите си. Емоциите се проявяват на физиологично ниво, в промяна на хормоналния фон, в поведението - горчиви сълзи или неконтролирано възторжено изживяване, в познанието, съхранява се опита от миналото в дълготрайната ви памет. Защо съществуват човешките емоции: Улесняват избора, подготвят хората за действие;Съобщават на околните как се чувстваме в момента.
Видове човешки емоции: Ако обърнете внимание на изражението на лицето, езика на тялото, тона на гласа и физиологичните промени, ще можете да идентифицирате и разберете различните видове емоции на човека срещу вас.
Развиването на  емоционална интелигентност  може да подобри способността ви да разпознавате и управлявате и собствените си емоции, и емоциите на хората около вас. Терминът стана популярен благодарение на психолога Даниел Голман – автор на едноименната книга - Емоционална интелигентност. Препоръчвам ви я. Емоционалната интелигентност е ключова за успех в личния и професионалния живот – тя помага в лидерството, работата в екип, справянето със стреса, родителството. Това е усещането, че познаваме себе си, знаем какви са истинските ни потребности, знаем кога те са задоволени и кога не, имаме добър контакт с околния свят. Ние се раждаме по този начин. После започват да ни казват, че ТРЯБВА да се чувстваме по определен начин, да правим едно или друго нещо, да се обличаме по точно определен начин, да казваме точно определени неща и загубваме все повече връзката със себе си. Това не означава, че трябва да отречем всичко, което са ни научили родителите и учителите ни. Просто трябва да намерим добър баланс между истинското ни аз и това, което обществото очаква от нас.
Говорих с момчето на ГЪБКАТА. Добре са, пазят се, не общуват почти с никого, страхуват се от разните видове грип. Нашето момиче не може да си възстанови профила и очакват да дойдат щерките, та те да помогнат.  Внучето расте, гледат го по вайбър, все още не пълзи, мъничко е, но това не му пречи да се върти като кебапче на скара. Баба ГЪБКА като го гледа се тревожи да не падне от леглото. Изпраща ви поздрави, а аз казах на Павката да я целуне 30 пъти - по целувка от всяка една от нас. Посмяхме се заедно. Grinning
От мен лека нощ! Hug
БОРЯНЧИЦЕ, одрала съм кожата на татко и баба, а те са мургави. Мама беше нежна, фина, русичка. Няма изкривяване на линията на Партията. Гарантирам! Като са ме нарекли на баба, ама и боята й съм взела. Даже и характера.  Grinning

# 822
  • някъде другаде
Добро утро!
Днес станах преди алармата. Сега е студено , но дават днес да стигне 12 градуса. Снега ще си замине.
Днес от 10 съм свидетел на дело. Дано вече днес мине , че го отлагат 4 пъти.
Боряна , труден е бил живота ти.
Фло , лекцията ще я прочета следобед.
Хубав ден , дружки!

# 823
Добро утро.
Днес ще съм къщна мишка.
Денят ще е слънчев и чудесен ( по моите прогнози) и съм го предвидила да чистене, пране, пазаруване и разходки с малкия маймун.

Тетка, не предлагам дата за среща, защото колкото сме хора и толкова мнения има, но ...  аз предпочитам да е или късния следобед, в 17.00 - 17.30 часа през седмицата, или идващите почивни дни 21 и 22 .2.
След това първите възможни почивни дни са ми по осми март, защото  в дните около 3 март с внуците имаме дългоочаквана екскурзия в Сърбия и Босна.
Казвайте ден, час и място.
Вече си научих урока, и този път ще идвам  без ,,охрана"", за да не се налага ,,охраната"" да ме изчаква пред заведението.

Последна редакция: чт, 19 фев 2026, 07:25 от Важна клечка

# 824
Добро утро изпод шипковия храст с второ кафе.
Черпя ви и вас Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт