С какво ви дразнят свекървите? – 171

• 11 392
  • 323
  •   9
Отговори
# 300
Защо да е грях? Тя не се е бутала, те са споделили, което е най-нормалното. В случая двамата са направили, това, което смятат за добре. Двамата.
Относно финансирането - аз лично смятам, че големи хора, трябва да се справят сами, а не да виснат на родителите си.

# 301
Алекс, по-горе се допълних за парите. Ми всяка би подкрепила финансово, не знам какво значи длъжни и защо. Парите са отивали за изследвания и покрай проблема.

# 302
Точно, защото родителите, рядко, да не кажа никак, не могат да са неутрални, е работа на децата, да се отделят и да могат да поставят граници.

Последна редакция: ср, 28 яну 2026, 13:28 от alia7

# 303
За свекървата, която е финансирала сватбата и лечението в Турция - всичко е много добре, подпомага сина и снахата в труден момент. Но! Поради каква причина не запазва дискретност, а разправя на странични хора? Това за мен е неприемливо. Имам опасения, че в някакъв момент ще бъде натякнато на двойката. Дано не съм права и всичко при тях да се развие добре.

# 304
  • София
Скрит текст:
За свекървата, която е финансирала сватбата и лечението в Турция - всичко е много добре, подпомага сина и снахата в труден момент. Но!
Поради каква причина не запазва дискретност, а разправя на странични хора?
Скрит текст:
Това за мен е неприемливо. Имам опасения, че в някакъв момент ще бъде натякнато на двойката. Дано не съм права и всичко при тях да се развие добре.
Абсолютно!
Нагледен пример защо може да е лоша идея да споделяш с родител.
Ние тук не ги познаваме, но Таис ги познава. Малко хора биха били във възторг, когато човек, на когото са се доверили, съобщава личните им проблеми на приятелите си.

# 305
Нагледен пример, защо много хора не споделят подобна информация.
От друга стана, аз не бих приела друг да ми плаща сватбата. Ако толкова нямаме пари, ще направим подписване в много тесен кръг, един ресторант за най-близките след това и толкова. Да ме разнасят, как са ми направили и платили сватбата, не мерси съм.

# 306
Инвитрото може да е спешен проблем, но сватбата не е. Много е нахално младите да искат да им се спонсорират и двете начинания. Аз не бих го направила нито като дете, нито като свекърва. Един подпис стига , както каза някой по-горе.

Но не за да не ме разнасят, това слабо ме интересува. Просто в единяи случай е адски нахално, а в друия, ако свекървата не е милионерка е глупаво.

# 307
Ха… Grinning Разправят свекървите (а и тъщите), и още как. Тези, които най съпреживяват, най-много разправят.  Я на мъж, я на приятелка, я на леля, братовчедка, баба.  Точно защото “съпреживявали” и болката на детето им приемат и за тяхна болка, репродуктивните проблеми на двойката се превръщат в родови репродуктивни проблеми, затова и започват да се оплакват и търсят съвети и акъли от всяка колежка, тетка и съседка.

Мои познати също се ожениха заради ин витро в Турция, подписаха за десет минути с двама свидетели. Тяхна си работа на тая двойка, но просто това са някакви странни аргументи.

П.П. На близка двойка, с които се виждаме всяка седмица, разбрахме за проблемите им от свекърва ми, която си пие кафето с майката на мъжа. Младите започнаха да говорят за това чак като се сдобиха с деца.

# 308
Ха… Grinning Разправят свекървите (а и тъщите), и още как. Тези, които най съпреживяват, най-много разправят.  Я на мъж, я на приятелка, я на леля, братовчедка, баба.  Точно защото “съпреживявали” и болката на детето им приемат и за тяхна болка, репродуктивните проблеми на двойката се превръщат в родови репродуктивни проблеми, затова и започват да се оплакват и търсят съвети и акъли от всяка колежка, тетка и съседка.

Hands Plus1 И това пак е някаква родителска инерция. Започва от "папкахме, акахме, спинкахме", минава през "взехме си матурата", "приеха ни в гимназията", "тази година сме абитуриенти", "приеха ни в университета", "в сесия сме", "започнахме работа" Smiley Ако някой си мисли, че майка, споделяща от цвета на акото до миризмата на потта на пубера и как му дърпа мустаците с лентичка, изведнъж ще престане, само защото е станал пълнолетен и има гадже - много се лъже Smiley

"Пространство" и "уважение" са ключовите думи, колкото повече родители ги дават на децата си, толкова по-малко теми за оплакване ще има.

# 309
  • София
Децата имат ангажимента да се еманципират и отделят от родителите. Родителите са длъжни да се грижат, докато детето е в нужда и не умее да е самостоятелно. Някои прекаляват и превръщат това в емоционален ицест и властване, даже тормоз, но всеки пълнолетен човек може да вземе живота си в ръце и да се отдели. Вече като се свърже някой с незрял мъж, несамостоятелен като личност и започва борбата между снахата и свекървата за властта над идиота. Иначе всеки може да си дрънка на децата каквото иска, те когато вече не са деца си отговарят за това как реагират на дрънканиците.

# 310
Няма такава ситуация като общи здравословни проблеми. Ако мъжът ми ми забранява или разрешава какво част от моите проблеми със здравето да споделя или не с родител, нещата в двойката не са на добре. Аналогично е и ако аз към него прилагам такъв подход. Вие си преценявате за вас във вашата двойка, но да го налагате като единствено правилен стандарт не е ОК. Светът е шарен.

Съвсем нормално е да споделиш репродуктивни проблеми с родител, до момента, до който помислиш, че в такъв случай е редно и той да ги сподели със своите.

И тогава рязко почва да ти се струва, че май е най добре да не се споделят  Simple Smile

# 311
На 100 % съм съгласна с Бояна. И помощите от свекъри и тъстове обикновено после се оказват срещу нещо - щом даваме, ще ни слушате, ще кръстите на нас детето и т.н. Затова най-добре отделно всеки си се справя колкото си може, а ако не може - се старае. Защото после се превръща в мечешка услуга всичко. А справянето зависи и от еманципирането.

# 312
  • София
Едно е да споделиш с родител за своите репродуктивни проблеми, съвсем друго - за тези на партньор, за когото знаеш, че родителят само дебне за какво да го захапе.
Дори да има добро отношение към партньора, всеки родител, ако му се сподели нещо такова, веднага започва дори подсъзнателно да вижда другия, който не му е дете, като пречка за своето дете. Дори всички да са задружни, да се уважават, обичат, в двойката да няма проблеми, такава е човешката природа. Няма да го кажат, ако са достатъчно интелигентни, но отношението ще се промени.
Важи и за всякакви други проблеми на другия партньор. Не е редно да се изнасят на родители, аз също много бих се обидила.

# 313
И аз съм съгласна с Бояна. Тук си обсъждаме тези, които не са се еманципирали или свекървите, които се опитват да потушат еманципацията с всички налични средства - манипулация, всяване на чувство за вина и синовен дълг, подкуп, изнудване, правене на умряла лисица… също тормоз, гладна стачка, съдебни войни… Bowtie

Друг е въпросът, че аз лично съм на мнение, че децата се раждат в зависимо положение от родителите и хубаво, еманципация и лична отговорност, но понякога е много трудно. Съжалявам ги малко някои вече възрастни деца. Аз се повтарям във всяка тема, но имам такива семейни примери и офертата винаги не е за изпускане.
Младо семейство, живеят в 30 кв.м квартира, пък искат дете да имат. Родителите дават голям апартамент безвъзмездно, а и са на огромно разстояние… Какво толкова, тоя дом си е семеен, родителите не са се месили досега. Децата теглят кредит, ремонтират го за своя сметка. След раждането на бебето свекърите продават тяхното отдалечено жилище и си купуват апартамент в съседния вход без думичка да обелят. Един хубав слънчев ден ти се обаждат с новината, че сте съседи и са на 30 м от собствения си дом и могат да идват по всяко време. Simple Smile
Лесно се лъже човек.

# 314
А какво мислите, когато няма репродуктивни проблеми (такива се подозират) и постоянно се подканва за деца на всяка семейна среща? А истинската причина е, че двойката просто не иска да има деца все още.

Общи условия

Активация на акаунт